Při vojenské havárii u Bílého moře zemřelo pět pracovníků ruské atomové agentury

Ruská státní společnost Rosatom oznámila, že při čtvrtečním incidentu u Bílého moře zemřelo pět jejích pracovníků. Napsala to agentura TASS. Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek uvedlo, že při zkoušce raketových motorů na kapalné palivo na zkušební střelnici u obce Ňonoksa nedaleko přístavu Severodvinsk nastal výbuch a požár. Přilehlá oblast Bílého moře, Dvinský záliv, byla na měsíc uzavřena pro civilní plavbu.

Podle dřívějšího sdělení ministerstva obrany zahynuli při neúspěšném testu dva lidé a další byli zraněni. Sobotní oznámení ruské federální agentury pro atomovou energii Rosatom uvádí, že usmrceno bylo pět lidí a další tři zraněni a popáleni. Všichni byli dopraveni na specializované lékařské pracoviště, kde je jim poskytnuta nezbytná pomoc, uvedl Rosatom.

K tragické události došlo podle Rosatomu během „inženýrsko-technických prací“ spojených s „izotopovými zdroji“ pohonu raketových motorů na kapalné palivo. Testy se konaly na mořské platformě, z níž výbuch srazil experty do moře, uvedla agentura.

Podle předchozích zpráv se po incidentu v místě testu zvýšila nakrátko radioaktivita, která pak „prudce“ klesla. Také mluvčí města Severodvinsk v prohlášení zveřejněném na internetových stránkách města uvedl, že ve čtvrtek v poledne byl zaznamenán krátkodobý nárůst radiace. V pátek ale už prohlášení na stránkách nebylo.

V médiích se objevily zprávy o zraněných, údajně hospitalizovaných až v Moskvě kvůli ozáření. Gubernátor Archangelské oblasti v sobotu potvrdil, že lidé zranění při neštěstí u Severodvinsku byli dopraveni do Moskvy, kde se o ně starají lékaři v blíže neurčeném „federálním středisku“.

Američtí experti: Havárie může souviset s jadernou střelou

Dva američtí experti na jaderné technologie míní, že exploze a následný únik radiace mohly souviset s testováním řízené střely na jaderný pohon, o které loni mluvil prezident Vladimir Putin. Řekli to nezávisle na sobě agentuře Reuters.

„Explozi raketového motoru na tekutá paliva neprovází radiace a my víme, že Rusko pracuje na nějakém jaderném pohonu pro řízené střely,“ řekl Ankit Panda z Federace amerických vědců. Podobně se vyjádřil také expert kalifornského Ústavu pro mezinárodní studia Jeffrey Lewis. Ten uvedl, že na základě komerčních satelitních snímků a dalších dat se domnívá, že nehoda se stala při testování řízené střely s jaderným pohonem.

Vyšší úředník administrativy prezidenta Donalda Trumpa, který si přál zůstat v anonymitě, nepotvrdil, ale ani nepopřel, že neštěstí by mohlo souviset s jadernou raketou. Vyjádřil se však velmi skepticky k tomu, jak událost vysvětlila Moskva.

Putin se při loňském projevu v ruském parlamentu pochlubil, že Rusko úspěšně vyzkoušelo nový typ balistické rakety na jaderný pohon. Raketa na jaderný pohon podle něj byla úspěšně otestována koncem roku 2017, má neomezený dolet a odolá všem existujícím i budoucím systémům protiraketové a protivzdušné obrany.