Jestřáb Bolton dolétal. Rezignoval, protože Trump s ním v mnohém silně nesouhlasil

Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton na prezidentovu žádost rezignoval. Oznámil to na Twitteru Donald Trump, který chce jeho nástupce jmenovat příští týden.

„Informoval jsem včera večer Johna Boltona, že jeho služby v Bílém domě již nejsou potřebné. Silně jsem nesouhlasil s mnoha jeho návrhy, stejně jako kolegové v úřadu,“ napsal Trump. Dodal, že poradce rezignoval v úterý ráno.

Odstupující poradce popsal svůj konec jinak: „Nabídl jsem včera večer rezignaci a prezident Trump řekl, že si o tom promluvíme zítra.“

Agentura AP uvedla, že Boltonův konec byl pro mnohé v Bílém domě překvapením. Zhruba hodinu před tím, než Trump o odchodu bezpečnostního poradce informoval, ohlásil tiskový odbor společnou tiskovou konferenci poradce s ministry zahraničí a financí.

Tvrdý muž

Bolton má pověst jestřába, informuje agentura Reuters. Upozorňuje na to, že prezidenta často tlačil k tvrdšímu přístupu vůči Severní Koreji, Rusku nebo Afghánistánu. Byl také hlavním tvůrcem současné americké politiky vůči Íránu. Tuto reputaci si vysloužil už za svého působení v pozici náměstka ministra zahraničí, kde prosazoval použití vojenské síly proti Íránu či Severní Koreji.

Poradce íránského prezidenta Hasana Rúháního Hesámeddín Ašena odchod vlivného úředníka komentoval slovy, že americká strategie maximálního nátlaku vůči Íránu selhala. 

Trump podle Reuters o jeho sklonech řešit problémy silou několikrát žertoval. Na jedné poradě v oválné pracovně prý řekl: „John nikdy neviděl válku, která by se mu nelíbila.“ Zahraničním návštěvám podle Reuters zase při představování říkal, že Boltona jistě znají, neboť je to ten, který je nechá vybombardovat.

Bolton byl třetím poradcem pro národní bezpečnost současného prezidenta, do funkce nastoupil v dubnu 2018. Od té doby se střetával s ministrem zahraničí Mikem Pompeem, který je považován za jednoho z členů vlády nejloajálnějších Trumpovi.