Mattis ocenil, že Česko plní spojenecké závazky, a vyjádřil lítost nad smrtí vojáků

Americký ministr obrany James Mattis ocenil na setkání s českým premiérem Andrejem Babišem české vojáky a vyjádřil lítost nad oběťmi, které v poslední době přinesli v Afghánistánu. Mattis se zúčastnil oslav sta let od založení Československa, míní, že to bylo i sto let přátelství mezi Čechy a Američany. S Babišem ale hovořil i o armádních zakázkách a dostavbě dukovanské elektrárny.

„Naše partnerství je hluboké, jak pan premiér poznamenal, má stoletou historii. Naše přátelství začalo před sto lety, když americký prezident Wilson představil svoji vizi přebudování světa po ničivé první světové válce na národnostních principech. Tím také vyjádřil jasnou podporu Spojených států lidem ve střední Evropě,“ řekl James Mattis k výročí Československa, které přiletěl do Prahy oslavit.

Zúčastnil se i přehlídky na Evropské třídě, která podle něj umožnila „naplno spatřit českou hrdost“. „Je sice chladný den, ale váš duch ho rozehřál,“ podotkl americký ministr obrany.

Zároveň ocenil působení českých vojáků v Afghánistánu. „Sloužil jsem po jejich boku a musím říct, že vydobyli vaší zemi velký respekt ostatních zemí, které na ně hledí jako na modelové vojáky,“ uvedl.

Vyjádřil také lítost nad smrtí čtyř českých vojáků, kteří v Afghánistánu v posledních měsících padli. „Tyto nejvyšší oběti se ale neprojeví v tom, že byste polevili ve vašem závazku. Modlíme se společně s rodinami za tyto zesnulé,“ uvedl.

Andrej Babiš přitom odmítl, že by Česko uvažovalo o eventuálním stažení svých vojáků z nebezpečné země. „Jasně jsme deklarovali, že se naši vojáci nevzdávají. Plníme své závazky a bojujeme proti terorismu v Afghánistánu. Pokud tam nebudeme, teror se přesune do Evropy a bude nás ohrožovat,“ zdůraznil.

Premiér ujistil, že při rozhovoru s Jamesem Mattisem došlo i na debatu o rozšíření Dukovan a chystaných vojenských nákupech. Ty by podle něj měly probíhat jiným způsobem než dosud. „Informoval jsem pana ministra, že chceme změnit strategii a preferujeme mezivládní dohody. Samozřejmě musíme zjistit, jaké jsou na trhu ceny. Slovensko nedávno nakoupilo u USA helikoptéry Blackhawk a stíhačky,“ poznamenal Babiš.

Česká armáda chce v blízké budoucnosti nakupovat za desítky miliard korun nové vrtulníky, radary, děla nebo bojová vozidla pěchoty. Například u víceúčelových vrtulníků se hovoří o USA jako o favoritech.

Mattis ujistil, že jde o „suverénní rozhodnutí České republiky“. Připomněl však dlouhou vojenskou spolupráci obou zemí, zvláště pak partnerství armády s národními gardami Texasu a Nebrasky. „Těším se na další spolupráci s vámi, vaší vládou, aby uplynulé století spolupráce vydláždilo cestu dalším sto letům budoucího přátelství,“ dodal James Mattis.

Babiš seznámil Mattise s tím, jak rostou české výdaje na obranu. Výdaje podle něj stoupají razantně nominálně, i když kvůli vlivu růstu hrubého domácího produktu to nemusí být tak znatelné na podílu z HDP. Zopakoval závazek Česka dosáhnout dvouprocentního podílu výdajů na HDP do roku 2024.