„Putin je pološílený car,“ napsal z vězení Navalnyj. Apeloval na cílené sankce proti oligarchům

Horizont ČT24: Navalného rozhovor z vězení (zdroj: ČT24)

Alexej Navalnyj apeloval na Západ, aby konečně zmrazil majetky ruských oligarchů. V písemném rozhovoru pro americký list The New York Times také popsal převýchovu ve vězení, vyjádřil naději, že jeho projekt chytrého hlasování v podzimních parlamentních volbách aspoň trochu překazí plány režimu a ujistil, že opozice v Rusku ani přes rostoucí rizika jen tak nezmizí.

Západ by podle Navalného neměl uplatňovat sankce proti celému Rusku, za lepší považuje významné zostření cílených opatření proti těm, kteří „okrádají Rusko a způsobují chudnutí jeho lidu“.

Kritizoval, že personální sankce zatím dopadly jen na ty, kdo plní rozkazy, a nikoliv na ty, kdo skutečně rozhodují: „Na letadla, jachty a miliardy v západních bankách nikdo nesáhl.“ Putinův režim označil za mafiánské uskupení a fakt, že Západ proti „oligarchům“ dělá tak málo, ho silně zklamal.

Denní režim ve věznici

Dny ve vězení jsou si všechny podobné. Ráno Navalnyj vstává v pět a má hodinu na čtení, což s koncem léta a pozdějším rozedněním skončí. V šest je nástup s hymnou, rozcvičkou a hygiena. Následuje film a volný program, který většina vězňů tráví čajem či svačinou. Během této chvíle se politik snaží odpovídat alespoň na část dopisů, které mu chodí ve velkém množství.

Po poledni se zase pouští televize nebo hrají stolní hry, číst se v tuto dobu nesmí. Ve dvě je oběd následovaný úklidem, a odpolední prověrkou. „V šest začíná hlavní část programu proměny zločince na normálního občana – vlastenecká výchova. Dívame se na film o Velké vlastenecké válce nebo o tom, jak naši sportovci rozdrtili Američany. Právě v tuto dobu si pokaždé uvědomuji smysl režimní ideologie: nahradit současnost a budoucnost minulostí,“ popisuje prominentí vězeň.

O půl osmé se večeří, pak následují další televizní lekce a v deset se jde spát. „Zdá se, že se celý den nic neděje, ale večer jsem bez sil a sním o tom lehnout si do postele.“

Jídlo se podle něj zlepšilo poté, co si na jeho kvalitu stěžoval na sociálních sítích. Základem je kaše, chléb, těstoviny a konzervy. „Když přijde někomu balíček, začíná kulinářský festival,“ popisuje.

Věznice dříve známá bitím se prý už obejde bez fyzického násilí. Navalnyj však cítí, že vězni jsou terčem neustálých provokací, aby někoho zmlátili nebo se porvali. To s sebou nese hrozbu prodloužení trestu.

Na otázku, zda se bojí o život, odpověděl, že riziko si vyhodnotil jako padesát na padesát: „Putin je psychicky nemocný člověk, sledujeme pološíleného cara. Podle vnějších příznaků se nedá nic předpovídat. (…) Putin má ve všem nepořádek, vlastně není schopen dosáhnout výsledku.“

Opozice nezmizí

Je přesvědčen, že pokud by se jeho uskupení mohlo účastnit zářijových voleb do dolní komory parlamentu, vyhrálo by. Poukázal na to, jak režim zakazuje kandidaturu všem, kdo by ho mohli ohrozit. Vysvětluje si to velkým strachem mocenské elity.

Věří, že i v podmínkách čím dál zmanipulovanějších voleb může kartami zamíchat jeho projekt takzvaného chytrého hlasování. Ten spočívá v tom, že jeho Fond boje proti korupci vybírá jednoho z připuštěných kandidátů, který má největší šanci porazit politika Putinova Jednotného Ruska, a nabádá všechny opozičně naladěné voliče, aby hodili hlas jemu.

„Nevede to ke zvolení dobrých kandidátů, ti se nesmí účastnit. Ale můžeme zvolit někoho jiného, než koho si naplánoval Kreml. Bude to volba lidí, ne Putina,“ vysvětluje.

Opozice podle něj nezmizí, i když rizika protivládní činnosti prudce vzrostla. Protirežimně naladěných lidí je podle něj mnoho.