TÉMA

Zemětřesení v Itálii

I rok po zemětřesení bez nového domova. Obnově Amatrice brání byrokracie i nedostatek peněz
Loni v létě střední Itálii zasáhlo silné zemětřesení. Ve vesničkách středoitalské Perugie tehdy zemřelo na tři sta lidí, tisíce dalších zůstaly bez střechy nad hlavou. Symbolem ničivých otřesů se stalo nejhůře postižené Amatrice. Prožitou hrůzu v ulicích stále připomínají trosky. Řada lidí stále čeká na nové domy.
14. 7. 2017|
Zemětřesení v Itálii
Italské historické domy mají před otřesy ochránit speciální zpevňující technologie
Zhruba 900 tisíc obětí si vyžádala zemětřesení po celém světě od počátku tohoto milénia. Několikrát zasáhla i Itálii, která čelí kritice, že mnohé domy spadnout nemusely, kdyby měly lepší konstrukci odolnou proti otřesům. Tamní vědci teď úspěšně otestovali vysoce odolné stavební materiály. Zpevnit obrovské množství historických staveb ale zřejmě potrvá hodně dlouho.
7. 4. 2017|ČT24
Zemětřesení v Itálii
Škody po zemětřeseních v Itálii se vyšplhaly na 23,5 miliardy eur
Italská civilní obrana vyčíslila škody po loňských a letošních zemětřeseních ve střední Itálii na 23,5 miliardy eur (635 miliard korun). Uvedla to agentura ANSA. Civilní obrana zaslala konečnou finanční bilanci škod Fondu solidarity Evropské unie.
15. 2. 2017|
Zemětřesení v Itálii
Italští záchranáři našli poslední oběti zavaleného hotelu
Záchranáři v zavaleném italském hotelu Rigopiano našli poslední oběti pádu laviny. Počet mrtvých tak vystoupal na 29. Lavina zavalila hotel na úpatí italského pohoří Gran Sasso minulou středu pozdě odpoledne. Celkem neštěstí přežilo jedenáct lidí, z toho devět vyprostili záchranáři.
26. 1. 2017Aktualizováno26. 1. 2017, 16:39|
Zemětřesení v Itálii
Šest dnů od pádu laviny. V italském hotelu našli už 17 mrtvých
Už sedmnáct obětí si vyžádala lavina, která zavalila hotel Rigopiano ve střední Itálii. Podle italských webů byla jako poslední vyproštěna mrtvá žena. Dvanáct lidí se stále pohřešuje. Během dne se uskutečnily první pohřby.
24. 1. 2017Aktualizováno24. 1. 2017, 21:57|
Zemětřesení v Itálii
„Dva metry sněhu, klienti se bojí, žádám o reakci," psal ředitel hotelu pár hodin před lavinou
Ředitel hotelu Rigopiano, který minulý týden ve střední Itálii zavalila mohutná lavina, několik hodin před neštěstím naléhavě žádal úřady o pomoc. Učinil tak po prvním z několika zemětřesení, jež střední Itálii ten den postihlo. S informací přišel list Corriere della Sera. V pondělí večer záchranáři z trosek hotelu vyprostili už sedmou oběť. Je jí žena.
23. 1. 2017Aktualizováno23. 1. 2017, 20:21|mp
Zemětřesení v Itálii
Jedli jsme led a sníh, popsala žena, která přežila v hotelu pod lavinou
Dvaadvacetiletou Georgii Galassi vyprostili italští záchranáři po 58 hodinách od chvíle, kdy hotel Rigopiano zavalila po zemětřesení obří lavina. Žena přežila v devítičlenné skupině, ve které byly i čtyři děti. Podle BBC vypověděla, že jedla led a sníh, aby zahnala žízeň.
22. 1. 2017|
Zemětřesení v Itálii
Záchranáři věří, že najdou v troskách zavaleného hotelu další živé
Z trosek lavinou zasypaného hotelu ve střední Itálii záchranáři v noci na sobotu vyprostili další čtyři živé lidi, což zvyšuje počet zachráněných na jedenáct. Potvrzeno je zatím pět mrtvých. Nejméně 23 lidí ovšem úřady stále pohřešují. Lavina spadla na hotel ve středu krátce poté, co oblast střední Itálie zasáhla série zemětřesení. Záchranáři navzdory velkému vyčerpání hodlají v pátrání dále pokračovat, a to dokud nebudou nalezeni všichni pohřešovaní.
21. 1. 2017Aktualizováno21. 1. 2017, 20:50|ČT24
Zemětřesení v Itálii
V zavaleném italském hotelu našli deset živých lidí
Pod lavinou, která po sérii zemětřesení spadla ve středu na horský hotel Rigopiano ve střední Itálii, se dosud našlo deset živých lidí. Všichni mají být v dobrém stavu. Vzhledem ke komplikované záchranné operaci se ale zatím podařilo vyprostit jen pět přeživších, mezi nimi čtyři děti, uvedla s odvoláním na zasahující hasiče agentura Reuters.
20. 1. 2017Aktualizováno20. 1. 2017, 18:54|
Zemětřesení v Itálii
Žádné známky života. V hotelu zavaleném lavinou hledají záchranáři až 30 lidí
Italští záchranáři dál prohledávají trosky hotelu Rigopiano ve městě Farindola, který zničila lavina. Zatím se jim podařilo nalézt čtyři těla. Pětadvacet až třicet osob se dál pohřešuje. Podle svědectví dvou přeživších se většina lidí nacházela v okamžiku pádu laviny v přízemí čtyřpatrové budovy. O hrozící lavině věděli a čekali, až budou moct odjet.
19. 1. 2017Aktualizováno19. 1. 2017, 20:28|
Zemětřesení v Itálii
Volal jsem, že hotel pohřbila lavina. Nebrali mě vážně, stěžuje si známý přeživšího
Ohledně záchranné akce v italském hotelu Rigopiano se začínají objevovat hlasy, podle kterých záchranné složky situaci ze začátku podcenily. O katastrofě se prý vědělo poměrně brzy ve středu, ale pomoc na místo dorazila až ráno.
19. 1. 2017|
Zemětřesení v Itálii
Itálie zažila další sérii silných zemětřesení. Nejméně jeden člověk zemřel
Nejméně jeden člověk zemřel při sérii zemětřesení, jež postihla střední Itálii. Otřesy o síle vyšší než pět stupňů pocítili obyvatelé regionů Abruzzi, Marche a Lazio, které zasáhla série silných zemětřesení už loni. Menší škody hlásí například město Amatrice, které ničivé zemětřesení o síle 6,2 stupně postihlo loni v srpnu. Zjišťování následků otřesů komplikuje sníh a mráz.
18. 1. 2017Aktualizováno18. 1. 2017, 19:40|
Zemětřesení v Itálii
„Ne optimismus, potřebujete naději,“ řekl papež stovkám Italů, kteří přežili zemětřesení
Rodiny, které zasáhlo zemětřesení ve střední Itálii, budou potřebovat delší čas na to, aby se vyrovnaly s ranami, když přišly o své blízké a domovy. Papež to prohlásil na audienci ve Vatikánu, kde se setkal s 500 přeživšími. „Není tu místo k optimismu. K obnově je třeba naděje,“ řekl jim František.
5. 1. 2017|
Zemětřesení v Itálii
Nejméně 15 tisíc lidí je v Itálii bez přístřeší. Videa záchranářů ukazují zničená města
Italové začali uklízet škody po ničivém nedělním zemětřesení, které dosáhlo síly 6,6 desetin stupně a bylo cítit od Bolzana po Neapol. Podle úřadů nikdo nepřišel o život. Přibližně 20 lidí se ale zranilo, z toho dva jsou ve vážném stavu. Nejméně 15 tisíc obyvatel evakuováno ze svých domovů. Otřesy podle spolupracovnice ČT Vědunky Lunardi pokračovaly i během noci na pondělí.
31. 10. 2016Aktualizováno31. 10. 2016, 14:55|
Zemětřesení v Itálii
Itálii postihlo znovu silné zemětřesení, oběti nejsou hlášeny
Střední Itálii poblíž města Norcia zasáhlo další silné zemětřesení. Italský Geologický a vulkanologický ústav oznámil, že otřesy měly sílu 6,5 stupně a ohnisko se nacházelo v hloubce deseti kilometrů. Italská média informují o tom, že zemětřesení, které oblast zasáhlo v 07:40 SEČ, bylo cítit v široké oblasti od Bolzana až po Neapol. V řadě měst a obcí se zřítily budovy, včetně kostelů. Podle úřadu civilní ochrany nejsou hlášeny žádné oběti, pouze asi dvacítka zraněných.
30. 10. 2016Aktualizováno30. 10. 2016, 14:58|ČT24
Zemětřesení v Itálii
Zemětřesení udělala z tisíců italských sídel „města duchů“
Rozpraskané ulice, vysklená okna, rozpadlé střechy, opadané zdi. V Itálii nezůstávají po zemětřeseních jen trosky, ale často i celá opuštěná města. Kvůli otřesům půdy, erozi a dalším jevům je po celé zemi zhruba 20 tisíc „měst duchů“.
27. 10. 2016|
Zemětřesení v Itálii
Itálie se v noci znovu otřásla, záchranáři hlásí desítky zraněných
V centru Itálie zaznamenali od středečního večera do dnešního dopoledne na 200 otřesů půdy, nejsilnější z nich měl hodnotu 5,9 stupně. Jeden člověk zemřel na infarkt, několik tisíc lidí opustilo své domovy. Záchranáři hlásí jedno vážně zraněné dítě. Řada lidí strávila noc v autech. Postižena je stejná oblast jako při srpnovém zemětřesení, které usmrtilo téměř 300 lidí.
27. 10. 2016Aktualizováno27. 10. 2016, 15:32|
Zemětřesení v Itálii
Silné zemětřesení ve střední Itálii zničilo řadu budov, otřesy pocítil i Řím
Střední Itálii postihla ve středu večer série otřesů. První silné zemětřesení o síle 5,4 stupně bylo v provincii Macerata. Podle zpráv Úřadu civilní ochrany bylo bez obětí. Následoval ovšem další otřes, o síle šesti stupňů, píše Reuters. To se blíží ničivému zemětřesení z letošního srpna. V některých obcích se zřítily budovy, okna se třásla až v Římě. Facebook už aktivoval funkci Safety Check.
26. 10. 2016Aktualizováno26. 10. 2016, 23:16|ČT24
Zemětřesení v Itálii
„Bohem zapomenuté“ Amatrice mělo nečekanou návštěvu z Vatikánu
Velká část italského města Amatrice byla na konci srpna prakticky srovnána se zemí. Jak se po ničivém zemětřesení daří místním likvidovat škody v ulicích i šrámy na duši, přijel zjistit papež František. Návštěvu měl dlouhodobě v plánu, datum ale až dosud nebylo známé.
4. 10. 2016|
Zemětřesení v Itálii
František se setkal se záchranáři z Perugie, včetně labradora Lea
Papež František se setkal s dobrovolníky a záchranáři, kteří pracovali na vyproštění zavalených lidí po nedávném ničivém zemětřesení ve střední Itálii. Na audienci zamířil i speciálně vycvičený labrador Leo, který se stal pro italskou veřejnost hrdinou, když šestnáct hodin po otřesech našel v troskách živé osmileté děvčátko.
3. 9. 2016Aktualizováno3. 9. 2016, 21:28|ČT24
Věda
Inteligentní čeští roboti budou pomáhat po zemětřesení v Itálii
Itálie postižená zemětřesením dostane novou pomoc – roboty z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze. Měli by zkoumat především vzácné budovy poškozené otřesy půdy.
31. 8. 2016Aktualizováno31. 8. 2016, 19:33|
Zemětřesení v Itálii
Italské Amatrice zahalil smutek. Místní se rozloučili s oběťmi zemětřesení
Ve středoitalském Amatrice proběhla pieta za oběti ničivého zemětřesení, které minulý týden vzalo životy 292 lidem. Smutečního obřadu se účastnili i premiér Matteo Renzi a prezident Sergio Mattarella, kteří se zde také setkali se záchranáři. Právě Amatrice bylo přírodní katastrofou postiženo nejvíce – v troskách svého domu zemřel každý desátý obyvatel města.
30. 8. 2016Aktualizováno30. 8. 2016, 20:12|
Zemětřesení v Itálii
Za ničivé následky zemětřesení v Itálii mohly i těžké betonové střechy
Italské úřady zahájily vyšetřování po zemětřesení, které minulý týden zasáhlo horské oblasti ve střední Itálii. Vyšetřovatelé se zaměří hlavně na nedodržení stavebních norem v seismicky rizikové oblasti. Mnoha lidem se staly osudným například těžké betonové střechy. Podle úřadů při zemětřesení minulou středu zemřelo 290 lidí.
29. 8. 2016Aktualizováno29. 8. 2016, 13:59|
Zemětřesení v Itálii
Italská zkáza: Otřesy zničily stovky kulturních památek
Zemětřesení zničilo v horských oblastech střední Itálie na tři sta kulturních památek. Škody se odhadují na 10 miliard eur. Muzea chtějí nedělní výtěžek ze vstupenek věnovat na rekonstrukci zřícených kostelů a středověkých budov. Potvrzeno je zatím 290 obětí, deset lidí se ale stále pohřešuje. Přeživším pomáhají dobrovolníci z celé země.
28. 8. 2016Aktualizováno28. 8. 2016, 15:39|