V zavaleném italském hotelu našli deset živých lidí

Pokračují záchranářské práce v lavinou zavaleném italském hotelu (zdroj: ČT24)

Pod lavinou, která po sérii zemětřesení spadla ve středu na horský hotel Rigopiano ve střední Itálii, se dosud našlo deset živých lidí. Všichni mají být v dobrém stavu. Vzhledem ke komplikované záchranné operaci se ale zatím podařilo vyprostit jen pět přeživších, mezi nimi čtyři děti, uvedla s odvoláním na zasahující hasiče agentura Reuters.

V hotelu ve vesnici Farindola bylo v době pádu laviny přes třicet osob. Zatím se ví o čtyřech mrtvých. „Z hotelu skoro nic nezbylo,“ řekl zachranář Lorenzo Gagliardi, který byl na místě mezi prvními.

Při záchranné akci byla nejprve lokalizovaná skupina šesti lidí a později další čtyři osoby. Jako první se ven dostala žena s dcerou. Bezprostředně po vytažení žena nemluvila, ale záchranáři později uvedli, že se jí zřejmě podařilo rozdělat oheň a dostat se k jídlu. Marco Bini z policejního záchranářského oddílu řekl, že zachráněné děti jsou malé holčičky a je jim pět nebo šest let. Skupinu podle něj našli v hotelové kuchyni.

Záchranáři na místě pracují od čtvrtečního rána a lidé pod lavinou přežili přes čtyřicet hodin. Vrtulníky přilétly z nedalekého přímořského města Pescara, přivezly do postižené lokality lékaře, přikrývky a záchranný materiál. První kontakt se podařilo navázat v 11:00 SEČ a pak následovalo několik dalších. Záchranáři s sebou mají psy, kteří pomáhají s hledáním.

Na místě je 135 záchranářů a také odborníci na laviny, kteří zjišťují bezpečnost terénu, v němž se pracuje. „Je to složitá a nebezpečná záchranná operace,“ sdělila mluvčí civilní obrany Titti Postiglioneová. Na místě pracuje také armáda, která uvolňuje silnici k hotelu.

Už předtím se uvádělo, že v budově, která měla několik pater, mohly zůstat vzduchové kapsy, v nichž se lidé zachránili. Záchranáři tvrdí, že v takových podmínkách lze přežít dva i tři dny. „Doufáme, že se stropy zřítily jenom částečně a že pod nimi mohli zůstat živí lidé,“ sdělil záchranář Lorenzo Gagliardi televizi SKY TG24. 

Osm živých lidí vyprostili záchranáři z trosek hotelu (zdroj: ČT24)

Státní televize RAI také oznámila, že se našla těla dvou mrtvých a ve sněhu byla určena poloha dalších dvou. K nim se ale záchranáři zatím nedostali. Pracovali i v noci za tmy a doufají, že za světla bude postup rychlejší. Práce ztěžuje fakt, že sněhem zavalená byla jediná přístupová cesta k hotelu, který leží v nadmořské výšce 1200 metrů. Kromě toho je komplikuje i oteplení, kvůli kterému sníh těžkne. 

První záchranáři se k místu v pohoří Gran Sasso dostali ve čtvrtek ráno. Podle úřadů se v noci na pátek podařilo rozšířit příjezdovou trasu, což umožní dopravit na místo těžší techniku. Odstraňování masy sněhu, kamení a stromů zatím postupuje pomalu. 

Těla dvou mrtvých byla přepravena do márnice v nemocnici ve městě Pescara, kde státní zastupitelství zahájilo vyšetřování kvůli podezření z neúmyslného zabití.

Hasič v zavaleném hotelu
Zdroj: Vigili del Fuoco/Reuters

Podle italských médií není jasné, proč k hotelu nebyla uvolněna cesta už ve středu odpoledne, kdy si většina hostů hotelu přála odjet, neboť předtím dopoledne udeřilo v této oblasti Itálie zemětřesení o síle nad pět stupňů.

Z hotelu přežili dva lidé a z jejich výpovědi vyplývá, že úřady dlouho nevěřily informaci, že hotel je pod lavinou. První se k nim dostala údajně ve středu v 17:30. Záchranáři ale prodlevu mezi neštěstím a operací popírají. Trasu k hotelu blokovala metrová vrstva sněhu a k místu se dostali první záchranáři po nočním pochodu na lyžích.

Záchranář: Chci najít rodinu zoufalému otci

„Vyrazili jsme s helmami a baterkami, silnice skoro ani nebyla vidět. Vyrazili jsme o půlnoci, uprostřed strašné bouře, bylo nás tam dvanáct,“ popsal záchranář Lorenzo Gagliardi. „Riskovali jsme, protože tam byly dvě laviny. Postupovali jsme v řadě, cca dvacet metrů za sebou. Takhle jsme došli až na místo, první vždycky měl nejtěžší práci, musel prošlapávat sníh,“ popsal.

S sebou měli výbavu na sjezdové lyžování, lopatky, sondy a přístroje na lokalizaci. „Myslím, že to jsou chvíle, kdy je to vaše práce: ve čtyřech stupních pod nulou uprostřed bouře, protože tam jsou lidé, kteří vaši pomoc potřebují. S dalšími ve skupině jsme si dodávali kuráž, pokřikovali jsme na sebe, kolik ještě chybí a že už jsme tam,“ pokračoval Gagliardi.

Spolupracovník ČT Kašpar: Práce komplikuje oteplení a těžší sníh i riziko další laviny (zdroj: ČT24)

Na místo dorazili ve čtyři hodiny ráno. „Z hotelu skoro nic nezbylo, jen bílý kopec. Jediné přístupné byly fitness centrum a tělocvična. Hledali jsme mezi náčiním, ale nikdo tam nebyl, zkoušeli jsme i výtahové šachty, ale celé se pod sněhem zřítily. Sníh byl v místnostech, jako kdyby ho tam nastříleli dělem. Kdo ten hotel znal, mi tvrdil, že ho lavina posunula o dvacet, třicet metrů. Smetla ho zezadu, kde byla kuchyně a pokoje,“ vysvětlil záchranář.

„Slyšeli jsme automatické hučení generátoru, a někde ještě bylo světlo, to byly jediné známky lidské přítomnosti. Pak jsme zahlédli auto. Bylo asi padesát metrů od hotelu, se zapnutým motorem. Vevnitř byli dva muži, zatopili si tam.  Jeden z nich nám řekl, že uvnitř hotelu je jeho rodina. Řekl jsem mu, že jeho rodinu zachráníme, aby mohl odjet do nemocnice. Je mi 48, sám mám dvě dcery, vím, co znamená takový slib otce jinému otci,“ pokračoval Gagliardi.

Brzy ráno podle něj dorazily helikoptéry a další záchranáři přijeli kolem jedné hodiny. „Nechtěli jsme přestat hledat, dali jsme si jen hrnek čaje,“ dodal záchranář. „Lavin několik, byl jsem i u zemětřesení v L'Aquile, Norcii, Amatrice. Ale tam to bylo jiné, tam byli lidé v hotelu v bezpečí, byly tam děti… a tady je ten zoufalý otec, kterému chci najít rodinu,“ uzavřel Gagliardi. 

Kdo je pod lavinou?

Jedním z uvězněných má být třiatřicetiletý Alessandro Riccetti z Terni - naposledy kontaktoval svou matku před pádem laviny zhruba ve čtyři odpoledne. „Nemáme o něm žádné zprávy, ale chceme teď soukromí,“ řekla mužova teta. Žena je stejně jako další příbuzní v kontaktu se záchranáři. V hotelu by měl být také Bonifazi Emanuele, jednatřicetiletý muž z Pioraco, který vystudoval marketing a komunikaci v Urbinu. V hotelu pracoval čtyři roky.

V hotelu byl také Luciano Caporale (54 let) a jeho žena, Silvana Angelucci (46 let), oba kadeřníci. Pár chtěl z hotelu odjet už v úterý večer, ale kvůli zhoršení povětrnostních podmínek se rozhodl zůstat do středy. I jejich děti jsou mezi příbuznými, kteří dorazili do koordinačního centra, kde čekají na nové zprávy o přeživších.

40 měst v oblasti je odříznuto

Lavina zasypala hotel po poměrně silném zemětřesení, které středovýchodní Itálii postihlo ve středu. V oblasti je navíc po silném sněžení z minulých dní odříznuto od ostatního světa téměř čtyřicet měst a vsí. U Terama našli mrtvou jednu ze dvou pohřešovaných osob. Informovala o tom agentura ANSA.

Podle ní je bez spojení se světem 35 obcí v provincii Ascoli Piceno a tři další poblíž města Macerata. Panuje zde velmi chladné počasí. Úřady na místo vyslaly 200 záchranných vozů s posádkami, aby pomohli místní technice odklízet silnice. Ve čtvrtek večer bylo bez elektrického proudu na tři tisíce lidí. Protože se počasí trochu zlepšilo, bylo možné nasadit také vrtulníky, které shazují do izolovaných míst potraviny a balíčky první pomoci. Monitoruje se též nebezpečí lavin.