Indická a čínská armáda se střetly ve sporné oblasti Himálaje. Zemřelo dvacet vojáků

Při pondělním incidentu na sporné hranici s Čínou zemřelo dvacet indických vojáků. S odvoláním na indickou armádu o tom informovala agentura Reuters. Předchozí zprávy agentury hovořily o dvanácti mrtvých. Indický ministr zahraničí si ohledně konfliktu volal se svým čínským protějškem a shodli se na diplomatickém řešení.

Indická armáda v úterý v prohlášení uvedla, že 17 vojáků podlehlo zraněním utrpěným při pondělním pohraničním incidentu. Tři oběti Dillí potvrdilo již dříve. Ztráty měli podle indických představitelů i Číňané.

Napětí na hranici Indie a Číny trvá už několik týdnů, do pondělka si ale nevyžádalo žádné mrtvé ani zraněné. Pondělní střet se odehrál v hornaté oblasti Ladákhu. Vysocí vojenští představitelé obou zemí nyní jednají o tom, jak situaci uklidnit.

První oběti sporu od roku 1975

Podle agentury AP se jedná o první takovou konfrontaci na hranici mezi Čínou a Indií od roku 1975, která si mezi vojáky vyžádala oběti. Zmíněné asijské jaderné mocnosti spolu sdílejí 3500 kilometrů dlouhou hranici v oblasti Himálaje a vedou vleklý územní spor, který v roce 1962 přerostl v krátkou válku.

Čína podle agentury AFP obvinila Indii ze zodpovědnosti za incident. „Dne 15. června indičtí vojáci několikrát hrubě porušili bilaterální dohody a překročili dvakrát hranici, přičemž provokovali a napadli čínské vojáky, což vyústilo ve fyzický střet,“ řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien. O mrtvých na čínské straně neměl mluvčí čínské diplomacie informace. Indičtí představitelé podle agentury Reuters naopak uvedli, že vina je na čínské straně.

Indičtí vojáci ve sporné oblasti Ladákhu
Zdroj: Reuters

Štipl: Problém je nevytyčená hranice

„Čína může odvracet pozornost od svých vnitřních problémů. Covid v současných měsících tvrdě zasahuje Indii, která na tento konflikt kvůli covidu nebyla vůbec připravena,“ vysvětlil indolog Zdeněk Štipl z Karlovy Univerzity. Eskalace konfliktu ho překvapila.

Čína obvinila Indii z toho, že za poslední střet nese plnou zodpovědnost, ale podle Štipla kvůli složitému kontextu nelze říct, kdo nese vinu. „Linie kontroly je velmi vágně vytyčená, Indie dokončují stavbu silnice, která se k linii blíží. To Čína samozřejmě může považovat za ohrožení svých zájmů v oblasti,“ uvedl. Oba dva státy v té oblasti podle něj shromažďují několik tisíc vojáků.

Indolog Zdeněk Štipl: Jde o spor o území (zdroj: ČT24)

Házení kamenů a pěstní souboje

Již počátkem května čínští vojáci podle indické strany překročili hranici v oblasti Ladákhu, na třech místech tam postavili stany a strážní stanoviště a ignorovali výzvy k odchodu. Následně prý došlo i na házení kamenů a pěstní souboje. Obě země od té doby shromáždily v pohraniční oblasti tisíce svých mužů, obrněné vozy a dělostřelectvo.

„Zaútočili (čínští vojáci) s kovovými tyčemi, velící důstojník byl těžce zraněn a padl. Když se to stalo, oblast zaplavilo množství dalších vojáků a zaútočili kameny,“ sdělil Reuters indický zdroj obeznámený s incidentem.

Ladákh byl v minulosti součástí indického státu Džammú a Kašmír, od loňského roku je samostatným svazovým teritoriem.  

Indie a Čína chtějí incident ve sporné oblasti řešit diplomaticky

Indický ministr zahraničí Subrahmanjam Džajšankar telefonicky jednal se svým čínským protějškem Wangem I o konfliktu ve sporné části Himálaje, kde při pondělních střetech zemřelo 20 indických vojáků. Shodli se, že „žádná ze stran nepřijme žádné kroky, které by situaci vyhrotily, a naopak zajistí mír a klid“, uvedli v prohlášení, které citovala agentura Reuters.

Wang I v telefonátu s indickým šéfem diplomacie žádal, aby Indie tvrdě potrestala ty, kdo jsou za smrtící střet zodpovědní. Varoval Dillí, aby nepodceňovalo čínské odhodlání hájit to, co Čína pokládá za své svrchované území. Džajšankar v prohlášení po rozhovoru s Wangem I uvedl, že vysvětlil indickou pozici, a dodal, že Dillí se cítí zavázáno k jednání o snížení napětí.

Zatímco Džajšankar zdůraznil řešení cestou diplomacie, indické sdělovací prostředky volí podstatně bojovnější tón. Indičtí komentátoři volají po ostré reakci na pohraniční střet s čínskými vojáky.