Italští záchranáři našli poslední oběti zavaleného hotelu

Italští záchranáři se po týdnu intenzivních prací vrací domů (zdroj: ČT24)

Záchranáři v zavaleném italském hotelu Rigopiano našli poslední oběti pádu laviny. Počet mrtvých tak vystoupal na 29. Lavina zavalila hotel na úpatí italského pohoří Gran Sasso minulou středu pozdě odpoledne. Celkem neštěstí přežilo jedenáct lidí, z toho devět vyprostili záchranáři.

Dva lidé si zachránili život tím, že v okamžiku pádu laviny stáli před hotelem. Ze sutin vytáhli záchranáři také tři živá štěňátka abruzzských ovčáků.

„Byl to týden plný silných emocí, který měl své vrcholy i dna. Když se nám podařilo vyprostit přeživší, dalo nám to naději a sílu do další práce. Ta naděje nás nikdy neopustila. Vydržela až do konce, než jsme prohledali poslední centimetr hotelu,“ řekl Luigi d'Angelo z italské civilní obrany. 

Prokuratura nyní vyšetřuje, zda k neštěstí přispělo podcenění rizika nebo pozdní reakce úřadů na několikadenní husté sněžení. Ředitel hotelu několik hodin před neštěstím naléhavě žádal úřady o pomoc, a to hned po prvním z několika zemětřesení, která střední Itálii ten den postihla.

Vyprošťování přeživších ze zavaleného hotelu
Zdroj: Vigili del Fuoco/Reuters

Výpovědi svědků podle médií naznačují, že první tísňová volání nemusela být brána vážně. Údajně se hovořilo o tom, že nebyl lavinou zavalen hotel, nýbrž ovčín. Na jednom zvukovém záznamu je slyšet, jak volající zoufale informuje o zasypaných dětech.

Jeho protějšek na to řekl, že se to musí nejprve prověřit. Prokuratura podle agentury DPA již v této souvislosti zahájila vyšetřování vůči neznámé osobě podezřelé ze způsobení smrti více lidí z nedbalosti.

Záchranáři zareagovali pozdě, uznal italský premiér

Kvůli přívalům sněhu, které zcela zablokovaly okolní silnice, se první pomoc dostala na místo neštěstí až po několika hodinách, a to na lyžích. Navázat kontakt s někým v hotelu se už nepodařilo.

Italský premiér Paolo Gentiloni ve středu uvedl, že první reakce záchranářů přišla se zpožděním a úřady se dopustily chyb, varoval ale před ukvapeným hledáním „obětního beránka“. Zdůraznil, že pravdu ukáže až pečlivé vyšetřování.

Otázkou zůstává i to, jestli měl hotel pod horou Gran Sasso vůbec stát. Hotel totiž vyrostl přímo na troskách budovy, kterou už jedna lavina smetla.