Brno podepsalo smlouvu na kulturní centrum za dvě miliardy

Primátorka Brna Markéta Vaňková a předseda představenstva Brněnských komunikací David Grund (oba ODS) podepsali smlouvu se zhotovitelem, který postaví Janáčkovo kulturní centrum. Práce za 2,3 miliardy korun bez daně má na starosti konsorcium OHLA ŽS, Strabag Pozemní a inženýrské stavitelství a Unistav Construction. Zahájí je v nejbližších dnech, hotovo má být do tří let. Budova poslouží jako koncertní sál pro Filharmonii Brno. Příprava stavby se táhne mnoho let, letos zahájení zpozdilo správní řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Na financování stavby se bude podílet ministerstvo kultury částkou 600 milionů korun, Brněnské komunikace 332 miliony a Jihomoravský kraj zaplatí sto milionů. Zbytek doplatí město ze svého rozpočtu.

„Tým, který se o projekt stará, má za sebou opravdu náročný půlrok. Bylo totiž nutné zodpovědět velké množství dotazů uchazečů o veřejnou zakázku k zadávací dokumentaci. Navíc panovala nejistota, jak rychlé bude rozhodování ÚOHS a jaký bude výsledek,“ řekla Vaňková.

K rozhodnutí o výběru zhotovitele žádné námitky v zákonné lhůtě nepřišly a poslední rozhodnutí předsedy ÚOHS Petra Mlsny je pravomocné. „Konečně se tak dostáváme od papírů ke stavbě. V nejbližších dnech bude předáno staveniště. Součástí přípravných prací bude i demolice bývalé trafostanice hotelu International,“ dodala primátorka.

ÚOHS potvrdil, že město nepostupovalo nezákonně

Antimonopolní úřad zahájil správní řízení na návrh firmy Gardenline. Tendr nejprve v únoru nepravomocným prvostupňovým rozhodnutím zrušil. V původním rozhodnutí vyhodnotil jako problematický požadavek na předložení referenční zakázky na výstavbu budovy takzvané občanské vybavenosti v hodnotě alespoň jedné miliardy korun.

V květnu Mlsna vyhověl rozkladu, který podalo Brno a Brněnské komunikace, rozhodnutí prvního stupně zrušil a případ vrátil k novému posouzení. V červnu ÚOHS rozhodl, že zadavatelé, tedy Brno a Brněnské komunikace, nepostupovali v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Vůči tomuto rozhodnutí společnost Gardenline podala rozklad, Mlsna jej minulý týden svým rozhodnutím zamítl a rozhodnutí první instance potvrdil.

Současní představitelé města dříve čelili kritice opozičních zastupitelů i osobností kulturního života za to, že stavbu koncertního sálu odkládali. Filharmonie Brno dosud hraje v Besedním domě, kde nemůže odehrát koncerty v maximálním možném složení.

„Tento moment proměňuje v realitu sny našich posluchačů, celé kulturní veřejnosti a filharmoniků. Nemůžeme se dočkat, až budeme moci poskytovat ty největší hudební a společenské zážitky a publikum bude s nadšením do nového sálu chodit,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová, která byla také podpisu přítomna.

Centrum s hledištěm pro 1200 lidí vznikne v proluce mezi Veselou a Besední ulicí. Dříve zde bývalo parkoviště, od roku 2018 jsou tu podzemní garáže, které vznikly jako první etapa stavby. Jelikož město dosud nedokázalo na stavbu garáží navázat, neparkuje se v nich a jsou zakonzervované.