TÉMA

Potyčky

Kontroverzní gruzínský zákon budí vášně v parlamentu i ulicích

Nejméně čtrnáct lidí bylo zatčeno během protestů v gruzínském Tbilisi proti kontroverznímu zákonu o zahraničním vlivu. V centru města proti němu protestovaly tisíce lidí – kritici mu vyčítají, že zemi podřizuje ruskému vlivu. Parlamentní právní výbor v pondělí nakonec zákon poslal k prvnímu čtení. Diskuse ovšem jeho členům trvala dvanáct hodin a na půdě parlamentu došlo i k potyčkám.
16. 4. 2024|

Demonstranti v Moldavsku požadovali rezignaci prozápadní prezidentky i vlády

Podporovatelé opoziční proruské strany Šor v neděli v moldavské metropoli Kišiněv protestovali proti prozápadně orientované vládě. Ve městě se odpoledne sešlo několik tisíc lidí, kteří podobně jako při předchozích protestech požadovali okamžitou demisi kabinetu i prezidentky Maii Sanduové. Moldavská policie zároveň pode agentury AP oznámila, že zmařila spiknutí vyvolat v rámci protestu masové nepokoje.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 21:26|

Situace v Číně houstne. Lockdowny rozdmýchávají frustraci obyvatel

Čínské úřady přiznaly první tři úmrtí v souvislosti s nákazou koronavirem za poslední půlrok. Čísla nakažených znovu rostou, za neděli přibylo téměř 27 tisíc případů. Kvůli přísným uzávěrám se minulý týden bouřili obyvatelé jihočínského Kantonu. Školy a další veřejná místa jsou uzavřené i v hlavním městě. O tamní situaci v souvislosti s šířením onemocnění covid-19 informovala ve vysílání zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová.
21. 11. 2022|

Pochod izraelských nacionalistů Jeruzalémem se neobešel bez konfliktů

Desítky tisíc izraelských nacionalistů prošly muslimskou čtvrtí jeruzalémského Starého Města. Na Chrámové hoře se předtím strhlo několik potyček mezi policií a skupinkami radikálních Palestinců, kteří házeli na bezpečností složky kamení. Policie proti nim zakročila zábleskovými granáty. Pochodem izraelští nacionalisté oslavují výročí dobytí východní části města za války v roce 1967. Toto výročí každoročně vyvolává napětí, protože Palestinci chtějí východní Jeruzalém za hlavní město svého budoucího státu.
29. 5. 2022|

30 let zpět: Orlík v televizi. Landa vyzýval k dodržování zákona

V Praze a v Olomouci docházelo před třiceti lety k násilným akcím skinheads. Daniel Landa a David Matásek z hudební skupiny Orlík prostřednictvím ČST vyzývají své kamarády, aby nepřekračovali zákon.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
3. 5. 2020|

Útočník zranil nožem v Hongkongu čtyři lidi, jednomu ukousl část ucha. Zřejmě z politických důvodů

Nejméně čtyři lidé utrpěli zranění po útoku nožem v místě, kde se konal protest prodemokratického hnutí v Hongkongu. Podle místních médií jsou dva zranění v kritickém stavu. Útok se stal u nákupního střediska Cityplaza mall ve čtvrti Tai Koo. Jeden ze zraněných přišel o část ucha, které mu ukousl útočník, údajně přívrženec Pekingu, než ho zpacifikovali ostatní lidé v nákupním centru.
3. 11. 2019|