Válka v ulicích Kyjeva: Snajpři a kulky v zádech

Kyjev – Nejdřív létaly mezi policisty a demonstranty na náměstí Nezávislosti dlažební kostky, Molotovovy koktejly, ohlušující granáty a gumové projektily. V posledních dvou dnech se ale situace dramaticky změnila – podle zpravodajských záběrů i fotografií na sociálních sítích je jasné, že na řadu přišla ostrá munice a profesionální ostřelovací pušky. Kdo všechno v ruce drží vražednou zbraň, je skoro nemožné identifikovat.

Boje v Kyjevě (upozornění: drastické záběry) (zdroj: ČT24)

Zpravodajské agentury a sociální sítě přinášejí šokující záběry pouličních bojů v ukrajinské metropoli. Televizní záběry například ukazují skupinku neozbrojených demonstrantů kryjících se provizorními štíty. Při postupu vpřed do nich snajpři zahájí palbu zezadu. Přesto, že někteří z demonstrantů zůstávají ležet zraněni na zemi, střelba neutichá.

Střelce není možné identifikovat. Kromě příslušníků policejních složek se v Kyjevě zřejmě vyskytují i členové armády. S profesionálními puškami se v ulicích objevují i lidé v civilu – nikdo neví, zda patří k Janukovyčovým silám, nebo k protestujícím – či zda jde o nasazené provokatéry.

Kulky v zádech

Mrtví a zranění mají vstřely v zadních částech těla od snajprů, kteří obsadili střechy okolních budov. Střelná zranění v zádech měly ale i oběti přímo na Majdanu. „Víme o celé řadě případů, kdy lidé oblečení v normálních šatech útočili na protestující. Předstírali, že jsou z Euromaidanu, ale zároveň to byli lidé z policejních složek nebo lidé, kteří přímo provokovali další násilí,“ řekla České televizi Olena Ivantsivová z humanitární organizace Člověk v tísni, která se ve středu vrátila z Kyjeva. 

Úřadující ukrajinský ministr vnitra už potvrdil, že nechal policistům rozdat ostré náboje a bojové zbraně. Přístup k nim má ale i druhá strana – díky obsazeným armádním skladům v západních částech země, odkud zásoby do Kyjeva proudí. 

Provokatéři na obou stranách

Situace v centru metropole se mění prakticky z minuty na minutu. Většina zahraničních novinářů má základnu v hotelu Ukrajina, v bezprostřední blízkosti náměstí Nezávislosti. Na místě je i český senátor Jaromír Štětina, podle kterého nikdo přesně neví, kdo patří ke kterému táboru. "Dnes ráno došlo k pokusu o útok demonstrantů na příslušníky jednotek Berkut. Byla to těžká provokace. Členové Berkut nakonec ustoupili. Výsledkem toho všeho bylo, že jsme měli v hotelu několik mrtvých. První mrtvý byl člen Berkutu, ostatní byli z opozičního tábora. Ale mrtví byli na obou stranách (…) Včera ovládaly hotel jednotky Berkut, od dnešního rána ho drží zase druhá ozbrojená strana. Hotel je plný zvláštních lidí, ale nevíme, kdo to je – jestli to jsou provokatéři, nebo titušky (pozn.: ozbrojení rváči, kteří se snaží rozpoutat konflikty a šířit chaos, na záběrech jsou vidět za policejními kordony, odkud atakují demonstranty)," popisuje situaci Štětina.

Titušky - provokatéři v zákrytu policejních štítů
Zdroj: ČT24
Záběry polské televize: ukrajinský policista ozbrojený kalašnikovem
Zdroj: ČT24/Twitter/@obk

Provokatéři jsou nyní na obou stranách a nikdo je nedokáže ovládat. Vyostření situace a další masové srážky by mohly Janukovyčovi dovolit reagovat silou – a zavést v zemi výjimečný stav. „Očekávám další pokusy o provokace, protože je zcela zjevné, že síly věrné prezidentovi Janukovyčovi a především tajné služby se připravují na sebrání důkazů, že je třeba zavést výjimečný stav,“ upozornil pro ČT24 senátor Štetina.