Bez dohody čekají problémy Brity i EU. Věřím, že šéfka Komise v jednáních pokročí, tvrdí Jourová

Události, komentáře: Rozhovor s místopředsedkyní Evropské komise Věrou Jourovou (zdroj: ČT24)

Neuzavření společné dohody mezi Evropskou unií a Velkou Británií přinese oběma stranám problémy. V pátek večer to uvedla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová v pořadu Události, komentáře. Podle ní nyní záleží na tom, jak se v sobotu dohodne předsedkyně EK Ursula von der Leyenová s britským premiérem Borisem Johnsonem. Eurokomisařka ve vysílání uvedla, že by von der Leyenová vzhledem ke své povaze mohla ve vyjednáváních přinést pokrok.

„Ursula má energii a postoj, že věří do poslední chvíle, že se věci podaří, a udělá pro to maximum. Proto věřím, že by mohla v otázce brexitu dosáhnout nějakého pokroku,“ uvedla eurokomisařka. Po sobotním rozhovoru obou státníků podle ní bude následovat několik dalších dnů, kdy budou hlavní vyjednavači obou stran jednat dál.

„Tak já si to představuji. Bez dohody bychom se na obou stranách dostali do velkých problémů,“ řekla Jourová. V pátek byla jednání o budoucí podobě vztahů mezi EU a Británií pozastavena kvůli přetrvávajícím „výrazným rozdílům“. Oznámili to hlavní vyjednavač Evropské unie Michel Barnier a jeho britský protějšek David Frost.

Podle britské strany jsou důvodem pro přerušení rozhovorů přetrvávající neshody v oblasti pravidel hospodářské soutěže, dohledu nad řešením sporů a rybolovu. Vyjednavači se proto rozhodli informovat své nadřízené o současném stavu věcí a společná dohoda, která by měla být uzavřena do konce prosince, je tak stále v nedohlednu.

Podle Jourové má předsedkyně EK v zahraničních otázkách velmi dobře rozdělenou působnost s představitelem EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Josephem Borrellem. Během posledního roku nastalo nemálo velice nelehkých situací, je nicméně potřeba, aby EU jednala rázně a bylo jasné, kam směřuje svou zahraniční politiku, řekla v pořadu eurokomisařka.

Jourová pochválila šéfku Komise za přístup k pandemické krizi

Nedávno přitom uplynul rok od doby, kdy von der Leyenová jako první žena usedla do čela Evropské komise. Jourová k této příležitosti pochválila způsob, jakým se předsedkyně EK postavila ke koronavirové krizi. „Myslím si, že málokdo by chtěl na svých bedrech nést takové břímě jako ona. Možná je to tím, že je lékařkou. K této problematice se postavila čelem a Evropská komise poté udělala velký kus práce,“ řekla.

Eurokomisařka v pořadu rovněž okomentovala plán vzniku takzvané „Evropské zdravotní unie“, který byl navržen v souvislosti s koronavirovou pandemií a měl by pomoci EU v přípravě na další případnou zdravotní krizi. „Navrhli jsme posílení některých agentur, které působí v oblasti zdravotnictví. Je tam rovněž prostor pro spolupráci ve vývoji a výzkumu. EU má prostor pro to, aby mohla pomoci a zdravotnictví se připravilo nejen na krize, ale i všední dny,“ vysvětluje Jourová.