Rusko cílí na Kyjev. K metropoli míří tanky, čelí odporu

V pátek nad ránem otřásly Kyjevem mohutné exploze, podle představitelů ministerstva vnitra byl nad metropolí sestřelen ruský letoun. Rusko podle prezidenta Volodymyra Zelenského pokračuje v raketových útocích na Kyjev a do města vstoupily sabotážní jednotky, invazní vojska se ale podařilo zastavit z většiny směrů. Sirény ráno zněly i ve Lvově. Zelenskyj nařídil všeobecnou mobilizaci. Po dobu válečného stavu tak nesmějí zemi opustit muži ve věku od 18 do 60 let. V projevu prezident prohlásil, že Ukrajina zůstala proti Rusku sama a západní sankce označil za nedostatečné.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

„Podle našich operativních informací ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila nepřátelský letící objekt,“ napsal ministr vnitra Anton Heraščenko s tím, že se mohlo jednat o letoun či dron.

Trosky sestřeleného objektu zasáhly dvě obytné budovy, které možná bude potřeba strhnout, informují záchranné složky. Podle starosty Kyjeva Vitalije Klička při incidentu utrpěli zranění tři lidé.

„Naše hlavní město čelilo takovému bombardování dvakrát v historii. Stejně jako v roce 1941 se i nyní útočníci nedočkají ničeho jiného než hněvu,“ podotkl Zelenského poradce Mychajlo Podoljak.

Podobně se vyjádřil také ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba: „Děsivé ruské raketové útoky na Kyjev. Naposledy naše hlavní město něco podobného zažilo v roce 1941, kdy na něj zaútočilo nacistické Německo. Ukrajina toto zlo porazila a porazí i toto.“

Sirény se v Kyjevě opět rozezněly nad ránem, úřady urgovaly obyvatele, aby se uchýlili do krytů. Americká televize CNN uvedla, že kromě dvou mohutných explozí, které byly slyšet v centru Kyjeva, se třetí výbuch ozval i z větší dálky.

Podobné exploze byly podle ukrajinských představitelů, na něž se odkazuje agentura Reuters, slyšet ve městě Brovary nedaleko metropole také ve čtvrtek ráno, když Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Střela s plochou dráhou letu tam zabila šest lidí.

Zpravodaj v Kyjevě Papadopulos k nočním útokům a situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Generální štáb: Cílem invaze je Kyjev

Do Kyjeva podle prezidenta vstoupily sabotážní jednotky ruské armády. Bližší informace k tomu neposkytl. Podle Zelenského se ale podařilo zastavit většinu postupu ruské invazní armády.

CNN cituje nejmenovaného amerického činitele, podle nějž jsou ruská vojska zhruba 32 kilometrů od Kyjeva a metropoli se snaží obklíčit. Ukrajinská armáda reportuje boje v okolí vesnice Ivankiv, kde zničila most, aby ztížila postup ruským tankům mířícím na Kyjev od Černobylu.

Na dvě stovky ruských výsadkářů se ve čtvrtek pokusilo obsadit leteckou základnu Hostomel západně od Kyjeva, ukrajinské armádě se však podařilo důležitou základnu dobýt zpět.

Ruský útok na Ukrajinu
Zdroj: ČT24

Ukrajinský generální štáb oznámil, že cílem ruské invaze na Ukrajinu je právě metropole.

Server Ukrajinska pravda s odkazem na zpravodajské zdroje přibližuje údajný ruský plán na obsazení Kyjeva. Ten zahrnuje vylákání bojovníků z metropole, obsazení letišť, útoky na elektrické a komunikační sítě za účelem vytvoření paniky. Ruské síly podle listu dále plánují organizovat žhářské útoky a rabování, a dále tak vyostřit situaci, spustit kyberútoky na vládní weby a nekontrolovanou vlnou uprchlíků ztížit manévrování pro ukrajinskou armádu.

Cílem je obsadit vládní budovy, zajmout vedení Ukrajiny a donutit jej podepsat mírovou dohodu dle diktátu Moskvy pod výhrůžkou četných civilních obětí. Podle webu Ukrajinska pravda by Ukrajina mohla být rozdělena na dvě části, podobně jako východní a západní Německo.

Sirény zněly Lvovem

Hranice země již podle štábu překročily dvě třetiny z nashromážděných ruských vojsk, tedy šedesát z devadesáti bojových skupin, každá o síle 600 až tisíc vojáků. Ruské jednotky se nyní soustřeďují u východoukrajinských měst Charkov a Doněck a také na jihu země, uvedl podle agentury DPA mluvčí generálního štábu.

V pátek ráno se rozezněly sirény v západoukrajinském Lvově.

Invazní vojska se kromě toho snaží vytvořit koridor mezi okupovanými regiony v Donbasu a okupovaným poloostrovem Krym. Ukrajinskou pohraniční stráž v Záporožské oblasti zasáhla raketa, na místě jsou oběti. Pozemního spojení chtějí Rusové dosáhnout také se separatistickým Podněstřím v Moldavsku. Boje se vedou o jihoukrajinské město Cherson.

Ukrajinské ministerstvo obrany v pátek nad ránem informovalo, že ruské síly ztratily zhruba osm set mužů. Obráncům se dle resortu podařilo zničit také sedm letadel, šest helikoptér, 130 obrněnců a přes třicet tanků.

Během prvního dne ruské invaze zemřelo podle Zelenského 137 ukrajinských občanů – vojáků i civilistů. Dalších 316 Ukrajinců utrpělo zranění.

Zelenskyj: Ukrajina zůstala sama, sankce nestačí

„Kdo je připraven s námi bojovat? Nikoho nevidím. Kdo je připraven poskytnout Ukrajině záruku členství v NATO? Všichni se bojí,“ citoval server RBK Ukrajina Zelenského.

„My se ničeho nebojíme, nebojíme se Ruska,“ dodal ukrajinský prezident s tím, že je ochoten jednat i o neutrálním statusu Ukrajiny. Současně však vyjádřil pochyby, že by se Ukrajině v takovém případě dostalo bezpečnostních záruk. 

Zelenskyj rovněž uvedl, že spolu s dalšími činiteli nezbytnými pro fungování státu zůstává v kyjevské vládní čtvrti a že na Ukrajině je stále i jeho rodina. „Podle informací, které máme, mě nepřítel označil za cíl číslo jedna. Moji rodinu jako cíl číslo dvě. Chtějí politicky zničit zemi tím, že zničí hlavu státu,“ řekl.

Ukrajinský prezident také zkritizoval sankce Západu vůči Rusku kvůli tomu, že nejsou dostatečné. Pokračující ruská agrese je podle něj důkazem.

Hackeři z Anonymous vyhlásili ruské vládě kybernetickou válku

Hackerská skupina Anonymous se přihlásila k útoku na web ruské státní televize RT, který dočasně vyřadila z provozu. V prohlášení na Twitteru zároveň „oficiálně vyhlásila kybernetickou válku ruské vládě“.

RT v prohlášení citovaném agenturou TASS uvedla, že je od čtvrtečního večera terčem takzvaného DDoS útoku, který zahlcuje její servery. Více než čtvrtina IP adres použitých k tomuto útoku se podle stanice nachází ve Spojených státech.

Ukrajina v posledních týdnech i dnech čelila řadě kybernetických útoků na webové stránky svých úřadů, bank či jiných institucí. Kyjev i západní činitelé opakovaně varovali, že takovéto napadení může chystat Moskva jako přípravu na invazi.

Podle německého bulvárního deníku Bild, který se odvolává na dvě osoby obeznámené se situací, požádala ukrajinská vláda dobrovolníky z hackerského prostředí, aby chránili kritickou infrastrukturu a prováděli kybernetickou špionáž proti ruským silám. „Ukrajinská kyberkomunito, je čas zapojit se do kybernetické obrany naší země,“ píše se podle Bildu ve výzvě.