Pandemie ve světě: Slovensko očkuje Sputnikem V. Indie rozvolňuje opatření

Studio ČT24: Petr Obrovský o očkování na Slovensku (zdroj: ČT24)

Zdravotníci na Slovensku začali v pondělí očkovat obyvatele ruskou vakcínou Sputnik V, zájem místních o látku je ale zatím nízký. Indie díky příznivému vývoji pandemické situace rozvolňuje protikoronavirová opatření, v tamních dvou metropolích se otevřou obchody, restaurace, kina nebo posilovny.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

První dávku vakcíny Sputnik V dostal na Slovensku během pondělka žilinský obyvatel Igor Koník. Ten řekl, že ruskému přípravku důvěřuje, protože byla vyvinuta v zemi s dlouholetou tradicí očkovacích látek. „Čekal jsem na Sputnik. Pokud by to nebylo možné na Slovensku, požádal bych ruskou ambasádu o možnost jet se naočkovat do Ruska,“ uvedl Koník. 

Sputnik V ovšem zatím nebyl schválen Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). Slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv k ruské vakcíně zase nevydal své stanovisko s odvoláním na nedostatek informací od výrobce. Okolnosti dovozu přípravku na Slovensko v zemi přitom dříve prohloubily vládní krizi, která vyvrcholila výměnou premiéra a ministra zdravotnictví.

V pětimilionové zemi si podle registračního systému vybralo ruskou vakcínu zatím jen kolem pěti tisíc lidí, přihlašování začalo minulý týden. Země už na začátku března dovezla první zásilku dvou set tisíc dávek látky, která vystačí pro očkování sto tisíc lidí. Podle smlouvy by Bratislava ale mohla odebrat až dva miliony dávek.

Největší zájem o Sputnik V je v Žilině

Používání Sputniku V se na Slovensku rozbíhá postupně, většina z osmi vyčleněných očkovacích center pro tuto vakcínu ji začne podávat až později v tomto týdnu. Žilina patří k regionům, kde je o přípravek zatím největší zájem z celé země. Do pátku se zde registrovalo na očkování látkou přes šest set lidí. 

Ředitelka odboru zdravotnictví úřadu Žilinského kraje Silvia Pekarčíková řekla, že na první den očkování Sputnikem V pozvali na sto zájemců. V tamní epidemiologické ambulanci se nyní očkuje jen touto látkou, aby nedošlo k záměně očkovacích přípravků.

Postup a formality při podávání Sputniku V jsou podobné jako při očkování jinými vakcínami, jež byly schváleny EMA. Poučení v případě Sputniku V obsahuje informaci, že jde o neregistrovanou látku. Očkovat se jí zde mohou zatím jen lidé ve věku 18 až 60 let. Lidé si ovšem stěžovali, že jiné země umožnily očkovat touto vakcínou i starší obyvatele.

„Vadí jim, že Sputnik V nemohou dostávat Slováci nad šedesát let. Podle ministra zdravotnictví jsou ale specifika ohledně věkové kategorie uvedena na příbalovém letáku vakcíny,“ tvrdí zahraniční zpravodaj ČT Petr Obrovský. Věkový limit se podle něho nicméně může ještě změnit, protože ministerstvo zdravotnictví hodlá věc přezkoumat. 

Věkový limit kritizoval i ministr financí Igor Matovič (OĽaNO), který ještě jako premiér dovoz Sputniku V prosadil navzdory nesouhlasu části koalice. Sputnikem V se ovšem naočkovat nehodlá, jako důvod uvedl, že by mu to vzhledem k povaze jeho práce činilo problémy. „Ministr financí řekl, že kvůli práci velmi často cestuje a mnoho zemí ruskou vakcínu neuznává. Jednou z nich je například i sousední Rakousko,“ dodal Obrovský. 

Sociolog: Přehnané očekávání Matoviče

Sociolog Bratislava Policy Institute Michal Vašečka řekl v Horizontu ČT24, že přehnané očekávání vyvolalo nepochopení průzkumů. V tom zimním deklarovalo důvěru ve Sputnik V na 250 tisíc lidí, což někteří chápali, že všichni mají zájem o očkování touto vakcínou. Teprve v tom pozdějším to opravdu potvrdilo na 50 tisíc lidí. Jsou to hlavně starší lidí, většinou z východního Slovenska.

Představa bývalého premiéra Matoviče, že zájem by mohl mít přes milion lidí se ukázala jako naprosto nereálná, dodal sociolog. Domnívá se, že Matovičovi bude dlouho vyčítáno, že vyhodil peníze oknem. Částečně se však bude uznávat, že vzhledem k současné velmi nízké proočkovanosti na Slovensku aspoň částečně přispěl k jejímu zvýšení. „Čekárny na východním Slovensku jsou prázdné,“ dodal pro ilustraci. Společnost je však podle Vašečky kauzou unavená a není zájem ji nějak více využívat.

Indie začíná s rozvolňováním

Úřady ve dvou největších indických městech začnou znovu otevírat podniky a obchody. Zatímco v metropoli Dillí budou s jistými omezeními fungovat nákupní centra, tržiště a rozjede se také místní metro, Bombaj částečně otevře restaurace, kina, obchody či posilovny ve čtvrtích, kde počet nakažených klesl pod pět procent populace.

Přísná koronavirová opatření Indie zavedla v dubnu, kdy zažila hrozivý nárůst počtu nakažených. Ten zahltil lékařská střediska v mnoha částech země. Někteří odborníci se ovšem obávají, že úřady začínají rušit omezení příliš brzy. Panují rovněž obavy, že se virus dál nekontrolovaně šíří ve vesnicích, kde je omezené testování i zdravotní péče.

obrázek
Zdroj: ČT24