Liberec opravil jeden z nejstarších domů ve městě. V plánu bylo bourání, teď v něm budou sociální byty

Liberec nabídne ještě letos lidem s nízkými příjmy dvaadvacet bytů ve dvou opravených domech v dolním centru města. Jeden z nejstarších domů ve městě, v Orlí ulici, už je zrekonstruován, za dva týdny skončí práce i na druhé budově. Město je nechalo opravit v rámci evropského projektu zaměřeném na sociální bydlení.

Záchrana čtyřpatrového domu v Orlí ulici, která si vyžádala skoro 39 milionů, trvala přes čtrnáct měsíců. Jde o jeden z nejstarších domů v Liberci s historií delší než čtvrt tisíciletí; ve stávající vnější podobě je zřejmě z roku 1843.

Město původně zvažovalo jeho zbourání, důvodem byla nejen jeho zchátralost, ale také, že vybočuje ze zástavby, zasahuje do vozovky a neprojedou kolem něj najednou dvě protijedoucí auta. „Několik desetiletí byl plán zbourat ho a i my v radě města jsme byli na vážkách,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Nakonec převážila historická hodnota domu se zdobenou fasádou. Patří mezi jeden z mála dochovaných domů pozdně klasicistní zástavby v dolním centru. „Budovy tohoto charakteru i vzhledu fasády se dnes už nestaví. Dnes uděláte rovnou fasádu a jdete od toho pryč, protože je to drahé. Tento dům sem ale patří, je to staré centrum,“ uvedl ředitel První podještědské stavební Martin Stašák, jehož firma rekonstrukci prováděla.

Dům byl v horším stavu, než se čekalo

Přestavba domu se prodražila asi o deset procent, protože byl v horším stavu, než se čekalo. Trámy byly napadené dřevomorkou a dům byl nestabilní. „Když jsme do toho šáhli, tak jsme zjistili, že musíme statiku domu obnovit podpůrnými konstrukcemi,“ dodal Strašák.

V domě je dvanáct bytů velikosti od 1+kk do 4+kk. Nájemníci budou platit regulované nájemné, jeho výše je nyní podle primátora mezi 60 až 70 korunami za metr čtvereční. Byty jsou určené pro lidi, kteří nemají žádné nebo nevyhovující bydlení.

„Může to být mladá rodina, matka samoživitelka nebo třeba absolventi škol,“ dodal Zámečník. Podmínkou je, aby minimálně jeden z obyvatelů bytu byl v takzvaně ekonomicky aktivním věku.

V domě v Proboštské ulici bude deset nájemních bytů, opět velikosti 1+kk až 4+kk. Jeho rekonstrukce za téměř devatenáct milionů korun trvala zhruba deset měsíců.