TÉMA

Vězení

Za pokus o vraždu potrestal soud bývalého místostarostu Lovosic dvanácti lety vězení

Ústecký krajský soud určil bývalému místostarostovi Lovosic Miroslavu Závadovi (dříve ODS) za pokus o vraždu trest dvanácti let vězení. Podle soudu se úmyslně pokusil usmrtit manžela ženy, s níž byl na hotelu. Rozsudek není pravomocný, Závada se na místě odvolal. Někdejšímu politikovi, kterého policie nedávno obvinila z podvodu, hrozilo až dvacet let vězení. Vinu odmítl, uváděl, že výstřel zazněl náhodou.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 15:56|

Za násilí na vězních udělil soud bývalým valdickým dozorcům podmínky

Okresní soud v Jičíně v pátek potrestal podmínkou dva z osmi dozorců z věznice Valdice na Jičínsku, které obžaloba viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a dalších činů. Zbývajících šest obžalovaných se podle soudu nedopustilo trestného činu, ale mohlo by jít o kárný přestupek, řekl předseda senátu okresního soudu Aleš Výmola. Ve dvou případech podle obžaloby dva z obžalovaných fyzicky napadli v celách vězně a další tomu přihlíželi. Obžalovaní vinu odmítli, někteří označili obvinění ze strany vězňů za pomstu. Rozsudek není pravomocný.
22. 3. 2024|

Trumpův exporadce Navarro nastoupil do vězení. Za pohrdání Kongresem dostal čtyři měsíce

Někdejší poradce bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa Peter Navarro v úterý jako první bývalý činitel Bílého domu nastoupil do vězení za pohrdání Kongresem.
19. 3. 2024|

Posun v případu utýraného muže na Svitavsku. Státní zástupce obžaloval dva lidi

Státní zastupitelství podalo obžalobu na dva lidi, kteří podle policie předloni na Svitavsku týrali a zavraždili uneseného muže z Břeclavska. České televizi to řekl mluvčí královéhradeckých krajských žalobců Pavel Bužga. Policisté o případu informovali loni s tím, že tělo muže se zatím nenašlo. V prosinci stíhání za zbavení osobní svobody překvalifikovali na vraždu, za kterou dvojici hrozí až výjimečný trest. Kauzu bude řešit pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové.
19. 3. 2024|

Za nevhodnou knihu vězení, za povstání doživotí. Hongkong schválil tvrdý bezpečnostní zákon

Hongkongští poslanci jednomyslně přijali zákon o národní bezpečnosti. Stalo se tak necelé čtyři roky poté, co ve snaze omezit disent přijala podobnou legislativu Čína. Za povstání či velezradu bude od soboty hrozit v Hongkongu doživotní vězení, za držení pobuřujících publikací pak několik let za mřížemi. Některá ustanovení umožňují úřadům občany trestně stíhat i za zločiny spáchané mimo hranice Hongkongu, upozornila agentura AP.
19. 3. 2024|

Trump chce zpět do svého týmu Paula Manaforta. Soud mu v minulosti uložil za spiknutí proti USA sedm a půl roku vězení

Ve Spojených státech by se za republikány o Bílý dům měl na podzim opět ucházet bývalý prezident Donald Trump. Ten do svého týmu podle médií opět přibere Paula Manaforta. Soudy přitom bývalého šéfa Trumpovy kampaně odsoudily do vězení za ekonomickou kriminalitu, bývalá hlava státu mu ale později udělila milost.
18. 3. 2024|

Soud v Hongkongu poslal na léta do vězení aktivisty, kteří roku 2019 vtrhli do parlamentu

K několikaletým trestům vězení bylo odsouzeno 12 hongkongských aktivistů, kteří při prodemokratických protestech v roce 2019 vtrhli do parlamentu. Informovala o tom agentura Reuters.
16. 3. 2024|

Soud v Liberci uložil muži za vraždu seniorky výjimečný trest 25 let vězení

Krajský soud v Liberci uložil výjimečný trest 25 let vězení dvaapadesátiletému muži, který zavraždil svoji pětasedmdesátiletou tetu. Před půl rokem ji Tomáš Páv uškrtil v jejím bytě v Jablonci nad Nisou, poté jí kleštěmi vytrhl několik předních zubů ze žlutého kovu a ukradl šperky, za něž dostal zhruba 7300 korun. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný na vyhlášení nepřišel a státní zástupkyně i obhájkyně si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.
13. 3. 2024|

Američan Teixeira, který vyzradil utajované armádní informace, odkýval dlouholetý trest

Mladý americký gardista Jack Teixeira, který čelí obžalobě z vyzrazení utajovaných vojenských informací, přiznal u federálního soudu v Bostonu vinu. Ještě před slyšením u soudu dvaadvacetiletý příslušník letecké složky americké Národní gardy uzavřel dohodu s prokurátory. Ti na jejím základě plánují požádat soudce, aby mu uložil trest více než 16 let vězení.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 18:57|

S tím, kdo bude mít u sebe HHC, bude policie podle Vobořila nakládat stejně, jako by měl konopí

K lidem s HHC a dalšími dvěma psychoaktivními látkami HHC-O a THCP bude policie po jejich zákazu přistupovat podobně jako k těm s konopím. Po jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí to řekl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Členem vládní rady je i policejní prezident. Podle Vobořila začne zákaz platit zřejmě ve středu – po vyhlášení ve Sbírce zákonů.
29. 2. 2024|

„Lidé, kteří tu žijí, chtějí evropské životy,“ prohlásil Navalnyj v dosud nezveřejněném rozhovoru

Zesnulý ruský opozičník Alexej Navalnyj mluvil často o lepší budoucnosti pro svou zemi. To zopakoval i v dosud nezveřejněném rozhovoru z roku 2020. Slova nejhlasitějšího kritika Kremlu z interview pořízeného původně pro filmový dokument teď opět citují světová média – těsně předtím, než se s ním naposledy rozloučí jeho blízcí.
27. 2. 2024|

Tři obvinění v kauze veřejných zakázek Krajské zdravotní a Nemocnice Jihlava usilují o propuštění z vazby

Zatím tři z pěti obviněných, které soud v minulém týdnu poslal v případu údajné manipulace nemocničních zakázek do vazby, podali stížnost proti této formě stíhání. České televizi to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Barbora Chlostová. Ostatní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Kvůli kauze minulé pondělí zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) na téměř čtyřiceti místech po celé republice. Po zásahu obvinila deset lidí.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 17:08|

Vězni se omluvili svým obětem. Zapálili svíčku a drželi minutu ticha

Připravit vězně na opětovný život na svobodě má otevřená věznice ve středočeských Jiřicích. Má snížit recidivu, která v tuzemsku dosahuje až 70 procent. Napomáhat má i to, že si odsouzení uvědomí, co svým činem způsobili obětem. Na to cílí nový projekt Mezinárodního společenství s názvem Akt omluvy.
22. 2. 2024|

Viděla jsem synovo tělo, oznámila matka Navalného. Úřady ji prý pod pohrůžkami nutí pohřbít ho v utajení

Matka ruského opozičního politika Alexeje Navalného, který zemřel v pátek za nejasných okolností ve vězení za polárním kruhem, podle agentury Reuters uvedla, že jí úřady konečně ukázaly synovo tělo. Prý ale chtějí, aby ho pochovala tajně, bez obřadu, a vyhrožovaly jí, že pokud nebude souhlasit, může se s Navalného tělem něco přihodit. Vyšetřovatel jí řekl, že čas není na její straně a tělo podléhá rozkladu, dodala Ljudmila Navalná.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 17:59|

Muž, který neprávem strávil 18 let v polském vězení, je po smrti

Polák Tomasz Komenda, který byl nespravedlivě odsouzen na dlouhá léta do vězení, podlehl ve věku 46 let rakovině plic, napsala ve středu polská média. Počátkem roku server Onet uvedl, že prokuratura, jež skoro šest let zjišťovala jeho neoprávněné zatčení a odsouzení, celý případ kvůli promlčení či nedostatku důkazů odložila. Znamená to, že nikdo neponese odpovědnost za to, že nevinný člověk strávil ve vězení osmnáct let, ani policisté, prokurátoři, znalci nebo soudci, napsal web.
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 22:38|

Havel si před 35 lety vyslechl odsuzující verdikt

Uplynulo třicet pět let od posledního soudního procesu s Václavem Havlem. Komunistická justice ho poslala na devět měsíců do vězení za podněcování k protestům během takzvaného Palachova týdne na začátku roku 1989. Proti uvěznění protestovaly tisíce lidí včetně známých herců. I kvůli tomu režim propustil Havla z vězení už po polovině trestu.
21. 2. 2024|

Křesťanský spolek otevřel centrum pro bývalé vězně. Místní proti službě podepisují petici

Tři klienti už využívají služeb pobytového zařízení pro bývalé vězně v Olomouci. Na Svatém Kopečku ho otevřel křesťanský spolek Druhá míle, postupně nabídne zázemí až dvanácti mužům. Místní obyvatelé s centrem nesouhlasí. Přes tisíc z nich podepsalo petici, jako nezákonnou napadli i registraci služby.
21. 2. 2024|

Putin zabil mého muže, protože ho nedokázal zlomit, prohlásila Julija Navalná

Julija Navalná, vdova po ruském opozičním politikovi Alexeji Navalném, obvinila z manželovy smrti ruského vůdce Vladimira Putina. Ve videovzkazu uvedla, že chce pokračovat v práci svého muže a bojovat za svobodné Rusko. Putin podle ní Navalného zabil, protože „ho nedokázal zlomit“, a přislíbila, že brzy společně s manželovými spolupracovníky promluví o konkrétní příčině, proč se ho šéf Kremlu rozhodl odstranit. Matce Navalného ruští představitelé údajně odepřeli přístup do márnice, kde je údajně uložené jeho tělo.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 23:20|

Američan dostane 14 milionů dolarů za 37 let neoprávněného věznění

Rada floridského města Tampa přiřkla 56letému Američanovi Robertu DuBoiseovi odškodnění 14 milionů dolarů (asi 330,5 milionu korun) za 37 let, která neprávem strávil ve vězení za znásilnění a vraždu. Činy přitom nespáchal. O případu píše web stanice CNN.
18. 2. 2024|

Rusko se proměnilo v násilnický stát, zodpovědný je Putin, reaguje svět na Navalného smrt

Rusko se chová ke svým občanům stejně jako ve své zahraniční politice, proměnilo se v násilnický stát, který zabíjí lidi snící o lepší budoucnosti, okomentoval ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) zprávu o smrti ruského opozičního politika Alexeje Navalného ve vězeňském táboře. Kritické reakce na adresu režimu ruského diktátora Vladimira Putina přicházejí i ze světa. Za smrt Navalného je zodpovědný Putin, prohlásil například americký prezident Joe Biden.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 20:31|

Navalnyj zemřel, oznámila ruská vězeňská služba

Uvězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj zemřel, uvedla agentura Reuters s odvoláním na ruskou vězeňskou službu. Navalnyj byl nejvlivnějším kritikem režimu Vladimira Putina. Bylo mu 47 let.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 20:30|

Soud nepravomocně poslal muže za zbití známého na osm let do vězení

Na osm let do vězení poslal v pátek Krajský soud v Liberci osmačtyřicetiletého Jana Holického. Loni na jaře ve vzteku ve své chalupě v Hejnicích na Liberecku zbil o šest let mladšího známého a poté ho uvnitř držel přes 24 hodin. Soud jeho čin překvalifikoval z pokusu vraždy na těžké ublížení na zdraví s nižší trestní sazbou. Rozsudek není pravomocný. Holický se v pátek u soudu za své jednání omluvil a zopakoval, že nechtěl nikoho zabít. Podle státní zástupkyně Petry Pazderkové by ale napadený muž nepřežil, kdyby mu nepomohli policisté a záchranáři.
9. 2. 2024|

Starosta pražských Řeporyjí Novotný půjde kvůli výrokům o Palestincích před soud

Státní zástupce poslal k soudu případ starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS), který na sociální síti X označil Palestince za opice a vyzýval k jejich vybombardování. ČT to potvrdil náměstek obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Martin Černý. Novotný je podezřelý z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny a z podněcování k nenávisti. ODS se od jeho výroku distancovala. Novotný se za něj později omluvil. Kvůli dřívějšímu odsouzení je ve zkušební lhůtě.
6. 2. 2024|

Nejvyšší soud napravuje příkoří vůči máničkám. Za dlouhé vlasy čelily státním represím i násilí

Během těchto měsíců jsou Nejvyšším soudem rehabilitovány desítky lidí, kteří byli v druhé polovině šedesátých let zavíráni do vězení kvůli nošení dlouhých vlasů. Perzekuce takzvaných mániček se odehrávala v době relativní kulturní svobody, pro niž se vžilo sousloví „zlatá šedesátá“. Omluvu demokratického státu za dávná příkoří, která mnohdy osudově proměnila jejich životy, přijímají dnešní osmdesátníci se zadostiučiněním, a to i po desetiletích. Pro Reportéry ČT téma zpracoval David Vondráček.
6. 2. 2024|