Vyjednávání britského odchodu z Unie vázne. Čeká se na rozhovor Johnsona a von der Leyenové

Intenzivní jednání o dohodě, která by měla od počátku příštího roku upravit podobu vzájemných vztahů mezi Evropskou unií a Velkou Británií, nedospěla ani po týdnu k dohodě a budou přerušena. V sobotu odpoledne bude o stávající situaci hovořit předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová s britským premiérem Borisem Johnsonem. Pozastavení rozhovorů kvůli přetrvávajícím „výrazným rozdílům“ v pohledu na některé otázky v pátek večer oznámili hlavní vyjednavač Evropské unie Michel Barnier a jeho britský protějšek David Frost.

Frost na Twitteru uvedl, že důvodem přerušení rozhovorů jsou přetrvávající neshody v oblasti pravidel hospodářské soutěže, dohledu nad řešením sporů a rybolovu. Vyjednavači se proto rozhodli informovat své nadřízené o současném stavu věcí.

Británie dlouhodobě nechce dodržovat unijní pravidla hospodářské soutěže a zároveň chce přístup na unijní trh. To EU považuje za nemožné, protože britské firmy by měly lepší postavení v konkurenci k evropským. Otázka rybolovných práv pro unijní země v britských vodách rovněž zůstává především symbolickým problémem.

„Je to složité, ale skutečně se snažíme. Hlavní britský vyjednavač David Frost a jeho tým pracují neskutečně tvrdě a s dobrou vírou. Takže brzy uvidíme, kam jsme se dostali,“ řekl dříve k vyjednávání britský ministr obchodu Alok Sharma. 

Na spoustě věcí se už obě strany domluvily

V Bruselu se podle agentury Reuters hovoří o tom, že dohoda by mohla být uzavřena do konce týdne. Britské zdroje agentury jsou však méně optimistické. Barnier podle Reuters označil pátek za „významný den“, během kterého se s rozhodností pokusí překlenout spory. 

„Budeme se snažit až do poslední chvíle, až do poslední sekundy tohoto procesu zachovat mezi námi jednotu,“ reagoval v pátek Michel na dotazy, zda se nemění pozice členských zemí dosud jednotně odmítajících ústupky vůči Británii. Dodal, že rozhodnutí o tom, jaké chce mít vztahy s Unií, je stále na britské straně.

Podle Michela bude brexit tématem vrcholné schůzky vrcholných představitelů členských zemí příští čtvrtek a pátek. Nechtěl ale spekulovat, zda do té doby musí být o osudu dohody definitivně jasno, aby mohla začít platit od ledna. Není prý vyloučeno, že se kvůli brexitu lídři do konce roku sejdou ještě jednou.

Pravidla hospodářské soutěže, rybolov a dohled nad řešením sporů

Posledními třemi body, o které se Brusel a Londýn stále přou, jsou pravidla hospodářské soutěže, dohled nad řešením sporů a rybolovná práva v britských vodách. Zvláště poslední téma by podle diplomatů mohlo být v závěrečné fázi jednání překážkou pro případné dosažení dohody, byť se týká velmi malého počtu lidí i malého objemu ekonomiky.

Ze zemí, jako je Francie, Belgie či Nizozemsko, jejichž rybáři na úlovky z moře u Británie značně spoléhají, zní rázné požadavky na neústupnost. Francouzský ministr pro evropské záležitosti Clement Beaune řekl, že jeho země zablokuje jakoukoli dohodu, která nebude zaručovat práva jejích rybářů.

Podle Sharmy nechce však ve svých zásadních požadavcích týkajících se „národní suverenity“ ustoupit ani Británie. „Je správné říci, že jsme v obtížné fázi, stále je třeba vyřešit některá choulostivá témata,“ řekl ministr televizi Sky News.

Pokud obě strany nedospějí k úmluvě během nejbližších dnů, tak aby ji do konce roku mohly na obou stranách schválit parlamenty, zkomplikují od ledna obchodování přes Lamanšský průliv cla a kvóty.