„Dva metry sněhu, klienti se bojí, žádám o reakci," psal ředitel hotelu pár hodin před lavinou

Události: Ředitel hotelu upozorňoval na kritickou situaci, pomoci se nedočkal (zdroj: ČT24)

Ředitel hotelu Rigopiano, který minulý týden ve střední Itálii zavalila mohutná lavina, několik hodin před neštěstím naléhavě žádal úřady o pomoc. Učinil tak po prvním z několika zemětřesení, jež střední Itálii ten den postihlo. S informací přišel list Corriere della Sera. V pondělí večer záchranáři z trosek hotelu vyprostili už sedmou oběť. Je jí žena.

„Jsou tu dva metry sněhu a klienti se bojí.“ Tuto varovnou zprávu z hotelu Rigopiano obdrželi 18. ledna místní prefektura, policie a starosta města Farindola.

V hotelu na úpatí pohoří Gran Sasso v regionu Abruzzo po pádu laviny zahynulo nejméně sedm lidí. Záchranné práce pokračují, protože 22 lidí se stále pohřešuje. Zachránit se zatím podařilo 11 přeživších.

„Rádi bychom vás informovali, že kvůli posledním událostem je situace znepokojivá.“ Tak začínal e-mail zaslaný Brunem di Tommaso, ředitelem hotelu Rigopiano. Byla středa 18. ledna, 7 hodin ráno. Informace zůstala bez odpovědi. Navečer toho samého dne zasypala hotel lavina – přibližně 120 tisíc tun sněhu. Zabila sedm lidí, další osoby se stále pohřešují.

Záchranáři postupují pomalu, aby nepoškodili vzduchové kapsy (zdroj: ČT24)

„V regionu Rigopianu jsou kolem našeho zařízení zhruba dva metry sněhu a aktuálně máme obsazených 12 pokojů a jeden pokoj pro personál. Nafta pro pohon generátoru by nám měla vydržet do zítřka, kdy by nám dodavatel měl přivézt další. Nefungují ale telefony,“ pokračoval e-mail. Situace byla už v té chvíli poměrně vážná a komunikace obtížná.

„Klienti měli obavy ze zemětřesení,“ pokračuje Tommaso, a odkazuje na sérii otřesů z 18. ledna. „Snažil jsem se je uklidnit, nemohli odjet kvůli zablokovaným silnicím… Vzhledem k těmto komplikacím vás žádáme o reakci,“ zakončil Tomasso e-mail.

Lopatami a vlastními silami jsme byli schopni vyčistit příjezdovou cestu až k bráně. Máme tu klienty z 12 pokojů, kteří jsou ochotni raději nocovat v autech.
E-mail zaslaný zaměstnancem hotelu Brunem di Tommaso

První otřesy o síle zhruba 5,3 stupně zasáhly střední Itálii minulou středu asi v 10:25 místního času. Necelou hodinu poté následovalo silnější zemětřesení o intenzitě 5,7 stupně a pak ještě dva o něco slabší otřesy. Lavina se na hotel Rigopiano zřítila kolem 16:30, uvedla agentura ANSA.

Zavalený horský hotel Rigopiano
Zdroj: Guardia Di Finanza/Reuters

I během pondělí pokračují záchranáři stále ještě v ručním odklízení sněhu. Těžkou techniku zatím podle nich nelze použít, protože v troskách se vytvořily vzduchové kapsy, kde ještě může být někdo živý. Šance na přežití se ale v chladném prostředí rychle snižuje. Zatím poslední přeživší se podařilo zachránit v sobotu.

Ze sutin hotelu záchranáři vytáhli také tři živá štěňátka abruzzských ovčáků. Jejich rodiče, ovčáci Nuvola a Lupo byli maskoty hotelu a z oblasti se dostali už před několika dny.

Hotelový barman na svém facebookovém profilu oznámil jejich nález: „Lupo a Nuvola, narození v hotelu Rigopiano, nevím jak, ale dostali se k nám, do Farindoly, živí a zdraví.“ To dle jeho slov sice nemůže naplnit prázdnotu, kterou celá země sražená na kolena cítí, ale podle něj jde o pozitivní zprávu. „Rozhodně mi to pomohlo, i kdyby jen na vteřinu, vzkřísit naději.“

Se silným sněžením se Itálie potýká už od začátku roku. V pátek agentura ANSA informovala, že jen ve středovýchodní Itálii je kvůli sněhu odříznuto od světa téměř 40 měst a vesnic.