Za druhé světové války se prapor Afroameričanek setkával s předsudky. Teď je chce ocenit Kongres USA

Kongres USA ocenil prapor afroameričanek (zdroj: ČT24)

O jejich hrdinských činech píší historici knihy a filmaři točí dokumenty. Teď americký Senát navrhl udělit členkám jediné ženské afroamerické jednotky v Evropě za druhé světové války Zlatou medaili Kongresu. Prapor ústředního poštovního adresáře přezdívaný jako „Six Triple Eight“ čítal 855 žen. Návrh zákona musí ještě schválit Sněmovna reprezentantů.

Nebojovaly na frontové linii. Rukama jim ale prošly miliony dopisů a balíků. Novým systémem na sklonku války zajistily vojákům na bitevním poli tolik důležitý kontakt s domovem.

„Potřebovali ženské důstojnice, tak některé z nás otestovali a věřte, nebo ne, já prošla. Poslali mě zpět do Des Moines do školy pro důstojníky, která byla segregovaná,“ vypráví veteránka Fannie Griffinová McClendonová.


Kromě války se ale musel téměř zapomenutý ženský prapor tvořený výhradně Afroameričankami vypořádat s předsudky a rasismem. Svoji nezastupitelnou roli ženy prokázaly, když v Anglii za tři měsíce zvládly odbavit 17 milionů nevyřízených zásilek a ukončily tak válečnou poštovní krizi.

„Na francouzském rádiu – jsem z Louisiany, tak jsem uměla trochu francouzsky –, se mi zdálo, že říkají, že válka skončila. Ale nebyla jsem si jistá, tak jsem zavolala své nadřízené a ona řekla: Ano, všeho nechte, vracíme se domů.“

Po návratu do vlasti své zkušenosti předaly dalším generacím Afroameričanek, které vstoupily do americké armády. Dnes už žije pouze sedm členek kdysi jedinečného praporu.

Veteránka Fannie McClendonová vzpomíná, že válečná zkušenost v zámoří zásadně ovlivnila vnímaní Afroameričanek v americké armádě. Sama po válce narukovala do letectva a stala se první ženou, která velela výhradně mužské jednotce.