Pittsburgh vzpomínal na oběti střelby v synagoze. Soud nařídil vrahovi vazbu

Asi 2500 lidí se v neděli v Pittsburghu zúčastnilo bohoslužby věnované 11 židovským obětem sobotní střelby v místní synagoze. Starosta označil masovou vraždu za nejtemnější hodinu města a při modlitbách zazněla výzva k porážce nenávisti láskou. Americký federální prokurátor podle agentury AP uvedl, že bude pro střelce požadovat trest smrti. Soud ho poslal do vazby bez možnosti kauce.

Bowers se v pondělí k soudu dostavil na kolečkovém křesle. Potvrdil, že vzneseným obviněním rozumí. Ještě před výslechem u soudu byl propuštěn z nemocnice, kde se zotavoval ze střelných zranění.

Řečníci na pietě hovořili o potřebě jednoty. Kritizovali rozmach jedovatých politických výpadů, které podle nich vytvářejí ovzduší vedoucí k násilí. „Budeme se nadále rozvíjet, zpívat, modlit se a společně se učit a pokračovat ve svém historickém dědictví ve městě s nejpřátelštějšími lidmi, co znám,“ řekl rabín Jonathan Perlman. Pieta se konala v univerzitní hale v Pittsburghu. 2300 míst v ní bylo zaplněno, další stovky lidí zůstaly venku.

„Toto je nejtemnější hodina v historii našeho města,“ prohlásil starosta Bill Peduto během nedělní piety. „Ale chci říci ještě něco o Pittsburghu: Jsme odolní. Budeme pracovat společně jako jeden tým. Porazíme nenávist láskou. Budeme městem soucitu a budeme přívětiví ke všem lidem,“ řekl.

Příbuzní podle místních médií chystají první pohřby zastřelených v úterý, všechny pohřební obřady by se měly konat nejpozději do středy.

Trest smrti

Jedenáct lidí zemřelo, když muž vyzbrojený útočnou puškou a třemi pistolemi v sobotu zaútočil na chrám v židovské čtvrti a se zvoláním „všichni Židé musí zemřít“ spustil palbu na věřící. Šest lidí včetně čtyř policistů utrpělo zranění a dva z nich zůstávají v kritickém stavu. Policii se podařilo útočníka dopadnout.

Zadržený střelec, šestačtyřicetiletý Robert Bowers, který se na sociálních sítích netajil antisemitismem, byl obviněn ve 29 bodech federálních zákonů. Zatím se podle stanice BBC zotavuje ze střelných zranění v nemocnici, kde ho dlouze vyslýchala policie.

Prokurátor Scott Brady podle AP řekl, že federální žalobci budou požadovat pro Bowerse trest smrti. Nejprve však podle zákona musejí získat souhlas ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse.

Ti, kdo útok přežili, podle BBC vzpomínali, jak utíkali a skrývali se. Jeden z vůdců tamní židovské obce uvedl, že životy pomohl zachránit výcvik pro podobné situace. Rabín Jonathan Perlman, který „neztuhl jako ostatní“, jak uvedl spolupředseda obce Stephen Cohen, ukryl dva lidi do komory. Jeden z nich, osmaosmdesátiletý Melvin Wax, později otevřel dveře a byl zastřelen.

Trump míří do Pittsburghu

Americký prezident Donald Trump považuje útok za případ masové vraždy. Jeho mluvčí upozornila, že šéf Bílého domu odsuzuje rasismus a nenávist ve všech formách. Trump v úterý v doprovodu manželky Melanie Pittsburgh navštíví, aby v dějišti krveprolití vyjádřili pozůstalým a zraněným svou podporu.