TÉMA

Janáčkovo kulturní centrum

ÚOHS nepravomocně zrušil výběrové řízení na stavbu koncertního sálu v Brně

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil zadávací řízení na stavbu Janáčkova kulturního centra v Brně přibližně za 2,4 miliardy korun. Uvedl to mluvčí úřadu Martin Švanda. Janáčkovo kulturní centrum má sloužit jako velký koncertní sál pro Filharmonii Brno. Podle plánů města by se mělo začít stavět letos.
29. 2. 2024|

Místo koncertního sálu je stále jen ohrada. Kulturní osobnosti Brna se zlobí, podle Vaňkové je vše na dobré cestě

Letos by měla začít stavba nadzemní části brněnského Janáčkova kulturního centra. Je ale stále méně jisté, že se to podaří, protože město dosud nevybralo zhotovitele. Na magistrát přišli nesouhlas s tím, že by se desítky let připravovaný projekt mohl znovu zpozdit, vyjádřit zástupci iniciativy Sál, který neexistuje. Brněnská primátorka ujistila, že příprava pokračuje a výběrové řízení na zhotovitele město již brzy vypíše.
31. 5. 2023|

Zastupitelé Brna schválili rozpočet s výdaji přes 18 miliard korun, město počítá s úvěrem

Zastupitelé Brna schválili na příští rok rozpočet s příjmy 16,4 miliardy a výdaji 18,1 miliardy korun. Město počítá i s úvěrem 2,3 miliardy korun. Mezi hlavní investice bude patřit stavba koncertního sálu nazvaného Janáčkovo kulturní centrum a multifunkční hala, o jejíž stavbě bude město rozhodovat podle aktuální ekonomické situace. Rozpočet kritizují opoziční Zelení a Žít Brno.
13. 12. 2022|

Primátorkou Brna zůstává Vaňková. Ve Zlíně pokračuje Korec, v Opavě Navrátil

Brněnští zastupitelé ve čtvrtek na ustavujícím zasedání zvolili primátorkou Markétu Vaňkovou z ODS. Ve funkci bude druhé volební období. Primátorem ve Zlíně se opět stal Jiří Korec z hnutí ANO. Hlasovalo pro něj 31 z 38 přítomných zastupitelů, pět zastupitelů se zdrželo a dva byli proti. Staronového primátora má také Opava. Znovu se jím stal Tomáš Navrátil z vítězného hnutí ANO. Navrátila podpořilo 23 zastupitelů.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 12:29|

Brno po letech příprav vypsalo zakázku na stavbu koncertního sálu

Brno udělalo další krok ke stavbě koncertního sálu. V nově vypsané zakázce hledá zhotovitele stavby, na kterou brněnští filharmonici čekají desítky let. Sál bude v centru města mezi Veselou a Besední ulicí, kde se už v letech 2015 až 2018 stavěly podzemní garáže. O zadávacím řízení informovala městská rada po svém zasedání.
5. 10. 2022|

Brno schválilo směnu nemovitostí, díky které se bude moci začít stavět dlouho plánovaný koncertní sál

Zastupitelé Brna schválili směnu nemovitostí s vlastníkem hotelu International. Odblokuje se tak plánovaná stavba Janáčkova kulturního centra. Město získá pozemek s bývalou trafostanicí poblíž koncertního sálu a pozemek se schodištěm, firma HIB Development jako vlastník hotelu za to dostane čtyřpodlažní budovu ve Starobrněnské ulici a městu doplatí přes 39 milionů korun. Stavba by mohla začít v září a potrvá zhruba do poloviny roku 2025.
5. 4. 2022|

Akustiku nového koncertního sálu pro Brno zkoušejí experti na speciálním modelu

Odborníci dokončují práci na zvukových vlastnostech budoucího koncertního sálu pro Brno. Využívají k tomu speciální model, který je věrnou zmenšeninou sálu. Samotná budova se ale v Brně začne stavět až příští rok, asi o čtyři roky později, než se původně plánovalo. Ministerstvo kultury by v nejbližší době mělo na stavbu uvolnit šest set milionů korun.
29. 7. 2021|

Brno má model koncertního sálu za dva miliony. Město na něm ověří akustiku budoucí haly

Na výstaviště v Brně dorazil ve čtvrtek zmenšený akustický model Janáčkova kulturního centra za dva miliony korun. Oproti plánovanému koncertnímu sálu je v poměru 1:10, řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Podle jejího náměstka Tomáše Koláčného (Piráti) město na modelu ověří akustiku vypočítanou pro skutečnou stavbu. Sál bude stát dvě miliardy korun a nabídne 1200 míst pro posluchače. Výběrové řízení na zhotovitele by mělo začít koncem letošního roku.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 16:54|

Snížení odměn zastupitelům nebo prodej Technologického parku. Brno řeší, jak dokrýt schodek v rozpočtu

Brněnští zastupitelé schválili rozpočet na příští rok. Město bude hospodařit s příjmy 13,8 miliardy a výdaji 15,3 miliardy korun. Kvůli ekonomickým dopadům pandemie koronaviru očekává propad daňových příjmů přes dvě miliardy korun. Deficit by měl dokrýt úvěr a také prodej pozemků nebo akcií Technologického parku. Od ledna se také sníží odměny neuvolněným zastupitelům, členům komisí a výboru.
8. 12. 2020Aktualizováno8. 12. 2020, 15:08|

Návrh Janáčkova kulturního centra se opět změnil. Práce by měly začít na jaře 2022

Brno získalo stavební povolení pro koncertní sál filharmonie. Druhá etapa projektu stavby Janáčkova kulturního centra naváže na vybudované podzemní garáže v prostoru mezi Veselou a Besední ulicí v centru města. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) doufá, že stavební práce začnou nejpozději na jaře 2022. Návrh koncertního sálu se kvůli soudním tahanicím změnil, vycházet bude víc z původního návrhu Atelieru M1 architekti.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 17:23|

Brněnští zastupitelé schválili rozpočet. Peníze půjdou na tramvaje v Plotní i koncertní sál

Rozpočet Brna na rok 2020 schválili v úterý městští zastupitelé. Počítá s příjmy 14,1 miliardy a výdaji 16 miliard korun, rozdíl pokryjí peníze města z letošního rozpočtu. Oproti letošnímu rozpočtu by měla být zhruba miliarda navíc v příjmech i výdajích díky vývoji ekonomiky a daním. O dalších asi 300 milionů se sníží dluh, na konci příštího roku má činit přes tři miliardy korun.
10. 12. 2019Aktualizováno10. 12. 2019, 11:25|

Kontrast. Brněnský koncertní sál propojí křehkost skla se syrovostí kamene

Nejpočetnější obsazení orchestru se sborem a 1300 posluchačů pojme koncertní sál v Brně. Architektonickou koncepci v pátek představil mezinárodní projekční tým. Stavba spojuje dvě struktury v jedné budově. Jedna masivní, tvořená sálem a zázemím orchestru, druhá prosklená a otevřená, určená pro návštěvníky.
14. 9. 2018|