Cestování do zahraničí se výrazně zjednoduší. Letošní dovolená však bude trochu dražší

Události ČT: Cestování do zahraničí bude jednodušší (zdroj: ČT24)

Cestování do zahraničí bude mnohem jednodušší, Česko se totiž dostalo do takzvané zelené zóny. To znamená, že Češi mohou cestovat stejně jako před pandemií například do Bulharska, Chorvatska nebo do Slovinska. Jednodušší bude i cestování do Řecka, kde bude stačit antigenní test. Podobně jako v Česku se i v ostatních zemích mírně zvýšily ceny, například za ubytování.

Sezona dovolených pomalu začíná, spousta Čechů už vyrazila například do Řecka, Chorvatska, Itálie nebo na Slovensko. V každé z těchto zemí však platí jiná pravidla v souvislosti s koronavirem, od pondělí se navíc změní. 

Například před příjezdem do Řecka je nyní nutné nepozději den před návštěvou země vyplnit on-line formulář. Od pondělí však bude tamním úřadům stačit i negativní antigenní test. Ten nemusí absolvovat lidé, kteří už mají nejméně dva týdny dokončené očkování nebo mají potvrzení o prodělaném covidu v uplynulých dvou až devíti měsících.

„Každý den se to zmírňuje. Nechci, aby byli lidé ve stresu. Normálně sem přijedou, budou mít náležité doklady a prožijí hezkou dovolenou. Žádné stresy tady nejsou,“ uvedl majitel cestovní kanceláře Skype Panajotis Margaritopoulos. 

Na hranicích se Slovenskem kontroly nejsou

Bez větších problémů se mohou lidé dostat i na Slovensko. „Příjezd na Slovensko byl bezproblémový. Na hranicích kontroly nejsou, akorát kdo přijíždí na Slovensko, musí mít vyplněný e-formulář,“ popsal svou zkušenost František Kotrla. 

Čechům pro příjezd k východním sousedům stačí mít tři týdny po první dávce vakcíny. Tamní úřady uznávají i antigenní test, nesmí být však starší než 24 hodin. Testování neplatí pro lidi, kteří covid prodělali v uplynulém půl roce. 

Žádné omezení při cestě do Chorvatska

Při cestě do jedné z nejoblíbenějších destinací Čechů – Chorvatska – se ještě nedávno tvořily na hranicích dlouhé kolony aut. Všem cestujícím se totiž kontrolovaly příjezdové formuláře. Nyní už mohou lidé do země vyrazit jenom s občanským průkazem nebo pasem, stejně jako před pandemií. 

„Co se týče roušek, tak se nosí ve vnitřních prostorách. Viděla jsem je maximálně u obsluhy restaurace nebo v nějakém obchůdku,“ uvedla turistka Nikola Kotlárová.  

Nejpřísnějí je stále Itálie. Země nezavedla výjimky pro očkované lidi, bez starostí to nemají ani ti, kteří už covid prodělali. Všichni musí absolvovat test, který nesmí být starší než 48 hodin, podmínkou je, aby byl proveden výtěrem. Turisté také musí vyplnit formulář a po příjezdu se nahlásit na místní zdravotnické zařízení.

Češi za dovolenou zaplatí víc

Podobně jako v Česku, tak i v ostatních evropských zemích lidé letos za dovolenou zaplatí víc. Například pobyt na Slovensku bude letos podle analytiků dražší asi o patnáct procent. Dražší bude například ubytování, pokoj ve Vysokých Tatrách nebo v Bratislavě přijde na 50 až 100 eur. 

Podle zahraničního zpravodaje ČT na Slovensku Petra Obrovského se očekává i zdražení v gastronomii, a to asi o deset procent. Rostou totiž ceny surovin a restauratéři více utratí i kvůli hygienickým opatřením. Za vyššími cenami však může stát i tlak na vyšší mzdy nebo snaha dohnat ztráty v tržbách po lockdownu. Podražil také benzin. 

Připlatí si také lidé v Itálii. „Tím, jak se kapacity rychle plní po loňské neúspěšné sezoně, tak hoteliéři budou spíše zdražovat nebo nechávat ceny na stejné úrovni. U některých ubytování ale může dojít i k tomu, že se cena během července a srpna třeba o pět až osm procent zvýší,“ upozornil mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.  

U potravin se pak ceny vyvíjejí podobně jako v Česku. Obecně se tak v obchodech i v restauracích zvednou náklady maximálně v jednotkách procent. 

Chorvatsko příliš nezdražilo

Jiná situace je v Chorvatsku, ceny tam zůstávají podobné jako před pandemií. „Chorvatsko zůstalo na cenách loňských, předloňských, předcovidových,“ uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. 

Podobně to vypadá i s cenami pohonných hmot. Například nafta se prodává v přepočtu za 33 korun za litr, benzin je o dvě koruny dražší. V letních měsících by však mohly ceny pohonných hmot narůst kvůli zvýšení spotřební daně o tři procenta.