Biden oznámil dlouho očekávaný plán odpuštění studentských půjček

Americký prezident Joe Biden oznámil dlouho očekávaný plán odpustit lidem dluhy ze studentských půjček. Na základě slibu z předvolební kampaně má být odpuštěno 10 tisíc dolarů (více než 247 tisíc korun) miliónům Američanů a až o 10 tisíc dolarů více těm, kdo to nejvíce potřebují.

Odpuštění dluhů „je pro rodiny, které to nejvíce potřebují – lidi z pracující a střední třídy, které obzvlášť tvrdě zasáhla pandemie,“ uvedl Biden a zavázal se, že z návrhu nebudou těžit domácnosti s vysokými příjmy.

Na odpuštění 10 tisíc dolarů budou mít nárok dlužníci, kteří vydělávají méně než 125 tisíc dolarů ročně, nebo rodiny s ročními příjmy nižšími než 250 tisíc dolarů, oznámil Biden. Příjemcům Pellova grantu, který je určený pro studenty ve finanční nouzi, by vláda odpustila dalších až 10 tisíc dolarů dluhu z federálních půjček.

Pokud Bidenův plán přežije právní námitky, které téměř jistě přijdou, mohl by nabídnout nečekanou pomoc části národa v období před podzimními volbami.

Podle údajů americké vlády má více než 43 milionů lidí federální studentský dluh, jehož průměrná výše činí 37 667 dolarů. Téměř třetina dlužníků dluží méně než 10 tisíc dolarů a přibližně polovina méně než 20 tisíc dolarů. Bílý dům odhaduje, že Bidenovo oznámení vymaže federální studentské dluhy asi 20 milionům lidí.

Republikáni zpochybňují legálnost kroku

Krok by podle agentury Reuters mohl zvýšit podporu pro Demokratickou stranu v listopadových volbách do Kongresu. Někteří republikáni ale zpochybnili, jestli má demokratický prezident z pohledu práva vůbec pravomoc dluhy odpustit, a plán kritizovali i kvůli těm, kteří dluh už splatili.

Lídr republikánů v Senátu Mitch McConnell uvedl, že Bidenův plán je „políčkem pro každou rodinu, která přinesla oběti, aby našetřila na vysokou školu, pro každého absolventa, který dluh splatil a pro každého Američana, který si zvolil určitou kariéru nebo se dobrovolně přihlásil k ozbrojeným silám, aby se dluhu vyhnul“.

Podporovatelé Bidenova plánu mimo jiné argumentují tím, že odpuštění dluhu zmenší ekonomickou nerovnost mezi některými skupinami. Například černošští studenti si pořizují půjčky častěji a ve vyšších částkách než jejich bílí vrstevníci.