Republikáni i demokraté v USA vybírají kandidáty pro volby. Podporu získávají politici umírněného středu

Události: Stranické primárky v USA (zdroj: ČT24)

Američtí demokrati a republikáni v některých státech rozhodovali, které své politiky vyšlou do důležitých listopadových voleb. Nové složení obou komor Kongresu zásadně ovlivní politiku Spojených států a hodně napoví i o příštích prezidentských volbách. V primárkách se členové obou stran vyslovili spíše pro zástupce umírněného středu, extrémně vyhraněných kandidátů ubylo.

V amerických primárkách jde o 469 křesel v americkém Kongresu. Teď probíhá boj na stranické úrovni, politici usilují o možnost na podzim kandidovat. V sedmi státech od východního po západní pobřeží (Kalifornii, Iowě, Montaně, Novém Mexiku, Jižní Dakotě, New Jersey a Mississippi) v noci na středu sčítali hlasy členů stran. Ti často volají po změně. Do Washingtonu chtějí vyslat zástupce, kteří jsou schopni kompromisu.

„Ať už jsi republikán nebo demokrat, musí ti teď být jasné, že se věci neposouvají, protože spolu obě strany nemluví. Je ale nutné, aby politici našli společnou řeč. Už se potřebujeme konečně dobrat nějakých výsledků,“ popsal republikán Tom. 

Stranické primárky v USA
Zdroj: ČT24

Kriminalita a zbraně

Podle průzkumů pro voliče budou letos nejdůležitějšími tématy voleb rychle rostoucí ceny a stoupající počet násilných trestných činů. „Letos pro mě témata kriminality a bezpečnosti v San Franciscu byla skutečně důležitá,“ svěřila se demokratka Liz Nguyenová.

Demokraty zaskočila malá účast jejich členů v tradičních baštách. Navíc neuspěli známí progresivisté. Členská základna je podle průzkumů nespokojená a nevěří, že silně levicoví kandidáti dokáží bojovat se zločinem. Partaj je chce znovu oslovit zpřísněním zbraňové legislativy.

Pro to se v Bílém domě vyslovil i známý herec a rodák z města zasaženého poslední tragickou střelbou ve škole Matthew McConaughey. „Začněme tím, že vytvoříme zákony, které ochrání nevinné životy a zároveň neporuší naše práva daná druhým dodatkem ústavy,“ prohlásil.

Ne všichni kandidáti s podporou Trumpa uspěli

O budoucnost strany ale v primárkách jde i republikánům, kteří zjišťují, jak silný vliv má bývalý prezident Donald Trump. Ten letos podpořil na 150 republikánských kandidátů –⁠ vesměs politiků, kteří se vyjadřovali pochvalně o jeho prezidentství a šířili tezi, že volby v roce 2020 vyhrál, ale vítězství mu bylo podvodem ukradeno.

Primárky už v minulých týdnech ukázaly, že jeho podpora neznamená automaticky úspěch. Úterní předběžné výsledky dokonce naznačují, že uspěli i někteří hlasití vnitrostraničtí kritici bývalé hlavy státu. Útěchou Trumpovi může být Pennsylvánie, kde po téměř třech týdnech dopočítali hlasy a jím podporovaný Mehmet Oz, bývalý televizní moderátor, má šanci stát se prvním muslimem zvoleným do amerického Senátu.