TÉMA

Vladimir Putin

Západní zpravodajské služby prý odhalily rozsáhlou severokorejskou špionáž

Tajné služby Británie, Spojených států a Jižní Koreje tvrdí, že odhalily severokorejskou kyberšpionáž. Jejím cílem prý měl být zisk informací pro vývoj jaderných zbraní a modernizaci ozbrojených sil. Médiím to sdělilo britské Národní středisko pro kybernetickou bezpečnost (NCSC).
včera|

Místo v Budapešti jednání v Bruselu. EU reaguje na kroky Maďarska

Srpnové jednání unijních ministrů zahraničí se uskuteční v Bruselu, nikoli v Budapešti. Rozhodnutí oznámil šéf unijní diplomacie Josep Borrell, reagoval tak na maďarský postoj k válce na Ukrajině. V maďarské metropoli se mělo na konci srpna uskutečnit neformální jednání ministrů zemí Evropské unie, označované jako Gymnich.
22. 7. 2024Aktualizováno23. 7. 2024, 00:06|

Verše oslavující Hitlera věnoval básník Putinovi. Nikdo to nepoznal

Jsi jako zahradník, který v zahradě plody své těžké práce sklízí… Vlastenecké verše Gennadije Rakitina si za poslední rok získaly v Rusku nemalou oblibu a dosáhly i na literární ceny. Jenže, jak se nyní ukázalo, Rakitin vůbec neexistuje a jeho údajná poezie věnovaná Putinovi a jeho válce proti Ukrajině jsou ve skutečnosti do ruštiny přeložené básně z dob nacistické třetí říše. Básníkovou existencí i jeho tvorbou chtěli současný režim nachytat jeho kritici.
15. 7. 2024|

Kdyby Rusko dobylo Ukrajinu, stálo by nás to mnohem víc, soudí Pojar

Nikdo ze Západu nechce, aby NATO skutečně s Ruskem bojovalo, ale nikdo zase nechce mít Alianci slabou, aby si Moskva myslela, že to bude mít jednoduché a že prostě zaútočí, uvedl v pořadu Interview ČT24 poradce premiéra pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. „Když budeme silní, tak tu válku můžeme odvrátit,“ dodal s tím, že ruské impérium má tendence se neustále rozšiřovat.
12. 7. 2024|

Biden na závěr summitu NATO odrážel obavy o svou kondici. Zelenského si spletl s Putinem

Severoatlantická aliance je klíčová pro zajištění bezpečnosti Spojených států a USA nikdy nenechají Ukrajinu napospas Rusku. Během ostře sledované tiskové konference po skončení summitu NATO to prohlásil americký prezident Joe Biden. Uvedl rovněž, že válka v Pásmu Gazy by měla okamžitě skončit a Izrael poté nesmí Gazu okupovat. Biden také na závěr summitu čelil řadě dotazů týkajících se jeho kondice a schopnosti vést hlavní západní mocnost v příštích letech.
12. 7. 2024Aktualizováno12. 7. 2024, 11:46|

Čína je v ruské válce dle NATO rozhodující hráč. Vytváříte chaos, vzkázal Peking

Severoatlantická aliance na svém summitu dosud nejostřeji kritizovala Čínu v souvislosti s ruskou válkou na Ukrajině. Ve společné deklaraci obvinila Peking z podpory ruského vojenského průmyslu a nazvala Čínu rozhodujícím hráčem, který Moskvě umožňuje agresi vést. Peking to odmítl a obvinil NATO z vytváření chaosu v Asii.
11. 7. 2024|

Válka na Ukrajině je pro NATO velká zkouška, řekl Stoltenberg

Od summitu Severoatlantické aliance, který se do čtvrtka koná ve Washingtonu, očekává generální tajemník NATO Jens Stoltenberg shodu na robustním balíku pomoci pro Ukrajinu. Zahrnovat by měl například bilaterální dohody mezi některými členskými státy a zemí, která čelí ruské invazi, či oznámení dodávek vojenského materiálu Kyjevu. Stoltenberg to řekl při příchodu na středeční jednání summitu. Prezident Pavel před začátkem summitu uvedl, že na zásadních otázkách panuje mezi členskými státy shoda. Vstup Ukrajiny do Aliance označil za nezvratný.
10. 7. 2024Aktualizováno10. 7. 2024, 18:37|

„Putin také čeká na listopad,“ žádal Zelenskyj NATO o rychlou pomoc

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na summitu NATO ve Washingtonu vyzval americké politiky i další spojence, aby s pokračováním podpory Kyjevu nečekali na výsledek listopadových prezidentských voleb v USA. Šéf Bílého domu Joe Biden předtím oznámil, že spojenci plánují dodat Ukrajině v příštích měsících desítky systémů protivzdušné obrany.
10. 7. 2024Aktualizováno10. 7. 2024, 06:14|

Stoltenberg: Výsledek ruské války na Ukrajině ovlivní globální bezpečnost na desetiletí

Ruská agrese proti Ukrajině je největší bezpečnostní krizí za poslední generace. Při úterním slavnostním zahájení summitu Severoatlantické aliance ve Washingtonu to prohlásil její generální tajemník Jens Stoltenberg. Americký prezident Joe Biden poté uvedl, že USA a spojenci poskytnou Ukrajině dalších pět systémů protivzdušné obrany. Rusko podle něho nesmí zvítězit. Stoltenbergovi udělil Prezidentskou medaili svobody.
9. 7. 2024Aktualizováno10. 7. 2024, 00:39|

Módí objímal Putina. Jde o ropu, zbraně i vztahy s Čínou

Konec války na Ukrajině zajistí dialog, nikoli válčení, prohlásil indický premiér Naréndra Módí po jednání se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem v Moskvě. Ruský vládce zdůraznil, že obě země pojí zvláštní strategické partnerství. V pondělí večer srdečně přivítal Módího ve své rezidenci, což vyvolalo pobouření v Kyjevě a znepokojení ve Washingtonu, který naléhá na Dillí, aby důrazně odsoudilo invazi na Ukrajinu. Předseda vlády největší demokracie světa je na návštěvě Ruska poprvé za pět let. Podle svých slov chce „posílit přátelské vazby“ mezi oběma zeměmi.
9. 7. 2024|

Patrioti budou osamoceně štěkat, míní Zdechovský. Vondráček chce pragmatismus

Budeme mít v Evropském parlamentu třetí nejsilnější frakci a jsme schopni nabídnout kvalitní kandidáty do jeho vedení i do vedení výborů, řekl v 90' ČT24 europoslanec Ondřej Knotek (ANO). ANO je součástí nově vzniklé frakce Patrioti pro Evropu. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který je členem nejsilnější frakce Evropská lidová strana k tomu řekl, že zastoupení Patriotů ve vedení je na rozhodnutí šéfů jiných frakcí. Místopředsedkyně ODS Eva Decroix soudí, že Patrioti jsou první proruská aliance v Evropě, která vznikla po zahájení plnohodnotné invaze na Ukrajinu.
9. 7. 2024|

Rusové zasáhli dětskou nemocnici v Kyjevě

Rozsáhlé ruské vzdušné útoky si v Kyjevě a Dněpropetrovské oblasti vyžádaly celkem 31 mrtvých a 125 zraněných, informovalo ukrajinské ministerstvo vnitra. Nejméně dvacet mrtvých hlásí Kyjev, podle jehož starosty Vitalije Klyčka šlo o jeden z nejhorších útoků na metropoli od začátku plnohodnotné invaze. Zásah utrpěla mimo jiné dětská nemocnice. V Kryvém Rihu v centrální části Ukrajiny pak útok zabil deset lidí a dalších 31 zranil. Další mrtvé hlásí i Pokrovsk na východě Ukrajiny, kde rakety zasáhly průmyslové zařízení. Ve všech ukrajinských oblastech byl dopoledne vyhlášen letecký poplach. Rusko tvrdí, že útočilo na zařízení vojenského průmyslu a letecké základny, nikoliv na civilní cíle.
8. 7. 2024Aktualizováno8. 7. 2024, 14:52|

Fico se poprvé od atentátu objevil na veřejnosti. Zkritizoval liberalismus a ocenil Orbána

Slovenský premiér Robert Fico se poprvé od květnového pokusu o atentát na svou osobu objevil na veřejné akci. V pátek večer se zúčastnil oslav svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na hradě Devín na okraji Bratislavy, kde také vystoupil s projevem. Fico v něm kromě jiného kritizoval progresivismus a liberalismus, naopak ocenil maďarského premiéra Viktora Orbána za jeho cesty do Kyjeva a Moskvy. Páteční návštěva Orbána v Rusku vyvolala na evropské scéně řadu kritických reakcí.
5. 7. 2024|

Vězněného ruského opozičníka Kara-Murzu převezli do nemocnice

Zdravotní stav ruského opozičního politika Vladimira Kara-Murzy se za mřížemi prudce zhoršil. Jeho manželka Jevgenija Kara-Murzová na síti X uvedla, že ho převezli do vězeňské nemocnice. Dvaačtyřicetiletý politik má dlouhodobě podlomené zdraví po dvou těžkých otravách, které připisuje ruským tajným službám. Režim Vladimira Putina ho loni poslal na 25 let do věznice kvůli ostré kritice agrese proti Ukrajině.
5. 7. 2024|

Orbán jednal s Putinem. Nezastupoval EU, upozorňují unijní představitelé

Po úterní návštěvě v Kyjevě a jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským dorazil v pátek maďarský premiér Viktor Orbán do Moskvy, kde jednal s ruským vůdcem Vladimirem Putinem. Cesta šéfa maďarské vlády do Ruska byla podle jeho mluvčího součástí „mírové mise“. Maďarsko nyní předsedá Radě Evropské unie, ale šéf Evropské rady Charles Michel i šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell zdůraznili, že šlo o bilaterální návštěvu bez pověření od EU.
5. 7. 2024Aktualizováno5. 7. 2024, 16:59|

Orbán dlouhodobě balancuje mezi EU a Kremlem

Jako „překvapivou“ hodnotí některá média úterní cestu maďarského premiéra Viktora Orbána do Kyjeva. Šéf Fideszu patří ke konzistentním kritikům podpory Kyjeva – ať už vojenské, či finanční – a lavíruje mezi podporou ruského vládce Vladimira Putina a působením v Evropské unii. Jeho kroky však podle analytiků více prospívají Kremlu – ať už dlouhodobý odpor vůči protiruským sankcím, či snaha o mírová jednání podle ruských podmínek.
2. 7. 2024|

EU a Ukrajina podepsaly bezpečnostní dohodu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, předseda Evropské rady Charles Michel a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek odpoledne podepsali bezpečnostní dohodu, jež slibuje pokračování vojenské i další pomoci Kyjevu ze strany EU. „Budeme podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak bude potřeba. Chceme být akceschopní a konkrétní,“ prohlásil po podpisu Michel.
27. 6. 2024Aktualizováno27. 6. 2024, 20:04|

Novinář Gershkovich stanul před ruským soudem

Soud v ruském Jekatěrinburgu zahájil proces s americkým novinářem Evanem Gershkovichem, který je obžalovaný ze špionáže. Ruské úřady na Urale nechaly krátce před prvním slyšením reportéry žurnalistu natočit. Byl vidět ve skleněném boxu s oholenou hlavou, popsala agentura Reuters. Líčení se má od počátku konat s vyloučením veřejnosti a médií. Po několika hodinách soud podle zpravodajských agentur uvedl, že další slyšení bude 13. srpna. Bílý dům označil soud s Gershkovichem za vykonstruovaný a jeho vazbu za neoprávněnou.
26. 6. 2024Aktualizováno26. 6. 2024, 17:20|

Teroristé v Dagestánu byli součástí „zlaté mládeže“, popsala novinářka Procházková

Dvacet obětí a pět mrtvých teroristů přinesly nedělní útoky v jihoruském Dagestánu v jeho hlavním městě Machačkale a přímořském sídle Derbentu. Útočníci stříleli na synagogy, pravoslavné kostely i na policii. Rusko přitom tvrdí, že se s terorismem na Kavkaze vypořádalo. „Nevypořádalo,“ kontrovala novinářka Deníku N Petra Procházková v Interview ČT24. Čin byl podle ní motivován zřejmě nábožensky, útočníci byli příslušníky „zlaté dagestánské mládeže“, která v nejchudší ruské republice nouzí netrpěla.
25. 6. 2024|

Při útocích v Dagestánu zemřelo dvacet lidí, uvedli vyšetřovatelé

Jihoruský Dagestán odvolal režim protiteroristické operace, který začal platit v neděli večer po útocích střelců. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že útok na kostely, synagogy a policii si vyžádal dvacet obětí. Vyšetřovací výbor dosud uváděl patnáct mrtvých policistů a čtyři civilisty. Dagestánské úřady sdělily, že pachatelé patřili k mezinárodní teroristické organizaci. Bezpečnostní složky se s útočníky střetávaly celý večer na třech různých místech.
24. 6. 2024Aktualizováno24. 6. 2024, 18:42|

Rusko a KLDR si slíbily bezodkladnou pomoc ve válce, Putin posiluje vztahy i ve Vietnamu

Pchjongjang ve svém prvním vyjádření po jednání ruského vůdce Vladimira Putina se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem uvedl, že dohoda mezi Ruskem a Severní Korejí podepsaná ve středu stanovuje, že obě země bezodkladně vynaloží všechny dostupné vojenské prostředky na pomoc partnerovi v případě války. Na pakt se znepokojením reagoval generální tajemník NATO Jens Stoltenberg či japonská vláda. Ze Severní Koreje odjel Putin do Vietnamu, s nímž chce také posílit vztahy.
20. 6. 2024Aktualizováno20. 6. 2024, 21:52|

Putin a Kim podepsali dohodu o strategickém partnerství

Šéf Kremlu Vladimir Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un podepsali v Pchjongjangu dohodu o komplexním strategickém partnerství, informovala ruská státní agentura TASS. Putin podle ní poté uvedl, že dohoda předpokládá vzájemnou pomoc obou států v případě agrese proti některému z nich. Severokorejská média už předtím informovala, že Putin a Kim se dohodli na prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi. Podle Kima vstupují vztahy Ruska a KLDR do období nového velkého rozkvětu. Putin byl na první návštěvě KLDR za 24 let. Posléze se ruský vládce přesunul na návštěvu Vietnamu.
19. 6. 2024Aktualizováno19. 6. 2024, 22:15|

Putin dorazil do KLDR. Obě země spojuje odpor proti USA

Ruský vůdce Vladimir Putin dorazil do KLDR. Jeho letadlo přistálo v úterý večer SELČ v Pchjongjangu, informovala agentura Interfax. Šéf Kremlu tak zahájil dvoudenní návštěvu Severní Koreje, při níž se setká se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. V článku pro tamní média předtím šéf Kremlu poděkoval Severní Koreji za podporu ve válce proti Ukrajině. Západní země se však domnívají, že Severní Korea poskytuje Rusku zbraně a munici. Moskva i Pchjongjang to však odmítají. Obě země podle Putina spojuje, že odmítají světový řád vedený Spojenými státy.
18. 6. 2024Aktualizováno18. 6. 2024, 22:36|

Putinovi se ustupovat nedá, řekl Benešík. Koten se obává většího konfliktu

Ustupováním ruskému vládci Vladimiru Putinovi se míru nedosáhne, naopak povede podobně jako v roce 1938 k větší válce, míní předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Člen sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD) v pořadu Události, komentáře odmítl, aby se Evropa Putinovi podřizovala, na druhou stranu pochybuje, že dokáže Rusko uzbrojit.
15. 6. 2024|