Brněnští zastupitelé schválili rozpočet. Peníze půjdou na tramvaje v Plotní i koncertní sál

Rozpočet Brna na rok 2020 schválili v úterý městští zastupitelé. Počítá s příjmy 14,1 miliardy a výdaji 16 miliard korun, rozdíl pokryjí peníze města z letošního rozpočtu. Oproti letošnímu rozpočtu by měla být zhruba miliarda navíc v příjmech i výdajích díky vývoji ekonomiky a daním. O dalších asi 300 milionů se sníží dluh, na konci příštího roku má činit přes tři miliardy korun.

Rozdíl mezi výdaji a příjmy pokryjí peníze z letošního rozpočtu jako například nedočerpané výdaje, vyšší příjmy a peníze z fondů. Na investice bude skoro pět miliard korun stejně jako letos.

Mezi hlavní investice budou patřit dopravní stavby, mimo jiné pokračování projektu na přeložce tramvajové trati z ulice Dornych do ulice Plotní nebo prodloužení tramvajové trati k univerzitnímu kampusu.

Další investice půjdou i na projekt zbudování koncertního sálu nazvaného Janáčkovo kulturní centrum a na vybudování sportovního areálu u muzejního pavilonu Anthropos.

Spor se vedl o podporu kultury

Pro rozpočet zvedlo ruku 33 zastupitelů, dva byli proti, a to bývalý primátor Petr Vokřál a jeho bývalý náměstek Richard Mrázek (oba ANO). Dalších 17 opozičních zastupitelů z ANO a SPD se zdrželo.

Vokřál v diskusi namítal, že je rozpočet schodkový v době, kdy je ekonomika nejvýš. Kritizoval také to, že dlouhodobě klesají investice a ve výhledu klesnou až na 3,5 miliardy. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) kontrovala, že do investic půjde příští rok skoro 30 procent rozpočtu.

„Je to částka, která je podle mého názoru odpovídající. Pro mě je zásadní, aby to bylo skutečně proinvestované. Jedna věc je něco naplánovat a druhá je pak skutečné čerpání. Pokud se nám to podaří proinvestovat, budu spokojená,“ uvedla Vaňková.

Opoziční SPD navrhovala, aby se o 200 milionů snížila podpora kultury, návrh ale neuspěl. Na druhé straně bývalý náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno), který už není v zastupitelstvu, navrhoval vyšší podporu kultuře. Jeho návrh si osvojil Vokřál, ale ani ten neuspěl.

Na kulturu město dává přes miliardu korun. „Z mého pohledu jde do kultury velké množství peněz a myslím si, že jsme vysoce nad průměrem proti ostatním městům. Rozpočet je sestavovaný podle potřeb. Můžeme debatovat, jestli má být podpořen jeden festival, nebo tři. Není jedno univerzální správné řešení, ale my jsme se rozhodli takto,“ řekla Vaňková.

Na letošní rok schválili brněnští zastupitelé loni v prosinci rozpočet s příjmy 13 miliard a výdaji 15,2 miliardy korun. Na vyrovnání rozdílu se počítalo s vlastními zdroji.