Turecko pomůže lidem, kteří přišli kvůli koronaviru o práci. Netýká se to ale čtyř milionů uprchlíků

Události: Turecko a uprchlíci (zdroj: ČT24)

Turecký prezident Recep Erdogan u příležitosti Prvního máje přislíbil pomoc lidem, kteří kvůli koronaviru přišli o práci. Ta se ale netýká běženců, kteří v zemi v drtivé většině pracují načerno. Země jich hostí nejvíc na světě – přes čtyři miliony.

V únoru se tisíce migrantů upnuly k naději otevřené cesty do Řecka. Po týdnech u zavřených hranic je turecké úřady odvezly do karantény a odtud do Istanbulu. Mezi migranty byl také Syřan Ali, který je v Turecku rok. Snaha dostat se na Západ ho stála veškeré úspory.

„Zkusím si najít práci a našetřit peníze. Chci se znovu pokusit dostat do Evropy,“ říká Ali. Sehnat práci ale bude těžší než obvykle. Podle prognózy profesora ekonomie Erola Taymaze by v souvislosti s koronavirem mohlo přijít o práci až šest a půl milionu Turků. Jako první na řadu přijdou v drtivé většině nelegálně pracující běženci.

Patří mezi ně i Numan. Také on absolvoval anabázi u řeckých hranic. Předtím načerno pracoval v textilní továrně. „Továrna je zavřená kvůli koronaviru a šéf mi řekl, že pro mě žádnou práci nemá,“ vysvětluje. Jednačtyřicetiletý Numan ze Sýrie musí uživit rodinu i přesto, že je nyní bez příjmu. Ta se navíc před pár týdny, ještě v uprchlickém táboře, rozrostla o nového člena.

Numan dál sní o cestě do Evropy. Ta před čtyřmi lety Turecku slíbila šest miliard eur za to, že se bude o běžence na svém území starat a bránit jim v cestě na západ. Pokračování této evropsko-turecké migrační dohody zastínila pandemie koronaviru. S tím, jak se turecká ekonomika dostává do potíží, bude finační pomoc Evropy ještě důležitější.

Přes čtyři miliony uprchlíků

Krizi na řecko-tureckém pomezí způsobilo rozhodnutí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana z konce února, kdy nechal otevřít svou stranu hranice a přivézt na ni autobusy tisíce migrantů. Chtěl tím Západ přimět k příslibu dalších peněz pro téměř čtyři miliony syrských uprchlíků na jeho území. Tisíce běženců se tak nahromadily na řecko-turecké hranici.

Pro drtivou většinu běženců ale vše skončilo zklamáním. Chránit hranici se vydaly i posily z Evropské unie včetně osmi českých policistů. Úplný konec nadějí na přechod do prostoru EU přišel s nástupem koronavirové krize. Na konci března Ankara oznámila, že nechala vyklidit tábor pro posledních šest tisíc běženců. 

Podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) je v Turecku zhruba 4,1 milionu uprchlíků. Z toho přes 3,7 milionu pochází ze Sýrie.

Události: Turecká cesta k překonání epidemie (zdroj: ČT24)