Niger možná zažije první demokratické předání moci. Volí prezidenta

V Nigeru se během neděle koná druhé kolo prezidentských voleb, které by mohly vést k prvnímu demokratickému předání moci od získání nezávislosti v roce 1960. Favoritem je vítěz prvního kola a kandidát vládnoucí strany Mohamed Bazoum. Druhým uchazečem o nejvyšší úřad v zemi je bývalý prezident Mahamane Ousmane, informovala agentura Reuters. V nedělní volební den na jihozápadě země zemřelo sedm členů místní volební komise, když jejich vůz najel na minu. Informovaly o tom lokální úřady.

Bazoum, který zastával vrcholné pozice ve vládách končícího prezidenta Mahamadoua Issoufoua, zvítězil v prvním kole z 27. prosince se ziskem více než 39 procent hlasů. Ve druhém kole jej podpořili kandidáti, kteří v prvním kole skončili na třetím a čtvrtém místě. V kampani se Bazoum sliboval zaměřit na boj s islamistickými povstalci i nastartování ekonomiky, která je zasažená pandemií covidu-19.

Sedmnáct procent voličů vyjádřilo v prvním kole přízeň Ousmaneovi. Ten se v roce 1993 stal první demokraticky zvolenou hlavou státu. O tři roky později jej ovšem zbavil funkce vojenský převrat. Na rozdíl od Bazouma se prezentuje jako kandidát změny. Pro druhé kolo ho podpořilo více než deset menších politických stran.

 Niger, který leží v Sahelu a má přibližně 24 milionů obyvatel, patří k nejchudším zemím světa. Pandemie tvrdě dopadla na místní ekonomiku, kterou oslabil především pád cen hlavní vývozní komodity uranu. Hospodářské problémy způsobují i časté povodně a sucha.

Niger trápí boj s islamisty

Niger čelí povstáním islamistů na svých západních hranicích s Mali a Burkinou Faso, kde ozbrojenci napojení na teroristické organizace Islámský stát a Al-Káida podnikli v uplynulých letech řadu krvavých útoků. Na začátku ledna zemřelo při napadení dvou vesnic poblíž hranice s Mali kolem sta lidí. Podél jihovýchodní hranice s Nigérií působí další islamistická skupina Boko Haram. Její útoky si vyžádaly stovky životů a tisíce lidí kvůli bojům opustily své domovy.

Několik desítek kilometrů od hranice s Mali se v neděli stalo neštěstí, když auto volební komise najelo na minu. Sedm lidí při incidentu u vesnice Dargol zhruba 100 kilometrů od Niamey zemřelo, další tři jsou zranění. „Jeli odevzdat hlasovací urny a odvézt pracovníky volebních místností domů,“ sdělil Reuters místopředseda lokální volební komise Harouna Mounkaila.