Cesta k vlastnímu bydlení je pro Čechy stále těžší. Jde to prakticky jen s hypotékami, které však zdražují

Události: Dostupnost bydlení v Česku (zdroj: ČT24)

Dostupnost nového bydlení v Česku je ve srovnání 22 evropských zemí druhá nejhorší za Srbskem. Data společnosti Deloitte říkají, že nový byt vyjde na víc než 12 průměrných hrubých ročních platů. V Srbsku je to 15, zatímco v Německu šest a v Irsku jen tři. Našetřit na vlastní bydlení vedle běžných výdajů pro Čechy prakticky není možné.

Hana Lacinová bude stavět dům v Krupce v Ústeckém kraji. Právě v severních Čechách jsou nemovitosti nejlevnější z celé republiky. Postavit nové bydlení by ale přesto podle Lacinové jen z vlastních peněz nešlo.

„Neumím si to představit, protože bychom nesměli jíst, pít a popravdě nesměli bychom nikam chodit po dobu zhruba čtyřiceti let,“ vypočítává. 

Od banky si proto na bydlení půjčili 3,5 milionu, ale částku budou muset navýšit. „Právě čekáme, až dostaneme stavební povolení. Následně si dáme sraz s naší stavební firmou, která nám samozřejmě už naznačila, že se zdražovat bude. Takže právě budeme čekat, o kolik a jak moc budeme muset navyšovat hypotéku,“ doplnila Lacinová. 

Bez hypotéky už to dnes nejde

Naopak v hlavním městě jsou nemovitosti dlouhodobě nejdražší. V prvním čtvrtletí zde podle společnosti Deloitte stál metr čtvereční v průměru sto tisíc korun. Hypotéku na byt 3+kk v metropoli si brala i Pavla Mejstříková.

„Dívala jsem se i na byty v okolí Prahy a ty ceny vycházely dost podobně. A já určitě chci zůstat v Praze už z důvodu školek, škol a obchodů a všeho možného a nechci dojíždět,“ řekla. Kvůli vysokým nájmům raději byt koupila, i když sama přiznává, že měla štěstí. Na cenu bytu i nízký úrok hypotéky.

„Myslím si, že s běžnými příjmy bych nenaspořila na byt nikdy, takže určitě jediná varianta bylo vzít si hypotéku,“ dodala Mejstříková. 

Zdražování hypotečních úvěrů bude podle ekonomů pokračovat

Našetřit na bydlení z vlastních úspor už se i podle odborníků zdá téměř nemožné a to nejen v Praze. „Situace na trhu vlastního bydlení není vůbec jednoduchá. Češi našetří na vlastní bydlení z průměrného platu zhruba za 56 let,“ řekl člen představenstva Modré pyramidy Vladimír Pojer. 

Jenže zdražují už i samotné hypotéky. Od jara komerční banky zvyšují úroky a poprvé od začátku pandemie, na konci června, centrální banka také zvýšila základní sazbu, a to na půl procenta. Podle ekonomů proto zdražování hypoték bude pokračovat.

Banky od ledna do května půjčily lidem na bydlení už za více než 179 miliard. To je skoro stejný objem peněz jako za celý rok 2019, kdy poskytly hypotéky za necelých 182 miliard. Trend potvrzuje také developerská společnost Central Group. „Poptávka po nemovitostech je extrémně vysoká a nepřestává růst. Ukazují to i naše prodejní čísla, která jsou oproti loňsku dvojnásobná. Zájem neochladila ani postupně rostoucí úroková sazba hypoték, která v květnu stoupla na 2,06 procenta,“ uvedla výkonná ředitelka společnosti Michaela Tomášková.

Doplnila, že za první letošní čtvrtletí lidé v Praze koupili už 2 100 nových bytů, což je o 61,5 procent víc než před rokem. „Je to současně nejvyšší počet nových bytů, který se za jedno čtvrtletí v metropoli prodal. Pokud podobně silná poptávka vydrží i v druhé polovině roku, je jisté, že padnou další rekordy.“