Mongolsko uzavírá kvůli koronaviru všechny školy. Auta a chodci se nedostanou do Číny

Mongolsko až do 2. března uzavírá všechny školky, školy, univerzity a další vzdělávací zařízení. Tamní úřady se tak snaží zabránit šíření koronaviru, který v uplynulých dnech zasáhl sousední Čínu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na mongolská média. Úřady rovněž uzavřely pro chodce a automobilovou dopravu hraniční přechody s Čínou a zakázaly veškerá veřejná shromáždění.

„Chodci a auta nesmějí překročit hranici do Číny,“ potvrdil vicepremiér Ulzijsajchany Enchtuvšin. Opatření se ale netýká železniční a letecké dopravy.

Uzavření vzdělávacích institucí se dotkne třeba také profesních školení či autoškol a zrušen bude i mezinárodní dětský tábor v horském středisku Nairamdal. Základní školy by měly učit žáky prostřednictvím on-line kurzů.

Uzavřena zůstanou i další veřejná místa a zakázané jsou i veřejné akce, to znamená „konference, jakákoliv veřejná shromáždění jako sportovní akce, zábavní akce či cestování a soutěže,“ dodal vicepremiér.

Mongolsko podle něj těmito opatřeními reaguje na skutečnost, že několik případů nákazy bylo potvrzeno v čínské provincii Vnitřní Mongolsko, která s Mongolskem sousedí. V samotném Mongolsku se zatím žádný případ neobjevil, tamní úřady ale považují riziko za vysoké.

V čínském Wu-chanu, odkud se virus šíří, je nyní 31 mongolských studentů, na jejichž návratu do vlasti se podle Enchtuvšina pracuje. Celkem je v Číně asi dvě stě padesát mongolských studentů.

Čína hlásí osmdesát mrtvých

Kvůli nákaze novým koronavirem již v Číně zemřelo osmdesát lidí, potvrzených případů nakažení je 2744. Informovala o tom čínská národní zdravotnická komise. Dalších víc než třicet tisíc lidí, kteří přišli do kontaktu s pravděpodobnými nakaženými, zdravotníci sledují. Čínská vláda rovněž potvrdila pět případů nákazy v Hongkongu a dva případy v Macau.

Koronavirus se také objevil v Thajsku, na Tchaj-wanu, v Japonsku, v Jižní Koreji, ve Vietnamu, v Singapuru, v Malajsii, v Nepálu, v USA, ve Francii, v Kanadě a v Austrálii.

Nový typ koronaviru se objevil koncem loňského roku v Číně, šířit se začal z jedenáctimilionového města Wu-chan v provincii Chu-pej. Podle lékařů vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečku, kašel, problémy s dýcháním). Pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání.