U prezidentského sídla v Nigeru se střílelo. Podle vlády to byl pokus o puč

Skupina nigerských vojáků v noci na středu přepadla prezidentské sídlo v hlavním městě Niamey. Podle mluvčího nigerské vlády se pokusili o převrat. Několik lidí bylo podle mluvčího zatčeno a po dalších se pátrá. Mluvčí dodal, že situace je pod kontrolou. Agentury dříve informovaly, že u sídla prezidenta byla v noci slyšet střelba. Stalo se tak pouhé dva dny předtím, než se vlády ujme nově zvolený prezident Mohamed Bazoum.

Střelba podle agentury Reuters začala kolem 03:00 místního času (04:00 SELČ) a trvala zhruba třicet minut. Agentura AFP s odkazem na svědky napsala, že byly použity lehké a těžké zbraně, přičemž palba trvala patnáct až dvacet minut.

Podle tří bezpečnostních zdrojů agentury Reuters se o puč u prezidentského paláce pokusili útočníci z nedaleké letecké základny. Uprchli poté, co na ně začala střílet prezidentská garda.

Odpoledne mluvčí vlády Abdourahmane Zakaria potvrdil, že skutečně šlo o zmařený vojenský puč. Několik lidí bylo zatčeno a situace je podle něj pod kontrolou.

Kde se nachází zvolený prezident Bazoum, který se má ujmout funkce v pátek, zdroje Reuters nesdělily. Nástup nového prezidenta má být prvním demokratickým předáním moci od získání nezávislosti země na Francii v roce 1960. Země od té doby zažila čtyři vojenské převraty.

Napětí po prezidentských volbách

Po Bazoumově vítězství v únorovém druhém kole prezidentských voleb se v Nigeru zvýšilo politické napětí a znásobily se útoky islámských radikálů. Exprezident Mahamane Ousmane, kterého Bazoum ve druhém kole voleb porazil, výsledky hlasování odmítl. Volby podle něj provázely podvody. Zároveň obyvatele vyzval k pokojným protestním pochodům.

V částech hlavního města ve středu vyšli do ulic Ousmaneovi stoupenci. Šlo o plánovaný protest, demonstranti se však podle svědků Reuters střetli s policií, která uzavřela některé ulice a rozháněla nespokojence slzným plynem.

Bazoum zastával vrcholné pozice ve vládách končícího prezidenta Mahamadoua Issoufoua. Ousmane byl prezidentem od roku 1993 do roku 1996, kdy jej svrhla armáda.