Střelby v Uherském Brodě si všímají přední světová média

Praha – Prakticky všechna přední světová média si všímají tragického incidentu v Uherském Brodě. Britská BBC, SkyNews či Daily Telegraph, stejně jako třeba americká CNN nebo německý Die Welt, umístily informaci o osmi mrtvých mezi hlavní zprávy na svém webu.

Jako neobvyklou událost pro zemi, která je klidná a nezažila velký útok střelce, popisuje uherskobrodský případ britská BBC nebo ruský list Kommersant. Německý deník Die Welt v internetovém vydání nazval události na jihovýchodní Moravě „Dramatem v restauraci“, ve svém vysílání o nich informuje třeba i americká zpravodajská televize CNN.

„Zahraniční média, a to i globální, jsou na podobné zprávy v současnosti citlivá. Uplynula krátká doba od útoků v Kodani, v Paříži nebo v Sydney. Už jenom proto světová média v denním kontinuálním proudu ta událost zaujala,“ dodává redaktor zahraninčí redakce ČT Václav Černohorský.

Die Welt informuje o střelbě v Uherském Brodě
Zdroj: ČT24/diewelt.de
Na německém Bildu se vraždění v ČR dostalo mezi hlavní zprávy
Zdroj: ČT24/Bild.de

Agentura AP připomíná, že v Česku jsou přísné zákony ohledně držení zbraní, ale že se velké oblibě těší myslivost. Internetový portál britského deníku The Daily Telegraph případu věnuje on-line reportáž. Velkou pozornost věnují střelbě slovenská i ruská média, bulvární slovenský portál čas.sk píše o „masakru v Čechách“.

Z webu televize SkyNews
Zdroj: ČT24/skynews.com
Incident neušel ani britskému Guardianu
Zdroj: ČT24/guardian.co.uk

Ruský Kommersant spekuluje, že nejspíš nešlo o nábožensky motivovaný teroristický útok podobný lednovému atentátu na redakci francouzského listu Charlie Hebdo. Asi 60letý muž v restauraci Družba, který byl zřejmě psychicky labilní, zastřelil nejspíš osm lidí a po útoku spáchal sebevraždu.

Web BBC informuje o tragédii v Uherském Brodě
Zdroj: ČT24/bbc.com
Zpráva o střelbě v on-line vydání ruského deníku Kommersant
Zdroj: ČT24/kommersant.ru
Zpráva mezinárodního vydání ruské RT
Zdroj: ČT24/RT.com
Web televizní stanice Al-Džazíra
Zdroj: ČT24/aljazeera.com
Španělský deník El Mundo
Zdroj: ČT24/elmundo.es
Web deníku SME umístil střelbu na pozici hlavní zprávy
Zdroj: ČT24/Sme.sk