Vrahem Kuciaka a jeho snoubenky je údajně Marček. Vyšetřovatelé ho původně měli za řidiče

Události ČT: Vrahem Kuciaka a jeho snoubenky je údajně Marček (zdroj: ČT24)

Vrahem slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové byl patrně jeden z obviněných Miroslav Marček, který se k činu během vyšetřování přiznal a jehož kriminalisté původně označovali jen za řidiče. Vyplývá to z prohlášení dvou elitních prokurátorů, kteří dohlížejí na vyšetřování loňské dvojnásobné vraždy.

Vyšetřovatelé původně za střelce považovali jiného obviněného, Tomáše Szabóa. „Důkazy nás opravňují k závěru, že střelcem-vrahem byl Miroslav M.,“ řekl jeden z dvojice prokurátorů, který si nepřál zveřejnit své jméno. Dodal ovšem, že ohledně průběhu vraždy ještě přetrvávají jisté pochybnosti. Vražednou upravenou zbraň policie nenašla, zajistila ale její původní hlaveň.

V případu vraždy Kuciaka a Kušnírové policie již dříve obvinila pět osob. Mezi nimi je i kontroverzní podnikatel Marian Kočner, který si podle vyšetřovatelů vraždu Kuciaka objednal. Podle prokuratury zatím nejsou důkazy pro obvinění dalších osob. Slovenská média již letos v dubnu informovala, že k vraždě Kuciaka a Kušnírové se přiznal bývalý voják a Szabóův bratranec Marček. Policie následně provedla také rekonstrukci vraždy, která se stala v domě dvojice ve vesnici Veľká Mača nedaleko Trnavy.

Prokurátoři bez bližších informací také uvedli, že byly zjištěny poznatky o trestné činnosti představitelů státních orgánů na různých úrovních. Informace patrně pocházejí z komunikace, kterou Kočner prostřednictvím mobilní aplikace Threema vedl s Alenou Zsuzsovou, rovněž stíhanou mimo jiné za vraždu Kuciaka. Tyto informace podle médií také odhalily Kočnerovy kontakty na předáky vládních stran, kteří ale spojení s Kočnerem popřeli.

Někteří z obviněných z vraždy Kuciaka a Kušnírové jsou obviněni také v případech dalších dvou vražd, a to podnikatele Petera Molnára a dále bývalého primátora jihoslovenského města Hurbanovo Lászlóa Basternáka. Čtyři z pěti obviněných z Kuciakovy vraždy čelí také obvinění z přípravy vražd bývalého ministra vnitra a spravedlnosti a nynějšího advokáta Daniela Lipšice a prokurátorů Petera Šufliarského a Maroše Žilinky.

„Jde o nejméně čtyři dokonané vraždy a přípravy nejméně dalších tří vražd. Jde o případ, který je v dějinách slovenské kriminalistiky výjimečný. Jen shodou náhod nedošlo (k připravovaným vraždám),“ uvedl prokurátor speciální prokuratury, který stejně jako jeho kolega také nedal svolení ke snímání své tváře na tiskové konferenci. Prokurátoři speciální prokuratury na Slovensku se zabývají nejzávažnějšími kriminálními případy.

Horizont ČT24: Marček se přiznal k vraždě Kuciaka a jeho partnerky (zdroj: ČT24)

Prokurátoři také obhajovali postup policie, která loni odebrala české investigativní novinářce Pavle Holcové mobilní telefon v rámci vyšetřování Kuciakovy vraždy. „Postup orgánů činných v trestním řízení byl plně legitimní a v souladu s právními předpisy. To potvrdil (slovenský) ústavní soud, který odmítl ústavní stížnost (Holcové) jako zjevně neopodstatněnou,“ řekl prokurátor. Po kritice postupu kriminalistů vůči Holcové jí byl telefon podle prokuratury vrácen, aniž s ním bylo manipulováno.

Prokuratura: vrahem Kuciaka byl Marček (zdroj: ČT24)

Kuciak psal také o Kočnerových aktivitách. S Holcovou zase spolupracoval na nedokončeném článku o italské mafii na Slovensku. „Italská stopa“ v případu Kuciakovy vraždy se podle dřívějšího sdělení prokuratury nepotvrdila.

Závěry se očekávají na podzim

Završení vyšetřování případu vraždy, která loni vyústila v mohutné protivládní demonstrace a k demisi tehdejšího premiéra Roberta Fica, prokuratura očekává letos na podzim. Následně by měla být podána obžaloba.