Pochod izraelských nacionalistů Jeruzalémem se neobešel bez konfliktů

David Borek informuje o pochodu v Jeruzalémě (zdroj: ČT24)

Desítky tisíc izraelských nacionalistů prošly muslimskou čtvrtí jeruzalémského Starého Města. Na Chrámové hoře se předtím strhlo několik potyček mezi policií a skupinkami radikálních Palestinců, kteří házeli na bezpečností složky kamení. Policie proti nim zakročila zábleskovými granáty. Pochodem izraelští nacionalisté oslavují výročí dobytí východní části města za války v roce 1967. Toto výročí každoročně vyvolává napětí, protože Palestinci chtějí východní Jeruzalém za hlavní město svého budoucího státu.

Podle zpravodaje ČT Davida Borka je ve vzduchu cítit nervozita a napětí, konfrontace ale nepřesáhly slovní potyčky či strkanice. Někteří účastníci pochodu skandovali „Smrt Arabům“, „Ať vaše vesnice shoří“ a další protiarabské slogany či hesla, vyzývající k násilí. Podle serveru listu The Times of Israel se akce odhadem zúčastnilo na 50 tisíc lidí. V jednu chvíli nad nimi proletěl bezpilotní letoun s palestinskou vlajkou, který policie krátce nato zabavila.

Konflikty na Chrámové hoře

Server The Jerusalem Post s odvoláním na izraelskou policii napsal, že palestinští radikálové na Chrámové hoře ráno z oken mešity al-Aksá házeli na policisty židle a petardy. Další pak u mešity na policii házeli kamení. Policie jich několik zadržela, podle The Times of Israel bylo zadrženo i několik Židů. Důvod server neuvádí, k zatýkání ale policisté přistoupili podle něj poté, co někteří na místě mávali izraelskými vlajkami.

Chrámovou horu v neděli navštívilo i na dva tisíce Izraelců včetně krajně pravicového poslance, někteří z nich mávali izraelskými vlajkami. Tuto návštěvu odsoudilo jordánské ministerstvo zahraničí, které ji označilo za provokaci, jelikož se odehrála několik hodin před plánovaným pochodem izraelských nacionalistů.

Na Chrámovou horu, kterou spravuje arabská nadace, nemuslimové smějí jen v určitých časech a nesmějí se tam modlit. Místo leží ve východním Jeruzalémě, který byl 20 let pod správou Jordánska, než ho v šestidenní válce v roce 1967 dobyl Izrael.

Trasu nezměníme

Pochod každý rok vyvolává střety. Jak připomněl David Borek, loni stejný pochod vedl k vyslání raket islamistů z Pásma Gazy na Jeruzalém a začala několikadenní válka Izraele s hnutím Hamás.

Letos se pochod odehrává v době zvýšeného napětí po zabití palestinské reportérky televize al-Džazíra na okupovaném Západním břehu Jordánu z 11. května. Palestinské teroristické skupiny v Pásmu Gazy tento týden varovaly, že jsou připraveny během pochodu ostřelovat izraelské území.

V předchozích dnech se podle serveru The Times of Israel americká vláda snažila přimět izraelské úřady, aby změnily trasu a pochod se vyhnul muslimské čtvrti. Podle serveru dostala odpověď, že policie je připravena zabránit násilí. „Není žádný důvod měnit trasu pochodu, i kdyby měly létat rakety,“ citovala televize Channel 12 vyššího důstojníka izraelské policie.