Ministryně Dostálová: Obce musí nabízet sociální bydlení povinně

Klára Dostálová v Interview ČT24: Státní fond rozvoje bydlení má dostatek peněz (zdroj: ČT24)

Sociální bydlení bylo před volbami jedním ze zaklínadel politických stran. Ty přitom předchozí návrh zákona, který měl sociální byty zavést, pohřbily. Druhý pokus bude jedním ze zásadních úkolů nové ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO). V pořadu Interview ČT24 řekla, že je třeba, aby bylo zajišťování sociálního bydlení pro obce povinné, zároveň chce zúžit cílovou skupinu.

Předchozí návrh zákona o sociálním bydlení sice poslanci nezamítli, ale kvůli neshodám ve vládní koalici jej nakonec nechali „vyhnít“ ve sněmovně. Nakonec s koncem volebního období spadl pod stůl. Ze všech stran se však ozývalo, že musí co nejdříve přijít další pokus.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová chce ve druhém návrhu, který by její úřad měl připravit, vynechat to, co považovala za zásadní nedostatky první verze. Především stanoví povinnost pro obce a také zúží cílové skupiny.

Dostálová připomněla, že povinnost zajistit bydlení svým občanům již mají obce uvedenou v zákoně o obcích. První návrh však počítal s tím, že účast v programu sociálního bydlení bude pro ně dobrovolná. „Bylo to čistě na dobrovolnosti. Obce se musí brát jako zásadní partner, obec samozřejmě zná své občany na svém území a měla by s nimi pracovat,“ shrnula Klára Dostálová.

O tom, že zajištění sociálního bydlení by bylo povinné, bude ministryně jednat se Svazem měst a obcí. Za zásadní argument komunálních politiků proti povinnosti považuje obavu, že někteří problematičtější lidé levné obecní byty poškodí. „Obec potom nemá peníze dávat byty znovu dohromady,“ přiznala.

Narazit by ovšem mohla i v parlamentu. Dobrovolnost prosadili do původního návrhu sociální demokraté proti vůli ANO v obavě, že by v případě povinnosti norma neměla šanci na přijetí.

Pro samoživitelky či důchodce je jiný program

V první verzi zákona o sociálním bydlení vzbudila diskuse i velikost cílové skupiny. Na sociální bydlení měly mít nárok například i matky samoživitelky či senioři, což by ale podle Dostálové bylo drahé. „Propočty, kolik by to stálo pro široce nastavenou cílovou skupinu, byly neuvěřitelné,“ poukázala. Připomněla přitom, že „pro cílové skupiny, které se do bytové nouze dostaly ne svým vlastním zaviněním – maminky samoživitelky, senioři, znevýhodnění občané – stát již leta nabízí sociální bydlení formou regulovaného nájemného“.

Jednání o novém zákonu o sociálním bydlení tak bude pro ministryni zřejmě složité. Ještě než dojde na klíčové zákony, musí menšinová Babišova vláda získat důvěru, zatím přitom není zřejmé, zda se to podaří. „Otázka není, jestli se shodneme na programovém prohlášení vlády, otázka je, zda se strany chtějí chovat státotvorně,“ míní přitom nová ministryně pro místní rozvoj, která však v úřadu působila i dříve, kdy byla ministerskou náměstkyní.

„Nikdo nectí presumpci neviny,“ zlobí se ministryně

Možnost, že by ANO nakonec vyšlo ostatním stranám vstříc tím, že by stáhlo Andreje Babiše z premiérského postu a nahradila jej někým, Dostálová odmítá. Argument ostatních stran, že policie žádá sněmovnu o vydání šéfa hnutí a současného premiéra k trestnímu stíhání, považuje za falešný.

„To je to, co se mi nelíbí. Podmiňují to tím a nikdo nectí presumpci neviny,“ řekla ministryně a poslankyně v jedné osobě, která zatím není rozhodnuta, jak bude hlasovat o žádosti o vydání Babiše a také místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka. Kauzu Čapí hnízdo však nepovažuje za závažnou. „Z pohledu dotační politiky si nemyslím, že vznikly nějaké pochybnosti,“ je přesvědčena.