Oběti sexuálního skandálu v Británii chtějí nový vyšetřovací panel

Londýn - Desítky obětí dětského zneužívání ze 70. a 80. let vyzvaly britskou vládu, aby zrušila dosavadní vyšetřovací panel a nahradila ho lidmi bez možného střetu zájmu. Výzva přichází poté, co ministryně vnitra Teresa Mayová právě takovou možnost připustila. Podle zástupce Národní asociace pro dětské oběti zneužívání Petera Saunderse by se k výzvě mohla připojit většina kdysi zneužitých.

Labouristický poslanec Simon Danczuk, který upozornil na historický případ známého člena parlamentu Cyrila Smithe, řekl pro BBC Radio 4, že řada obětí cítí beznaděj z dosavadního vedení vyšetřování. Příslušná komise byla podle něj zřízena v červenci a začala pracovat, ale nyní hrozí, že v ní nebude nikdo zasedat. „To, co vidíme, hraničí s velkou hanbou v souvislosti s tím, jak vláda, Teresa Mayová i resort vnitra selhali při organizaci vyšetřování,“ řekl později pro stanici BBC 5 live.

V dopise adresovaném ministryni vnitra tak oběti zneužívání volají po novém vyšetřování, které „donutí svědky vypovídat pod přísahou.“ Podle dokumentu je prý zásadní, aby tyto pravomoci „zabránily manipulaci s důkazy či jejich odmítání“. Autoři dopisu by také rádi uvítali speciální policejní tým, který by se zabýval jednotlivými případy a stíhal podezřelé.

Z dopisu adresovaném ministerstvu vnitra:

„Je důležité, aby ti, kdo vedou vyšetřování, byli bez silných vazeb na prominentní osoby i dalšího možného střetu zájmu.“

Jedna ze členek panelu, baronka Elisabeth Butler-Slossová, odstoupila pouhý týden po ustavení komise. Čelila totiž tlaku kvůli tomu, že její zesnulý bratr byl v 80. letech generální prokurátor. Na její místo nastoupila zastupitelka Londýna Fiona Woolfová, ani ona dlouho ve funkci dlouho nevydržela. Odešla kvůli jejím vazbám na bývalého ministra vnitra Leona Brittana.  

Fiona Woolfová odstoupila z panelu kvůli vazbám na klíčového svědka Leona Brittana
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Právě v červenci naznačil premiér David Cameron znovuotevření případu rozsáhlého zneužívání dětí z pečovatelských domů během 70. a 80. let. Existují totiž důkazy, že v té době existovala skupina pedofilů také přímo v britském parlamentu.

Klíčovým důkazem mají být dva svazky, po kterých se v 80. letech slehla zem. Spolu s nimi tak zmizelo i podezření, že Westminster nefungoval jen jako centrum britské politiky, ale také bezpečný úkryt pro pachatele zneužívání dětí. Posledním známým držitelem je zmiňovaný exministr vnitra Leon Brittan. Nyní poprvé uznal, že stopy po aféře na půdě parlamentu opravdu existovaly.

Jeho svědectví má ale jeden háček. Materiály prý už dříve předal k dalšímu vyšetřování a poté už o nich neslyšel. Přestože autor materiálů tehdy vyhrožoval, že jména osmi svých kolegů zveřejní, vyšetřila policie později jediné. Vina byla dokázána poslanci Cyrilu Smithovi, který měl během 70. a 80. let zneužít řadu dětí. Zemřel ale dřív, než stihl nastoupit k trestu.

Cyril Smith – jediný usvědčení poslanec v pedofilní aféře
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Policie se podle britského deníku Telegraph dostala k novému seznamu s nejméně deseti jmény. Premiér Cameron vyšetřování podpořil a vybídl k jeho tentokrát úspěšnému dokončení. Dobře totiž ví, že někteří pachatelé mohou až dodnes ve Westminsteru beztrestně sedět.

Vyšetřování s pedofilním stínem tak po odhalení několika celebrit ukázalo i na mnohem větší a mocnější skupinu. „Víme, že dobrým přítelem Cyrila Smithe byl Jimmy Savile a včera jsme se dozvěděli, že Savile se dobře znal s Rolfem Harrisem. Ta síť opravdu existovala,“ tvrdí poslanec Danczuk.

Moderátorskou hvězdu Jimmyho Savila, který zneužil stovky dětí, usvědčila policie až po jeho smrti. Bavič a zpěvák Rolf Harris má zase za sebou první noc ve vězení. Za zneužívání nezletilých dívek mu soud uložil skoro šestiletý trest. Policie také zadržela rozhlasového moderátora Davea Lee Travise, kterého později propustili na kauci.

Třicet měsíců si za zneužívání mladých dívek odsedí další moderátor BBC Stuart Hall. Hall dostal v červnu jen patnáctiměsíční trest, ten ale nyní soudce odvolacího soudu označil za „nepřiměřeně mírný“ vzhledem k tomu, že oběti budou jeho činy poznamenané celý život. Hall rozsudek odvolacího soudu dnes sledoval prostřednictvím videokonference ve věznici v Prestonu. Na zvýšení trestu nijak nereagoval.