Obce mohou žádat o peníze na sociální bydlení. Podle opozice by lepší než dotace byl zákon

Události ČT: Opozice postrádá zákon o sociálním bydlení (zdroj: ČT24)

Už třetím rokem funguje program Výstavba pro obce, které z něj mohou žádat o dotace nebo úvěry na budování sociálních a dostupných bytů. Ministerstvo pro místní rozvoj nyní uvažuje o jeho rozšíření tak, aby mohly peníze získat například i neziskové organizace. Někteří zástupci opozice ale tvrdí, že takový program nestačí a měl by se prosadit zákon, který by se věnoval právě sociálnímu bydlení.

Nové sociální byty mají vzniknout například v budově bývalé školy v Pustovětech na Rakovnicku, kde se naposledy učilo v 70. letech. Byty mají být určeny například pro seniory nebo nízkopříjmové mladé rodiny.

Obec už eviduje několik zájemců o dostupné bydlení. „Je tam pár místních, to jsou většinou důchodci nebo lidé z okolí, kteří se dozvěděli o tom, že tenhle projekt tady běží,“ uvedla starostka obce Alena Klobásová (nestr.). První lidé se do nových bytů mají nastěhovat zhruba za rok, celkem bude v objektu šest bytových jednotek.

Na budování sociálního a dostupného bydlení přišlo od obcí dosud kolem sedmdesáti žádostí o dotaci nebo úvěr, celkem za zhruba 700 milionů korun. Smlouvy jsou zatím uzavřené za 133 milionů. „Oni si to musí nechat schválit zastupitelstvem. Ty procesy na obcích jsou trošičku zdlouhavé. Věříme tomu, že se to všechno doschválí,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Podle opozice takový program nestačí

Vláda chtěla původně prosadit i zákon, který by se sociálnímu bydlení věnoval. Podle Dostálové je lepší právě dotačně-úvěrový program. Ten ale podle části opozice nestačí. „Jenom dotační titul je prostě málo, sociální bydlení skutečně nesouvisí jenom s výstavbou bytů,“ upozornila místopředsedkyně sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Věra Kovářová (STAN).

Podobného názoru je i místopředseda stejného výboru Martin Kupka (ODS). „Kvalitní norma by tomu prospěla, ale ta kvalitní norma nesmí přinášet zbytečnou byrokracii, nesmí přinášet další úřední povinnosti obcím a městům,“ upřesnil.

Už přes rok leží ve sněmovně návrh sociálních demokratů, který se týká dostupnosti bydlení. Ministerstvo pro místní rozvoj k němu připravilo komplexní pozměňovací návrh, teď je před druhým čtením. „My se pokusíme o tom vyvolat jednání, protože veškeré připomínky už byly vypořádány,“ řekl šéf ČSSD Jan Hamáček.

Zákon o sociálním bydlení řešili poslanci i v minulém volebním období. Norma se ani tehdy nedostala do druhého čtení.