Kim Čong-un přiznal nedostatek potravin. Hladem podle OSN trpí až čtyřicet procent Severokorejců

Horizont: Nedostatek potravin v KLDR (zdroj: ČT24)

Severokorejský lídr opět uznal problémy s dodávkami jídla. Při stranickém zasedání tak znovu padala kdysi nebývalá kritika do řad režimu. Kim Čong-un viní tajfuny a povodně, podle znalců škodí hlavně sankce i uzavření hranic s Čínou kvůli pandemii. OSN odhaduje, že nedostatkem potravin trpí až čtyřicet procent Severokorejců.

Vůdce KLDR za posledních několik měsíců zhubl. Jestli kvůli nemoci, nebo lepší životosprávě, není jasné. Znovu ale naznačil, že s omezením jídla se potýká nejen on. „Situace kolem potravin se mezi lidmi zhoršuje, protože zemědělství nesplnilo plán produkce obilí kvůli škodám způsobeným loňským tajfunem,“ prohlásil Kim Čong-un.

I podobnou kritiku v dubnu vyprovázel nadšený potlesk. Vůdce komunistické KLDR vinu přičítá spíš přírodě. Ta ale podle expertů jen obnažila nefungující zemědělský sektor. Další ranou bylo loňské uzavření hranic s Čínou kvůli koronaviru.

„Situace se prudce zhoršila. Nejdřív zdrcující sankce kvůli jaderným zbraním a raketovým testům. Potom povodně skoro biblického rozsahu a pandemie, která utnula poptávku po severokorejském zboží – nezákonném i jiném,“ poznamenala zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

Rekordní růst cen

Nedostatek potravin je v zemi různou měrou všudypřítomný. Návrat k devadesátým letům, kdy hladomor zabil odhadem každého desátého Severokorejce, zatím nehrozí. Jihokorejské zdroje přesto přinášejí šokující svědectví i zprávy o rekordním růstu cen. 

„Farmáři v některých částech KLDR jsou denně nuceni odevzdávat moč k výrobě hnojiv,“ informovalo například Radio Free Asia. „Šampony se v Pchjongjangu prodávají i za dvě stě dolarů a kilogram banánů za 45 dolarů,“ uvedl zase web NK News. 

Dopady pandemie mohou situaci ještě zhoršit. Podle OSN už teď trpí nedostatkem potravin čtyřicet procent Severokorejců – a pětina všech dětí.

„Opravdu věřím, že izolace země není odpovědí a je třeba, aby se vláda otevřela pomoci mezinárodního společenství,“ prohlásil Tomas Quintana, zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v Severní Koreji

Obchod s Čínou – jediným faktickým partnerem – loni klesl o osmdesát procent. Režim navíc zakázal jakoukoliv mezinárodní pomoc, a to z obav před zanesením viru. Svými zdroji dlouhodobě živí hlavně armádu, u ostatních hrozí, že bude muset dál zeštíhlovat. K soběstačnosti má přispět i propaganda, která nabádá k recyklování. Rozsah ani životnost kampaně ale nejsou jasné.