Lodě pro Vikingy nebo Hru o trůny se staví v Lipníku nad Bečvou

Plaví se na nich hrdinové celosvětově populárních seriálů Hra o trůny, Vikingové nebo snímku Letopisy Narnie. Historické lodě ale vznikly v Česku, v garáži v Lipníku nad Bečvou je vyrobil Radim Zapletal. V současné době staví plavidlo pro filmové templáře.

V seriálu Vikingové staví lodě, se kterými bojovníci dokázali přeplout oceán, bláznivý hrdina Floki. Ve skutečnosti jejich loď vznikla nedaleko Přerova. „Vikingský drakkar je tvarově i konstrukčně naprosto dokonalá záležitost,“ říká Radim Zapletal, který se stavbě historických plavidel, většinou na objednávku ze zahraniční, věnuje dvě desítky let.

Nastudoval plány od antických plavidel až po čluny z Titaniku

Jako vedoucí skupiny historického šermu měl k historii vždy blízko. V osmdesátých letech začal vyrábět historické zbroje pro šermířské skupiny. Naučil se ukovat brnění nebo královskou korunu. Když si jako amatér postavil repliku lodi Kryštofa Kolumba, oslovili ho první filmaři.

Lodě pro Vikingy se staví u Přerova (zdroj: ČT24)

Postupně nastudoval plány lodí od antických plavidel až po záchranné čluny z Titaniku. Loď je schopen postavit ve velmi krátkém termínu, třeba do dvou měsíců. V současnosti se svou společností Kolumbus 92 buduje lodě pro velké zahraniční produkce. Plavidla nebo zbroj z jeho dílny už se objevily ve filmech nebo seriálech Liga výjimečných, Tristan a Isolda, Mlhy Avalonu, Letopisy Narnie, Hra o trůny nebo Vikingové.

Loď pro templáře

Dnes v jeho dílně roste nová loď pro barrandovské ateliéry. Zatím leží dnem vzhůru, ale brzy bude plout v seriálu o templářích Knightfall. Filmaři si objednali obchodní loď ze třináctého století.

„Všechno musíte nějakým způsobem ohýbat. Prakticky tam nikde nenajdete nějaký hrubý, rovný tvar, a to je na tom pěkný,“ říká stavitel. Loď pro templáře musí Radim Zapletal dokončit brzy na jaře. Na konci dubna už ji budou potřebovat filmaři na Barrandově.