TÉMA

Sociální bydlení

Na místo v azylovém domě čekají v Ústeckém kraji stovky rodin

Azylové domy v Ústeckém kraji jsou všude téměř plné. V pořadnících čekají stovky rodin a počty stále narůstají. Provozovatelé těchto ubytovacích služeb by chtěli kapacity rozšířit, chybí ale peníze. Většinu nákladů nyní pokrývají jen díky dotacím.
20. 1. 2024|

V Liberci vznikly tři nové městské bytové domy. Sloužit mají i jako sociální bydlení

Pro sociální i běžné bydlení budou sloužit tři nové městské domy v ulici Na Žižkově v Liberci. Jejich výstavba za zhruba 158 milionů korun skončila v srpnu. V domech je celkem 49 bytů, z toho 35 je určeno pro sociální bydlení. Domy budou zařazené do nového městského projektu Domovník, při kterém vybraný nájemník bude dohlížet na klid a pořádek. První nájemníci se do nových bytů nastěhují už v září, řekl při slavnostním zakončení stavby náměstek primátora pro městské bydlení Jan Hruška (Piráti). Nové byty se městu podařilo postavit po zhruba patnácti letech.
5. 9. 2023|

Po dvaceti letech na ulici získala žena v Brně byt. Sociálního bydlení je ale dle charity málo

Sociálních bytů v Brně je podle ředitele brněnské diecézní charity Oldřicha Haičmana málo. Magistrát i radnice městských částí různými projekty pomáhají lidi bez přístřeší vracet do běžného života, zatím jde ale o jednotlivé případy. Například v Brně-Židenicích se podařilo najít byt pro ženu, která byla na ulici víc než dvacet let.
14. 8. 2023|

Česku podle Ústavního soudu chybí zákon o sociálním bydlení

Nejistota spojená s bydlením může podle Ústavního soudu ohrozit důvěru lidí v demokratický právní stát. Česku chybí zákon o sociálním bydlení, uvedl. Soudci míní, že jde o dlouhodobě neudržitelný stav, směřující proti mezinárodním závazkům státu. Soud sice zamítl stížnost nájemníků obecního bytu v Olomouci, která ho k tématu přivedla, v nálezu ale zároveň zkritizoval systémové nedostatky spojené s bydlením v Česku.
3. 5. 2023|

Drtivá většina domácností z projektu Housing First si bydlení dlouhodobě udrží, ukázal průzkum

Pomoci lidem, pro které je těžké získat a udržet si domov. To je podstata projektu Housing First (Bydlení především). V Moravskoslezském kraji ho jeho autoři po dvou letech zhodnotili jako úspěšný. Podle sociologického výzkumu Ostravské univerzity si většina zapojených rodin udržela nově přidělené bydlení déle než rok a půl. Spolek Portavita chce v práci pokračovat.
29. 7. 2022|

Bartoš slibuje zákon o dostupném bydlení. Podpoří nájemní i družstevní byty, inspirací je Vídeň

Do konce roku slíbil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) předložit nový zákon o podpoře bydlení. V rozhovoru pro agenturu ČTK řekl, že jeho úřad jej spolu s resortem práce a sociálních věcí začal připravovat. Slibuje si od něj, že zlepší dostupnost bydlení, rozšíří nájemní bydlení i pomoc v bytové nouzi.
15. 4. 2022|

Stát sliboval podpořit z evropských peněz stavbu pěti tisíc sociálních bytů, vznikne sotva polovina, zjistila kontrola

Jen necelá polovina z plánovaných pěti tisíc sociálních bytů, které chtěl nechat stát do roku 2023 postavit z evropských peněz, opravdu vznikne. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který se zabýval uskutečňováním záměrů ministerstva pro místní rozvoj. Připustil, že hlavním důvodem byl malý zájem žadatelů o podporu, což ale přičítá podmínkám pro podávání žádostí. Kritizoval i dlouhý čas na hodnocení projektů. Ministerstvo připustilo, že s výstavbou sociálních bytů jsou potíže, slíbilo nápravu.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 11:31|

Ve Zlíně vzniká bydlení pro lidi s duševním onemocněním. Někteří místní jsou však stále proti

Ve Zlíně v části Letná vznikají byty pro lidi s duševním onemocněním. Proti projektu zlínské radnice však už v minulosti protestovala řada obyvatel zdejších baťovských domků, kterými je čtvrť vyhlášena. Argumentují například tím, že tato městská část by spíše potřebovala například navýšit kapacitu školek. Projekt za 35 milionů korun, který má přinést bydlení potřebným, má být hotový příští rok v dubnu.
21. 1. 2022Aktualizováno21. 1. 2022, 18:36|

Liberec opravil jeden z nejstarších domů ve městě. V plánu bylo bourání, teď v něm budou sociální byty

Liberec nabídne ještě letos lidem s nízkými příjmy dvaadvacet bytů ve dvou opravených domech v dolním centru města. Jeden z nejstarších domů ve městě, v Orlí ulici, už je zrekonstruován, za dva týdny skončí práce i na druhé budově. Město je nechalo opravit v rámci evropského projektu zaměřeném na sociální bydlení.
8. 9. 2021|

Obce mohou žádat o peníze na sociální bydlení. Podle opozice by lepší než dotace byl zákon

Už třetím rokem funguje program Výstavba pro obce, které z něj mohou žádat o dotace nebo úvěry na budování sociálních a dostupných bytů. Ministerstvo pro místní rozvoj nyní uvažuje o jeho rozšíření tak, aby mohly peníze získat například i neziskové organizace. Někteří zástupci opozice ale tvrdí, že takový program nestačí a měl by se prosadit zákon, který by se věnoval právě sociálnímu bydlení.
3. 9. 2021|

Pandemie zhoršila situaci mnoha rodin. Některé děti skončily v krizových zařízeních

Přibývá rodičů, kteří mají problém uživit děti a postarat se o ně. V pandemii se plnila krizová zařízení, jako jsou Klokánky a další sociální služby. Více práce měli i přechodní pěstouni. Do těchto kritických situací se dostávali zejména rodiče, kteří už potíže měli z dřívějška. A covidová krize je ještě prohloubila.
1. 8. 2021|

Z vyloučené lokality Kvítečkov bude moderní čtvrť. Vyrostlo tam už osm nových domů se sociálními byty

Z Plzeňského Kvítečkova, který býval vyloučenou lokalitou, bude už brzy moderní čtvrť. Vyrostlo v ní prvních osm nových domů s byty pro seniory, zdravotně postižené, samoživitele, rodiny pečující o zdravotně postižené dítě i mladé rodiny jako startovací dostupné bydlení. Jde přímo o projekt města, které do něj z rozpočtu investuje něco přes 400 milionů korun.
7. 6. 2021|

Lékař nabízí bydlení lidem, kteří na něj jinak nedosáhnou. Založil fond a plánuje koupit tisíce bytů

Kardiolog Jan Beneš z pražského IKEMu se před třemi lety rozhodl, že si koupí byt. Ne pro sebe, ani pro rodinu, nýbrž pro lidi v nouzi. Nezůstal jen u jednoho, dnes už vlastní byty dva a další dva patří fondu, který založil. Pronajímá je za výhodných podmínek lidem, kteří na běžné bydlení nemají, anebo ho vůbec nejsou schopni sehnat. Všechny čtyři byty pořídil na Ústecku v místech, kde je špatná sociální situace, upozornil pořad 168 hodin.
10. 5. 2021|

Politici napříč spektrem se shodují na potřebě dostupného bydlení, prosadili by ho družstevní výstavbou nebo dotacemi obcím

Na vlastní byt si lidé v Česku vydělávají nejdéle v Evropě, navíc ceny bytů a domů po epidemii koronaviru ještě poskočily. Politici se shodují na potřebě dostupného bydlení. Prosadili by ho větší družstevní výstavbou nebo rozšířením bytových fondů obcí. O regionálním rozvoji a také dopravě debatovali zástupci devíti politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně ve speciálu Událostí, komentářů, sešli se v historické tramvajové vozovně v pražských Střešovicích. Debatu moderovala Jana Peroutková.
7. 5. 2021|

Brno přidělilo nové byty mladým rodinám. Část Čechů stále vnímá situaci s bydlením jako špatnou

Největší developerský projekt brněnského magistrátu v posledních letech má koaludační souhlas. Dva domy za více než 530 milionů korun nabízejí 68 bytů s pečovatelskou službou a 30 takzvaných startovacích bytů. Úředníci už také vylosovali nájemníky pro prvních padesát bytů. Podle výsledků průzkumu o dostupnosti bydlení, který ve čtvrtek představili zástupci Charity ČR a katolické církve, je získání bydlení pro velkou část Čechů problém.
26. 11. 2020|

Místo v ubytovně na jedno kliknutí. Web Azylaky.cz mapuje pomoc pro lidi bez domova

S nadcházejícím podzimem i zhoršující se situací kolem koronaviru očekávají provozovatelé azylových domů a sociálního bydlení ze strany lidí bez domova větší zájem o ubytování. Ti si ho mohou najít i díky unikátnímu projektu Azylaky.cz. Na jeho webových stránkách najdou podrobnou mapu azylových domů v Česku. Nově na něm teď přibyde i geolokace, díky které by se zájemci k azylovému domu dostali už na jedno kliknutí. Na evropské úrovni žádný podobný projekt takto nefunguje. Web je určen i odborníkům nebo zájemcům z řad veřejnosti, kteří chtějí lidem bez domova pomoci.
13. 9. 2020|
Reportéři ČT

Žádné ústupky během pandemie, Praha 10 zvedla nájemné

Praha 10 jako jediná pražská část zvedla nájemné ve svých obecních bytech během koronavirové krize. Nájemníci museli smlouvy podepsat už před jejím vypuknutím v lednu. Opatření ale naběhlo v jejím průběhu a podle mnoha obyvatel to zhoršilo jejich situaci. V bytech totiž bydlí především sociálně slabí, senioři, samoživitelky a mladé rodiny. Tématu se věnovala Olga Dabrowská z týmu Reportéři ČT.
30. 6. 2020|
Otázky Václava Moravce

ČSSD chce růst důchodů nad zákonnou valorizaci. Ideální je tisíc korun, říká Chvojka

Sociální demokracie bude požadovat na příští rok růst důchodů nad zákonnou valorizaci. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka to uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. Za ideální výši růstu by považoval 1000 korun. Podle zákona by valorizace měla být asi 750 korun.
16. 2. 2020|

Nárok na dostupný byt se má vztahovat k průměrné mzdě. Dosáhlo by na něj víc lidí

Nárok na dostupný nebo sociální byt se bude určovat podle průměrné mzdy, nikoliv životního minima jako doposud. Počítá s tím návrh ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které chce změnit podmínky dotačního programu Výstavba. Rozšíří se tak okruh lidí, kteří na tento druh bydlení dosáhnou, zdůvodnila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Program Výstavba se navíc podle ní bude nově vztahovat také na přístavby, nástavby nebo renovace zchátralých budov.
31. 10. 2019Aktualizováno31. 10. 2019, 17:10|

Města si pochvalují bezdoplatkové zóny. Tím se ale problém neřeší, varuje Institut pro sociální inkluzi

V Ústí nad Labem po desítkách ubývají lidé, kteří pobírají doplatek na bydlení. Jde zřejmě o důsledek vyhlášení bezdoplatkové zóny na celém území města. Radnice si krok, kterým obhajuje boj proti obchodu s chudobou, chválí. Pozitivně opatření vnímají politici i z dalších měst, kde bezdoplatkovou zónu vyhlásili. Nevládní organizace ale upozorňují, že se problém jenom přesouvá jinam.
17. 7. 2019|

Brněnští zastupitelé odložili hlasování o sociálních bytech. Zvažují žádost o vyšší dotace

Zastupitelé Brna stáhli z jednání body týkající se žádostí o dotace na projekty ukončování bezdomovectví. Chtějí je dopracovat pro případ, že by se rozhodli požádat o více peněz a vyčlenili více bytů. Na jednání přišli s transparenty lidé, kteří požadovali, aby město projekty na ubytování lidí bez domova víc podpořilo a zvýšilo počet vyčleněných bytů.
14. 5. 2019|

Zlín schválil byty pro duševně nemocné. Stovky obyvatel města ale projekt odmítají

Zlínští zastupitelé přes protesty některých obyvatel i opozice schválili výstavbu bytů pro lidi s duševním onemocněním v části Letná. Vzniknou tam dva objekty s celkem jedenácti byty, kde se duševně nemocní mohou učit samostatnosti, k dispozici však budou mít nepřetržitou odbornou pomoc. Proti projektu však vznikla petice místních obyvatel.
25. 4. 2019Aktualizováno25. 4. 2019, 20:50|

Vláda umožní obcím stavět sociální byty za dotace. Letos na ně dá miliardu

Obce budou moci za dotace a úvěry od státu budovat sociální byty. Návrh nařízení s pravidly pro získání peněz na pořízení bytů schválila vláda, informovalo v tiskové zprávě ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Výzvu k podávání žádostí o podporu zveřejní hned poté, co předpis začne platit. Účinný má být od 30. dubna. Letos kabinet počítá s rozdělením jedné miliardy korun v rámci programu Výstavba ze Státního fondu rozvoje bydlení. Ten má nahradit původně plánovaný zákon o sociálním bydlení.
15. 4. 2019Aktualizováno15. 4. 2019, 16:52|

Pouze třetina samoživitelek dostává příspěvek na bydlení. A padesát tisíc z nich je v bytové nouzi

Celkem 54 tisíc českých rodičů samoživitelů se nachází v závažné bytové nouzi. Buď bydlení nemají vůbec, anebo hrozí, že o něj přijdou. Každý rok jich navíc zhruba dvanáct tisíc přibývá. Podle posledních statistik v takových rodinách vyrůstá na dvacet tisíc dětí.
15. 4. 2019|