Ruská prokuratura žádá pro Navalného dalších 13 let za údajný podvod a pohrdání soudem

Ruská prokuratura požádala soud, aby uvězněnému Alexeji Navalnému uložil dalších 13 let vězení za údajný podvod a pohrdání soudem. Obhajoba naopak vyzvala soud, aby obžalovaného zprostil obvinění. Sám Navalnyj prohlásil, že je nevinen, a podotkl, že za vraždu se obvykle dávají mírnější tresty, než jaký pro něj nyní žádá prokuratura.

Proces s Navalným se odehrává ve věznici, kde si opoziční politik odpykává předchozí trest. Jeho stoupenci jsou přesvědčeni, že se tak děje proto, aby soud co nejvíce unikal pozornosti veřejnosti, kterou Navalnyj i z vězení burcuje k protestům proti ruskému vpádu na Ukrajinu.

Po vystoupeních prokurátorky jako zástupkyně obžaloby, poté obhajoby i samotného Navalného se soud odebere k poradě, aby rozhodl o verdiktu, napsala agentura Interfax.

„Žádám, aby soud uznal Navalného vinným a vynesl trest v podobě 13 let odnětí svobody s (následným) omezením svobody na dva roky,“ citoval TASS prokurátorku Nadeždu Tichonovovou, která také soud požádala, aby obžalovanému uložil pokutu ve výši 1,2 milionu rublů (asi 224 tisíc korun).

Žalobkyně tvrdí, že v předchozím procesu se odsouzený dopustil urážlivých výroků, které se dostaly do médií, a následně způsobily „neodůvodněný pokles autority soudního systému“ v Rusku. Navalnyj podle ní nebojoval proti korupci, ale „jen diskreditoval režim“. Na dráhu páchání trestných činů jej přivedl pocit „vlastní výjimečnosti“, prohlásila prokurátorka. Podle agentury Interfax také požadovala, aby si Navalnyj nový trest odpykal ve vězeňském zařízení s přísným režimem.

Navalnyj: Za vraždu se dávají menší tresty

„Obžalobě se podle našeho názoru nepodařilo dokázat podvod. Žádáme soud, aby vynesl zprošťující rozsudek,“ uvedla obhájkyně Olga Michajlovová. Navalnyj ještě během vystoupení obou stran podle TASS prohlásil, že je nevinen. „Obvykle se za vraždu dávají mírnější tresty než mně,“ řekl.

„Ať mi dají třeba 113 let, je to jedno. Nezastrašíte mne. Rusko je velké, lidí má hodně a ne všichni jsou ochotni obětovat svou budoucnost, budoucnost svých dětí tak zbaběle, jako to děláte vy. Spravedlnost znamená neodvratitelnost trestu. A ten přijde. Cožpak nechápete, že nakonec se vám všem nevyplatí pracovat pro tyto lidi?“ prohlásil Navalnyj na adresu soudu a obžaloby podle své mluvčí Kiry Jarmyšové.

Před soudem také tvrdil, že jeden ze strůjců procesu proti němu dostal z prezidentské kanceláře zaplaceno deset milionů rublů (asi 1,87 milionu korun), které na účet poslali miliardáři blízcí Kremlu Oleg Děripaska a Ališer Usmanov.

Sbíral peníze na kampaň, i když věděl, že nebude moci kandidovat, vadí prokuratuře

Prokurátorka Navalného obvinila ze spiknutí, jehož cílem byla nezákonná změna režimu, uvedl zpravodaj agentury TASS, který se jednání ve věznici účastní. „Navalnyj a další lidé konali ze zištným a extremistickým úmyslem,“ prohlásila žalobkyně.

Podle prokuratury použil Navalnyj pro osobní účely stovky milionů rublů převedené do různých fondů včetně Navalného Fondu boje s korupcí, který úřady mezitím zakázaly jako extremistickou organizaci.

Šlo o peníze na Navalného prezidentskou kampaň v roce 2018, jichž se ale opozičník nakonec nemohl účastnit kvůli zásahu úřadů. Podle obžaloby Navalnyj věděl, že se voleb nebude moci zúčastnit, ale přesto shromažďoval peníze, přičemž pro sebe utratil 356 milionů z více než 588 milionů rublů (asi 101 milionů ze zhruba 167 milionů korun).

Obžaloba rovněž tvrdí, že v jiném procesu, ve kterém byl loni v únoru za pomluvu válečného veterána odsouzen k pokutě, Navalnyj urazil prokurátorku a svědka a dopustil se tak pohrdání soudem.

Pomluva válečného veterána je v Rusku trestným činem a opozičník jej podle soudu spáchal svými kritickými výroky o lidech účinkujících v propagačním videu na podporu změn ústavy před celostátním referendem. Označil je za zrádce a zkorumpované lokaje režimu. Jedním z dotyčných byl i 94letý válečný veterán, který později u soudu vystupoval jako svědek.

Navalnyj je zadržený od svého návratu do Moskvy poté, co se v Berlíně léčil z otravy novičokem. Zlikvidovat jej měli agenti FSB, opozičník je přesvědčen, že přímo na příkaz ruského vládce Vladimira Putina. Kreml tvrzení popírá a zpochybňuje i to, že se Navalnyj vůbec otrávil.

Před soudem se v úterý ocitla také ruská novinářka a televizní producentka Marina Ovsjannikovová, která narušila vysílání transparentem proti válce na Ukrajině.