Pandemie ve světě: Maďarsko zrušilo uzávěru hranic, Slovensko se kvůli malému zájmu zbavuje Sputniku

Maďarsko zrušilo téměř kompletně uzávěru hranic, kterou zavedlo v září loňského roku kvůli pandemii covidu-19. Vstupovat do něj lze nyní bez omezení a zvláštních požadavků po pozemní hranici ze všech sousedních států kromě Ukrajiny. Slovensko mezitím oznámilo, že kvůli malému zájmu prodá a daruje velkou většinu z 200 tisíc dovezených dávek ruské vakcíny Sputnik V.

Uvolnění maďarských koronavirových opatření se uvádí v dekretu premiéra Viktora Orbána, který se v úředním věstníku objevil v úterý pozdě večer a účinnosti nabyl s okamžitou platností. Vláda rozvolnění odůvodnila zlepšenou epidemickou situací.

Hraniční uzávěra dosud platila především pro turisty. Na tranzit a osoby cestující do Maďarska za obchodem, pendlery, diplomaty či sportovce se nevztahovala.

Bez ohledu na nyní zaručený volný vstup do země stále platí, že se turisté nesmějí v Maďarsku ubytovávat, připomněla DPA. Výjimku mají očkovaní proti covidu-19 ze zemí, s nimiž Budapešť uzavřela dohodu o vzájemném uznávaní očkovacích certifikátů. Mezi ně patří i Česko.

Se zrušením uzávěry mají skončit také kontroly na maďarské vnitřní hranici shengenského prostoru, což oznámil již minulý týden ministr zahraničí Péter Szijjártó. Týká se to hranic Maďarska se Slovenskem, Rakouskem a Slovinskem.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Slovensko prodává a rozdává Sputnik

Slovensko prodá a daruje velkou většinu z 200 tisíc dovezených dávek ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19. Rozhodla o tom vláda premiéra Eduarda Hegera poté, co o tuto očkovací látku projevil zájem jen malý počet obyvatel země. Slovensko už bylo osloveno několika státy, které by chtěly Sputnik V odebrat, je mezi nimi například Argentina či země západního Balkánu.

Na první nebo druhou dávku Sputniku V na pětimilionovém Slovensku čeká zhruba 14 tisíc lidí. Podle materiálu ministerstva zdravotnictví Bratislava počítá s prodejem a darováním celkově 160 tisíc dávek Sputniku V, které vystačí k očkování 80 tisíc lidí.

Zmíněnou zásilku Sputniku V, který dosud neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), dovezlo Slovensko na začátku března. Okolnosti dovozu očkovací látky prohloubily v zemi vládní krizi, která vyústila ve výměnu premiéra. Očkovat Sputnikem V začalo Slovensko až zhruba před dvěma týdny, expirace dovezených vakcín nastane v létě.

Zelený koridor mezi Českem a Bulharskem

Pro Čechy se v posledních dnech změnily podmínky týkající se například cestování do Bulharska.

„Po jednání, které nedávno proběhlo mezi šéfy české a bulharské diplomacie, byla nejdřív opuštěna povinnost mít nějaký důkaz o bezinfekčnosti při cestě z Česka do Bulharska a nově – alespoň podle informací českého ministerstva zahraničí a cestovatelské mapy – je Bulharsko zařazeno do takzvaného zeleného seznamu,“ uvedl zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Vysvětlil, že člověk tak nemusí mít žádný doklad o bezinfekčnosti ani před návratem z Bulharska. „Vznikl zde jakýsi zelený koridor, který umožnil Čechům bez nutnosti prokazovat bezinfekčnost cestovat tam a zpět mezi Českem a Bulharskem,“ dodal zpravodaj.

Studio ČT24: Zpravodaj Černohorský k podmínkám pro cestování do Řecka (zdroj: ČT24)

Sezona v bulharských letoviscích začala prvního května. Místní vláda brzký termín startu oznámila už v březnu, v podstatě na vrcholu zimní vlny pandemie. Počet nových případů nákazy od té doby sice vytrvale klesá, Bulharsko je ale v celoevropském srovnání nejpomalejší, co se vakcinace týče.

V resortech je však tempo rychlejší. Úřady se snaží prioritním očkováním zaměstnanců v turistickém sektoru Bulharsko propagovat jako bezpečnou destinaci.

Hoteliéři chtějí hosty přilákat i cenou. Tradičně levnější destinace ještě slevila. Ani slevy ale nezvládnou vše. Řada lidí kvůli nejistotě způsobené pandemií zájezdy stornovala. Stále skomírají přílety z klíčových trhů v západní Evropě.

Mírnější podmínky platí od pondělí při vstupu do Řecka. Lidem cestujícím z jiných zemí stačí negativní antigenní test provedený 48 hodin před překročením řecké hranice. Atény zvýšily také věkovou hranici pro děti, které jsou osvobozeny od povinnosti test předkládat, a to na dvanáct let.

Černohorský, který je zrovna v letovisku Santorini, poznamenal, že optimističtí sice nyní místní jsou, v to, že by sezona byla jako před pandemií, ale nedoufají. Turista mířící do Řecka by se měl připravit na hygienická opatření například v hotelech a provozovnách restaurací. „Můžete čekat, že budete muset mít na ústech roušku, případně nosit jednorázové rukavice, když si nabíráte jídlo,“ přiblížil.

Zpravodaj také  připomněl, že kromě antigenního testu musí cestující před příletem do Řecka vyplnit on-line formulář na stránkách spravovaných řeckou vládou. „Je to poměrně jednoduchá záležitost, kde jsou osobní údaje, údaje o místu, na které míříte,“ dodal. Uvedl také, že člověk může být po příletu do Řecka na letišti navíc namátkově vybrán a otestován takzvaným rapid testem. 

Izraelské úřady mohou nově poslat do karantény kohokoli, kdo přišel do kontaktu s velmi nakažlivou variantou koronaviru, která byla poprvé odhalena v Indii a je nyní známá jako delta. Opatření se přitom týká i očkovaných a vyléčených, píše agentura Reuters. Vláda navíc o měsíc odložila otevření hranic naočkovaným turistům, přijíždět budou moci až v srpnu.

Nový izraelský premiér Naftali Bennett v úterý kvůli novým ohniskům nákazy, jež způsobila varianta delta, Izraelce varoval. Díky masivní očkovací kampani se Izraeli mnoho týdnů dařilo držet nové přírůstky nakažených na minimálních hodnotách, v uplynulých dnech ale infikovaných znatelně přibylo. Již druhý den v řadě země eviduje na sto nakažených za den.

Pokud bude tento trend pokračovat, bude se podle Šaron Alrojové-Preisové z izraelského ministerstva zdravotnictví uvažovat o znovuzavedení povinnosti nosit roušky uvnitř a mohlo by se také omezit shromažďování. Varianta delta se podle ní do země dostala kvůli lidem, kteří nedodržovali karanténu.