Stát „zaspával“, tvrdí o podpoře dostupného bydlení Hůle. Opozice hodlá část novely podpořit

Události, komentáře: Vláda představila program na podporu bydlení (zdroj: ČT24)

Vláda představila program na podporu dostupného bydlení. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) tak chce kabinet pomoci třeba střední třídě i dalším skupinám, kterých se problémy s bydlením týkají. Předsedkyně sněmovního podvýboru pro veřejnou správu Marie Pošarová (SPD) však říká, že ve vládních plánech chybějí třeba investice do startovacích bytů pro mladé rodiny či seniory. Naopak vedoucí dluhového poradenství z organizace Člověk v tísni Daniel Hůle aktivitu vlády ocenil. Uvedl však, že Česko se poměrem lidí, kteří bydlí ve vlastním bytě, odlišuje od západoevropských standardů. O dostupnosti bydlení v tuzemsku debatovali v pořadu Události, komentáře.

Vládní návrh je podle Bartoše základní investicí do finančních nástrojů, jimiž chce kabinet dostupné bydlení podpořit. Zmínil také investice do projektů, jimiž chce stát umožnit dostupné nižší nájemné jak pro střední třídu, tak i pro další skupiny lidí, kterých se problémy s dostupností bydlení týkají.

Pošarová však upozornila na to, že jí ve vládních plánech chybějí investice do startovacích bytů pro mladé rodiny či seniory. „Je to spíše určené k nájemnímu bydlení než k investičním projektům,“ vytkla.

Hůle naopak přivítal, že chce vláda investovat a podporovat budování obecních bytových fondů, které následně poslouží právě k nájemnímu bydlení. Poukázal však na to, že se trend bydlení ve vlastním či pronajatém bytě v Česku odlišuje od západoevropských standardů.

„Ve Vídni patnáct procent domácností bydlí ve vlastní nemovitosti, v Praze to je přes padesát procent. Opravdu, my jsme úplně ustřelení. Představa, že nebydlet ve vlastním je ostuda, životní prohra, je opravdu unikátní,“ konstatoval. I proto je podle něj důležité realizovat skrze obecní bytové fondy bytovou politiku.

Tvrdí však, že stát v otázce podpory dostupnějšího bydlení „zaspával“, z jeho pohledu není napříč koalicí pro tento návrh jasná podpora – hlavně ze strany koalice SPOLU. Bartoš však podotkl, že do týdne by mohl mít návrh dojednaný. Chce také, aby pak nová legislativa postoupila do sněmovny k prvnímu čtení do léta.

Byty by nabízela informační centra zřízená obcemi

Pošarová uvedla, že hnutí SPD hodlá některé návrhy podpořit. Výtky pak má třeba k informačním centrům, která plánují zřídit obce s rozšířenou působnosti. „Vznikly by tam – jak já tomu říkám – takové státní realitky, které by nabízely privátní byty žadatelům a nájemníkům, kteří by o to měli zájem. Samozřejmě by mohlo dojít třeba i k devastaci bytů, že by to byli třeba sociálně problémoví občané,“ uvedla.

Obdobný systém však podle Bartoše funguje v Belgii. „Mají v tomto systému asi dvacet dobrovolně svěřených bytů soukromých pronajímatelů.“ Doplnil, že v Česku je o to poměrně zájem u lidí, kteří mají jeden nebo dva byty. „Existuje garanční fond, který má stát, kde v případě, že je třeba výpadek nějaké platby nebo dojde k nějakému poškození, tak se z něj platí,“ přiblížil. Dle Pošarové je však problematické to, že by náklady nesl daňový poplatník.

Hůle doplnil, že daná centra poskytují službu jak pronajímatelům, tak nájemníkům. „Často – a je to z naší zkušenosti – také provozujeme některé byty, které nám svěřili soukromí vlastníci (…). Pomáháme tomu, aby vztah nezhavaroval,“ uvedl. V Česku je totiž podle něj „ohromné množství“ bytů držených jednotlivými pronajímateli, ovšem scházejí ona velká družstva.

„Právě jednotliví pronajímatelé mají velkou averzi k riziku, často diskriminují,“ upozornil. Právě pro tuto skupinu může stát nabídnout službu zmírnění tohoto strachu či averze. Zapojení center pak může podle něj pomoci i v případě, že se zpozdí některá z plateb. „Nerozumím paní poslankyni, v čem vidí problém, protože to ve výsledku pomůže všem,“ řekl Hůle.

Podle Pošarové tkví problém v tom, že by se potenciální náklady přenesly právě na daňové poplatníky.