Norská policie šetří pokus o terorismus: jeden zraněný po střelbě v mešitě

Jako možný teroristický útok vyšetřuje norská policie sobotní střelbu v mešitě u hlavního města Oslo. Oznámil to její mluvčí Rune Skjold. Podezřelý byl dopaden. Při incidentu byl lehce zraněn jeden člověk, kterému se podařilo střelce přemoci, napsala BBC. Pravděpodobného pachatele policie podle tiskových agentur také podezírá, že zavraždil svou nevlastní sestru.

„Vyšetřujeme to jako pokus o provedení teroristického činu,“ prohlásil Skjold. Policie již v sobotu dopadla pachatele, podrobnosti k útoku však nesdělila.

Mešita je v Baerumu, což je západní předměstí Osla. Představitel mešity norským médiím řekl, že útočníka přemohli sami věřící ještě před příjezdem policie. V době útoku byly podle něj v mešitě pouze tři osoby.

„Jeden z našich věřících byl zasažen, střílel běloch v přilbě a v uniformě,“ řekl představitel mešity. „Chlap, který vypadal jako Nor a měl s sebou opakovací brokovnici a pistole, vstoupil do mešity a začal kolem sebe střílet,“ řekl a dodal, že zasažen byl pětasedmdesátiletý muž.

Policie později informovala o nalezení těla mrtvé ženy, která byla příbuznou zadrženého muže a byla nalezena v jeho domě. Posléze upřesnila, že šlo o sedmnáctiletou nevlastní sestru předpokládaného útočníka z mešity, kterého podezírá z jejího zabití.

Podezřelý šířil na internetu extremistický obsah

Mluvčí popsal podezřelého jako „norského muže“ a dodal, že ho policie znala již před incidentem. Podle Skjolda šířil na internetu extremistický obsah. Neoznačil ho však za osobu s „kriminálním pozadím“. Zdá se, že jednal sám. Při nočním výslechu odmítl vypovídat.

Podezřelý údajně před útokem zanechal na internetovém fóru poselství zmiňující „válku ras“ a vyjadřující obdiv k pachateli březnového útoku na mešity na Novém Zélandu s 51 oběťmi na životech. Dosud se však nepodařilo s jistotou ověřit pravost tohoto příspěvku ani s jistotou určit, kdo byl autorem, dodala AFP.

Terčem několika útoků z řad norských pravicových radikálů se v minulosti stala i centrální mešita v Oslu, která byla postavena v roce 1977 a kterou navštěvuje více než 5000 věřících. Byla ovšem také svědkem sporů uvnitř samotné muslimské komunity. Před pěti lety Nor pákistánského původu napadl sekyrou a nožem imáma, který odsuzoval náboženský extremismus.