Spojené státy se rozhodly prohlásit násilí páchané na Rohinzích v Barmě za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se rozhodla prohlásit násilí páchané barmskou (myanmarskou) armádou na menšinových Rohinzích za genocidu. S odvoláním na nejmenované americké činitele to uvedly agentury AFP a Reuters.

Oficiálně má v pondělí rozhodnutí oznámit americký ministr zahraničí Antony Blinken ve washingtonském Muzeu holokaustu, v němž je v současnosti k vidění výstava o osudu Rohingů.

Rohingové jsou muslimská menšina, která čelí dlouhodobé diskriminaci v převážně buddhistické Barmě. Okolo 750 tisíc příslušníků této menšiny v roce 2017 po etnických čistkách vedených armádou prchlo do sousední Bangladéše.

Barmská junta čelí obvinění z genocidy Rohingů u Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu. Žalobu na Barmu podala v roce 2019 k této nejvyšší soudní instanci OSN západoafrická Gambie, která tak učinila jménem Organizace islámské spolupráce (OIC), jež sdružuje 57 států.

Soudní případ ale zkomplikoval státní převrat, který v Barmě v loňském roce provedla armáda. V roce 2019 totiž Barmu u soudu reprezentovala tehdejší vůdkyně země a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Tu ale nyní vojenská vláda vězní.