Zahraniční agentury zaznamenaly české oslavy století republiky

Českých oslav stého výročí vzniku Československa si všímá řada zahraničních agentur. Zatímco Reuters označil za „jedinečné gesto“ účast spojeneckých vojáků na největší vojenské přehlídce v postkomunistickém Česku, rakouská APA si všímá například kontroverzí kolem pozvánek na večerní udílení státních vyznamenání na Hradě.

Obě agentury stejně jako německá DPA či španělská EFE začínají zprávu o oslavách popisem vojenské přehlídky, které se zúčastnily téměř čtyři tisíce vojáků a příslušníků bezpečnostních a záchranných sborů. „V jedinečném gestu se k přehlídce připojily jednotky spojenců z NATO – Británie, Francie, Itálie a Spojených států – a v nevlídném deštivém počasí ji sledovaly davy lidí,“ píše Reuters.

Všechny agentury zaznamenaly účast amerického ministra obrany Jamese Mattise a DPA zdůraznila, že ocenil oběti českých vojáků padlých v Afghánistánu.

APA vylíčila i další součásti oslav, z nichž ji kromě večerního ohňostroje zaujal koncert na Staroměstském náměstí, kde podle ní největší hity století zazpívali například Helena Vondráčková, Marta Kubišová či Karel Gott, kterého rakouská agentura přiblížila jako interpreta písně Včelka Mája ze známého kresleného seriálu.

APA popsala i večerní udílení státních vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem, které podle ní „již předem vyvolalo kontroverze“ kvůli tomu, že prezident nepozval některé vůči němu kritické osobnosti.