Rusko vyhostilo pracovníka ukrajinského velvyslanectví, Kyjev mluví o provokaci

Moskva v pondělí vyhostila pracovníka ukrajinského velvyslanectví v Rusku. Jako důvod ministerstvo zahraničí uvedlo „nepřátelské jednání“ Ukrajiny, píše agentura AFP. Moskva k tomuto kroku přistoupila v době zvýšeného napětí mezi ní a Kyjevem kvůli situaci na východě Ukrajiny a také během vlny vzájemného vyhošťování diplomatů mezi řadou zemí a Ruskem.

„V souvislosti s nepřátelským jednáním Ukrajiny, která 19. dubna označila personou non grata pracovníka velvyslanectví Ruské federace v Kyjevě, a na základě principu reciprocity byl za činnosti neslučitelné s diplomatickým statusem pracovník ukrajinského velvyslanectví v Rusku prohlášen personou non grata,“ uvedla ruská diplomacie.

Vyhoštěný musí opustit zemi do 30. dubna. Moskva dále Kyjevu podle agentury TASS pohrozila dalšími kroky, pokud budou pokračovat „nepřátelské akce“ proti diplomatickým misím na Ukrajině.

Ukrajinská diplomacie vyhoštění považuje za „další provokací“ a upozornila, že v blízké budoucnosti oznámí reciproční vyhoštění dalšího ruského diplomata, píše agentura Reuters.

Řetězec vyhošťování

Kyjev minulý týden označil za nežádoucí osobu ruského diplomata v reakci na předchozí vyhoštění ukrajinského konzula v Petrohradě. Ten se podle Moskvy pokoušel získat citlivé informace od ruského občana. Diplomata před vyhoštěním krátce zadržela ruská tajná služba FSB. Kyjev proti „nezákonnému zadržení“ konzula protestoval a obvinění ruské strany odmítl.

Vztahy mezi těmito státy se v poslední době opět vyostřily. Na východě Ukrajiny se Kyjev a vojenské síly koordinované Ruskem navzájem obviňují z porušování klidu zbraní a čím dál častějších potyček. Kyjev v posledních týdnech rovněž bil na poplach kvůli zvyšování počtu ruských vojáků u hranic s Ukrajinou. Moskva uvedla, že jejich navýšení je součástí vojenských cvičení; minulý týden ruský ministr obrany uvedl, že se vojáci vrátí na své stálé základny.

Vztahy se v poslední době vyhrotily rovněž mezi Ruskem a dalšími zeměmi. Rumunsko v pondělí oznámilo, že vyhostí ruského diplomata jako výraz solidarity s Českem, které se dostalo do roztržky s Moskvou kvůli výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014.

Česko kvůli důvodnému podezření, že do exploze byli zapojeni agenti ruské tajné služby, vyhostilo 18 lidí z ruské ambasády v Praze, Moskva pak 20 pracovníků českého velvyslanectví v Moskvě. Později česká diplomacie informovala o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka do konce května. Rusko následně oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“.

Už minulý týden vyhostily čtyři ruské diplomaty v solidaritě s Českem pobaltské země a Slovensko rozhodlo o vyhoštění tří ruských diplomatů. Rusko se ohradilo a uvedlo, že na tyto kroky odpoví.

Moskva v pondělí rovněž prohlásila nežádoucí osobou italského diplomata v odvetě za předchozí vyhoštění dvou ruských diplomatů z Itálie, které Řím vykázal kvůli podezření ze špionáže.

V poslední době se rovněž vyostřily vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy. V polovině dubna USA uvalily na Rusko sankce a vyhostily deset jeho diplomatů. Washington to označil za odpověď na údajné vměšování Ruska do listopadových voleb v USA či na kybernetické útoky na americké vládní instituce a soukromé firmy pod taktovkou Moskvy. Rusko recipročně vyhostilo deset amerických diplomatů.

Diplomaty si v nedávné době Moskva vzájemně vyhostila rovněž s Polskem nebo Bulharskem.