Pandemie je zkouška naší lidskosti, ne válka, řekl Steinmeier. Královna mluvila o velikonoční naději

Ve Spojených státech za jediný den zemřelo v souvislosti s nemocí COVID-19 přes dva tisíce lidí, uvedla Univerzita Johnse Hopkinse, která publikuje statistiky z celého světa. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier v projevu zdůraznil, že o uvolnění opatření rozhodují především občané svým chováním. V Soulu se chystají dávat lidem, kteří porušují domácí karanténu, elektronické náramky. Celkově se nemocí na celém světě nakazilo už téměř 1,7 milionu lidí a podlehlo jí přes sto tisíc pacientů. Astronauti z Mezinárodní vesmírné stanice mají obavy z návratu.

  • Počet potvrzených nákaz ve světě přesáhl 1,7 milionu. Nejvíc nemocných hlásí USA, a to přes půl milionu. Druhým nejsilněji zasaženým státem je Španělsko s přibližně 161 tisíci případy, následuje Itálie s více než 147 tisíci, Francie se 125 tisíci a Německo se 122 tisíci. Ve žádné z těchto zemí už počty nově nakažených nerostou.
  • Rakousko zavede po Velikonocích kontroly na hranicích s Českem a Slovenskem.
  • Británie ohlásila v pátek večer rekordní počet mrtvých, za den zemřelo 980 lidí s COVID-19. Premiér Boris Johnson se z JIP vrátil na normální lůžko.
On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Spojené státy pokračují v opatřeních. „Prodlužujeme nařízení o omezení pohybu do 15. května. Činíme tak na rady odborníků. Znamená to, že mnoho podniků kromě těch nejdůležitějších zůstane zavřeno a budeme také dál požadovat ochranu obličeje jak pro zaměstnance, tak pro zákazníky,“ uvedl starosta Los Angeles Eric Garcetti. 

Školy v New Yorku zůstanou uzavřeny do konce školního roku, oznámil starosta Bill de Blasio.

Prezident Donald Trump nařídil představitelům své administrativy, aby pomohli v boji s pandemií Itálii. Pomoc by měla spočívat v poskytnutí zdravotnických potřeb a humanitární pomoci, američtí vojáci mají být připraveni na stavbu polních nemocnic či na přepravu zásob, informovala agentura Reuters.

„Itálie, jeden z našich nejbližších a nejstarších spojenců, je pustošena pandemií nemoci COVID-19, která si již vyžádala více než osmnáct tisíc životů, přivedla velkou část italského zdravotního systému na pokraj kolapsu a navíc hrozí, že dostane italskou ekonomiku do hluboké recese,“ uvedl prezident. 

Italský premiér Giuseppe Conte oznámil, že celostátní karanténa se prodlouží do 3. května. Podle něj šlo o těžké, ale nezbytné rozhodnutí. Otevřou se ale některé obchody.

Itálie také sleduje kauzu milánského domova pro seniory, kde na COVID-19 zemřelo přes sto lidí. Justiční úřady vyšetřují jeho šéfa. Rodiny obětí i zaměstnanci zařízení se domnívají, že vedení ignorovalo preventivní opatření. Úřady vyšetřují dění i v dalších pečovatelských domech.

Pandemie ovlivnila i Velikonoce ve Vatikánu. Účastníky tradičního velkopátečního procesí, které se místo u Kolosea uskutečnilo na Svatopetrském náměstí, byli mimo jiné dva lékaři v bílých pláštích, kteří pečují o nakažené koronavirem. Obřad křížové cesty se kvůli pandemii odehrál bez věřících, papež vše sledoval ze schodů Baziliky svatého Petra.

Seriál do karantény

Ve Španělsku parlament prodloužil nouzový stav do 26. dubna. Křivka nových případů se už zploštila. Nejzasaženější v zemi dál zůstává madridský region, na druhém místě je Katalánsko. 

Veřejnoprávní televize TVE začala vysílat sitcom nazvaný Deníky z karantény (Diarios de la cuarentena), kterým chce zpříjemnit nucenou izolaci. „V podstatě 24 hodin denně informujeme o dramatických událostech této pandemie, počítáme mrtvé, nakažené, uzdravené. Myslím, že už je čas dát lidem také trochu naděje a pomoci divákovi, aby byl doma rád,“ řekl deníku El Mundo programový ředitel TVE Fernando López Puig. „Veřejnoprávní televize má informovat, ale také bavit, a to je to, co děláme,“ dodal.

Herci tohoto sitcomu jsou vlastně zároveň i kostyméry, maskéry i kameramany. Každý dostal mobil s vysokým rozlišením, stativ a mikrofon s větším dosahem, aby se mohl po bytě pohybovat. Režisér je řídí přes Skype a nahrávky pak zpracují profesionální technici. A přitom nikdo nemusí opustit svůj byt.

Sitcom na pozadí pandemie připravuje i Česká televize, která tento týden oznámila natáčení seriálu Láska v čase korony. Způsob vzniku bude od španělského projektu odlišný. Bude se točit s robotickými kamerami a s minimálním štábem, na scéně budou spolu jen herci, kteří žijí ve společné domácnosti, a mezi ostatními bude při natáčení bariéra.

Se psem to jde lépe

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock řekl, že kabinet ještě nemá dostatek potřebných informací na to, aby mohl přistoupit ke změnám v aktuálních omezujících opatřeních. „Ať je jakkoli teplé počasí, ať vypadá místní pláž či park sebelákavěji, potřebujeme, abyste zůstali doma, protože zdravotníci v nemocnicích po celé zemi bojují dnem i nocí o to, aby vážně nemocní lidé mohli dál dýchat,“ apeloval ministr na Brity před prodlouženým svátečním víkendem.

Vláda se musí obejít bez svého šéfa Borise Johnsona, který je s COVID-19 v nemocnici. „Premiér nadále dělá velmi dobré pokroky,“ uvedl mluvčí úřadu vlády. Už v pátek řekl, že dokáže ujít kratší vzdálenost a má dobrou náladu. Zdůraznil rovněž, že je „v rané fázi“ zotavování. Kdy nemocnici opustí, stále není jasné. Podle stanice Sky News si Johnson čas v nemocnici krátí luštěním sudoku a sledováním filmů. Zhlédl mimo jiné fantasy trilogii Pán prstenů.

Události: Koronavirus v USA a Británii (zdroj: ČT24)

Zemi podruhé v krátké době oslovila královna Alžběta druhá. „Víme, že nás koronavirus neporazí. Temnota může být jako smrt, zejména pro ty, kdo trpí zármutkem, ale světlo a život jsou větší. Živoucí plamen velikonoční naděje může být naším stálým průvodcem, když čelíme budoucnosti,“ řekla.

Britové se v karanténě začali s větší vervou věnovat zvířatům. Útulky registrují zvýšený zájem o adopci psů a koček. Některé však varují před tím, aby lidé později svého rozhodnutí pořídit si zvíře nelitovali, píše agentura AFP. Vysoké tržby hlásí i obchody s potřebami pro zvířata. 

Středoevropská opatření

V Německu vzrostl počet infikovaných méně než o den dříve. Prezident Steinmeier vyzval k trpělivosti, ukázněnosti a solidaritě. V mimořádném projevu ocenil Němce za to, jakým způsobem k omezujícím nařízením přistoupili. Rovněž zdůraznil, že o jejich uvolnění nerozhodují jen politici a zdravotní experti, ale především svým chováním každý z občanů. Ohradil se proti srovnání pandemie s válkou, naopak ji vnímá jako zkoušku lidskosti.

Bezpečnostní opatření byla příčinou kuriózního případu. Při jízdě domů z bavorského Würzburgu do Rostocku na severu Německa nenašel řidič otevřený žádný hotel, proto se rozhodl vyspat v kufru svého auta. Víko se ale nešťastně zaklaplo a muž se nemohl dostat ven, na vysvobození pak čekal čtyři hodiny. „Snad se i trochu vyspal,“ uvedla policie v tiskovém prohlášení.

Nejzasaženější oblastí v Maďarsku zůstávají hlavní město Budapešť, okolní Pešťská župa a centrální župa Fejér. Zasaženy jsou už všechny župy. Vláda ve čtvrtek prodloužila celostátní omezení pohybu na neurčito s tím, že bude nezbytnost opatření vyhodnocovat každý týden.

Nejpostiženějším regionem v Polsku je Mazovské vojvodství, které tvoří hlavní město Varšava a její okolí. Nadprůměrně nakažených je také v Dolnoslezském a Slezském vojvodství hraničícími s Českem.

Rakouské Kuratorium pro dopravní bezpečnost (KfV) se obává, že až se v zemi v nadcházejícím týdnu poprvé od nuceného koronavirového uzavření opět otevřou hobbymarkety, povede to k nárůstu počtu zraněných kutilů. Za normálního stavu se v Rakousku stane ročně 14 tisíc takových úrazů, které musí být ošetřeny v nemocnicích, napsala agentura APA. Třetina všech zranění, které si lidé způsobí kutilskou činností, vzniká při práci s noži, pilami, rozbrušovačkami, hoblíky, hřebíky a dalšími ostrými předměty.

Nakažení bez příznaků

V Turecku platí v jednatřiceti provinciích úplný zázak vycházení. Kvůli pandemii také zažívá renesanci tamní tradiční aromatická látka jménem kolonya, která funguje díky vysokému podílu alkoholu jako dezinfekce. Tradičně se látka s vůní fíkových květů, jasmínu, růže nebo citrusů stříká na ruce hostů, když vcházejí do domu, hotelu či nemocnice, když dojedí jídlo v restauraci, anebo když se sejdou na bohoslužbě. Od prvního potvrzeného případu nákazy se podle hlavních výrobců zvýšil prodej nejméně pětinásobně.

Události: Koronavirus v Turecku (zdroj: ČT24)

V Íránu v sobotu otevřely některé podniky a vládní úřady působící mimo Teherán, prezident Hasan Rouhání ale obyvatele vyzval, aby dál důsledně dodržovali opatření proti šíření viru: „To, že se zmírňují omezení, neznamená, že se mohou ignorovat zdravotní pravidla.“ Lidé by podle něj měli nadále dodržovat například omezení sociálních kontaktů.

V Egyptě musela policie použít slzný plyn k rozehnání vesničanů, bránících pohřbu lékařky, která podlehla nemoci COVID-19. Vesničané se obávali, že by pohřeb mohl rozšířit nákazu do delty Nilu.

Čínská národní zdravotní komise uvedla, že zachytila virus u 34 lidí, kteří nevykazovali žádné příznaky COVID-19. Počet potvrzených nově infikovaných v poslední době střídavě stoupá a klesá, výkyvy jsou ale jen v řádu desítek. Většinou jde podle čínských úřadů o takzvané importované případy. 

V Jižní Koreji přibývají nízké desítky nových případů. Vláda chce přesto dál zpřísňovat opatření. Lidem, kteří porušují domácí karanténu, hodlá nasazovat elektronické náramky, informovala agentura AP. První by jej mohli dostat už za dva týdny. 

Zástupce jihokorejského ministerstva vnitra nicméně přiznal, že povinné nošení náramků nemá dostatečnou oporu v zákoně. Policie proto bude lidem v karanténě dávat podepsat informovaný souhlas.

Podle nedávno zpřísněného zákona mohou lidé v Jižní Koreji dostat až roční trest vězení nebo pokutu v přepočtu více než 200 tisíc korun, pokud poruší pravidla karantény. Lidé, kteří dobrovolně podepíšou souhlas s nošením náramku a přesto karanténu opustí, by podle zástupce ministerstva vnitra mohli ale dostávat nižší tresty. 

Obavy ve vesmíru

Američtí astronauti Jessica Meirová a Andrew Morgan se připravují na návrat z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) na Zemi v neobvyklém režimu. „Je pro nás neskutečné sledovat celou tu situaci, která se odehrává na planetě pod námi,“ řekla novinářům Meirová. „Můžeme vám říci, že Země odsud vypadá stále stejně úžasně jako vždycky, takže je těžké uvěřit, co se všechno změnilo za dobu, kdy jsme tam nebyli,“ dodala.

Doplnila, že pro ni bude rovněž obtížné, že nebude moci po tak dlouhé době ve vesmíru obejmout svou rodinu a přátele. V této souvislosti si myslí, že se na Zemi bude nejspíš cítit ještě osamělejší než ve vesmíru.

Morgan odletěl na vesmírnou stanici loni v červenci, Meirová pak v září. Na Zemi se vrátí společně s kosmonautem ruské vesmírné agentury Roskosmos Olegem Skripočkou. Na ISS tak zůstanou tři noví členové posádky - ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a americký astronaut Christopher Cassidy - kteří tam dorazili tento týden.