„Nechte se vyšetřit,“ poradil Erdogan Macronovi. Francie v reakci odvolává velvyslance na konzultace

Francie kvůli výrokům tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana odvolala svého velvyslance ke konzultacím. Erdogan v sobotu doporučil svému francouzskému protějšku Emmanuelu Macronovi, aby se podrobil psychiatrickému vyšetření. Reagoval tak na Macronovo rozhodnutí zpřísnit boj proti radikálnímu islámu a hrozbou zakročit vůči části muslimů žijících ve Francii.

Zpřísnit boj s radikálním islamismem se rozhodly francouzské úřady minulý týden poté, co 18letý Čečenec zavraždil na pařížském předměstí učitele Samuela Patyho. Motivem činu, který je vyšetřován jako teroristický, bylo podle policie to, že pedagog před časem ukazoval žákům při přednášce o svobodě slova karikatury proroka Mohameda.

„Vše, co se dá říci o hlavě státu, která tímto způsobem jedná se členy odlišných náboženských skupin, je toto: nejprve jděte na vyšetření svého duševního stavu,“ vzkázal Erdogan Macronovi prostřednictvím televizního projevu.

Erdoganova kondolence chybí

Elysejský palác označil výroky tureckého prezidenta za „nepřijatelné“. „Vyzýváme Erdogana, aby změnil kurz své politiky, neboť je nebezpečná ve všech ohledech,“ uvedl Macronův úřad. Francie se podle něj rozhodla odvolat svého velvyslance v Turecku na konzultace.

Elysejský palác rovněž poznamenal, že „mezi kondolencemi a vyjádřeními podpory po vraždě Samuela Patyho chybí ta od tureckého prezidenta“. Turecko Macronův úřad znovu vyzval, aby ukončilo „nebezpečná dobrodružství ve Středomoří“, a odsoudil jeho „nezodpovědné chování“ v konfliktu o Náhorní Karabach.

I když jsou Francie i Turecko členové NATO, mají velmi odlišné názory na mnoho politických otázek týkajících se Sýrie, Libye, námořního práva ve východním Středomoří nebo konfliktu mezi Arménií a Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach.

Už v minulosti označil Erdogan za provokaci Macronovy výroky o islámském separatismu a plánech na nezbytný zásah do záležitostí islámu ve Francii. Návrh zákona proti radikálnímu islámu má být zveřejněn v prosinci. Má posílit republikánské principy a sekularismus a jeho součástí bude i návrh větší kontroly financí mešit a zákazu profesionální přípravy imámů v cizině. Erdogan už začátkem října označil Macronův výrok o islámském separatismu za urážku a neomalenost.