Kanada: Muž, který zneškodnil osamoceného střelce, se stal hrdinou

Ottawa - Kanadská policie oznámila, že střelec, který včera u parlamentu zabil hlídkujícího vojáka, neměl komplice. Právě kvůli pátrání po případných spolupachatelích probíhala ve vyklizeném centru kanadské metropole ještě hodiny po útoku policejní operace. Útočníka po vpádu do parlamentu zastřelil člen čestné stráže Kevin Vickers, který se kvůli svému činu stal doslova národním hrdinou.

Pozdě večer místního času (dnes nad ránem SELČ) ale policie nejvyšší stupeň pohotovosti odvolala s tím, že bezprostřední nebezpečí už nehrozí. „Už neexistuje žádné ohrožení veřejné bezpečnosti,“ potvrdil ottawský policejní šéf Charles Bordeleau.

Kanadský premiér Stephen Harper prohlásil, že země se útokem nenechá zastrašit a zintenzivní svůj boj proti terorismu. „Události tohoto týdne jsou temnou připomínkou, že Kanada není chráněná před oním druhem teroristických útoků, které jsme vídali jinde.“ K incidentu v Ottawě došlo dva dny poté, co nedaleko Montrealu islámský radikál zaútočil na dva kanadské vojáky a jednoho usmrtil.

Útok Zehafa-Bibeaua zaznamenaly kamery:

Kanadskou metropoli zaskočil útok maskovaného střelce ve středu kolem poledne místního času (večer SELČ). Muž vyzbrojený útočnou puškou nejprve smrtelně zranil vojáka držícího stráž u válečného památníku. Poté se strhla divoká přestřelka i v nedaleké budově parlamentu, kde právě zasedala vláda. Ozbrojeného muže, kterého později policie identifikovala jako 32letého Michaela Zehafa-Bibeaua, tam usmrtil člen čestné stráže Kevin Vickers.

Kevin Vickers
Zdroj: ČTK/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Podle mnohých osmapadesátiletý Kevin Vickers svým chladnokrevným jednáním zabránil ještě většímu masakru a zabití dalších lidí, napsala kanadská média. Policie ještě detaily přestřelky nezveřejnila, Vickers také nikde nepopsal, co přesně během útoku dělal. V médiích a na sociálních sítích se ale rychle rozšířila zpráva o jeho činu.

Maskovaný střelec nejprve smrtelně zranil vojáka držícího stráž u válečného památníku v Ottawě. Poté se strhla divoká přestřelka i v nedaleké budově parlamentu, kde v té chvíli právě zasedala vláda. Bělovlasý Vickers, který je už dědečkem, zůstal během tohoto chaosu klidný, šel do své pracovny, vzal si zbraň a přesnou střelou útočníka zabil, aby již nemohl dále vraždit, napsal americký deník Washington Post. Poté prý zavolal své matce, aby jí řekl, že je v pořádku.

Poslanci kanadského parlamentu „vděčí za svou bezpečnost a za své životy čestné stráži Kevinu Vickersovi, který zastřelil útočníka přímo před jednací místností,“ napsal na Twitteru jeden z poslanců Craig Scott. Kanadští zákonodárci Vickerse přivítali ovacemi ve stoje.

MPs and Hill staff owe their safety, even lives, to Sergeant at Arms Kevin Vickers who shot attacker just outside the MPs' caucus rooms.

Podle televizní stanice CBC sloužil Vickers téměř 30 let u Královské kanadské jízdní policie. Kdysi měl například na starosti i ochranu během návštěvy britské královny Alžběty II. a prince Andrewa. V minulosti pracoval na oddělení vražd i drogových deliktů. „Nemohu na něj být více hrdý, než jsem teď,“ uvedl jeho bratr John Vickers. Kevin byl podle něj „vždycky odhodlaný sloužit lidem a své zemi“ a za 28 let u kanadské královské policie zbraň v přestřelce nepoužil. „Možná to vypadá hrdinsky, ale Kevin se zachoval jako Kevin,“ dodal.